offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Tűzkő Birtok - vinárstvo pod taktovkou Antinori

Tűzkő Birtok - vinárstvo pod taktovkou Antinori

Cieľom vinárstva Tűzkő je vytvárať čo najlepšie vína. Chladná mikroklíma je ideálna pre pestovanie bielych odrôd. Výsledkom sú živé vína s výraznými aromatickými a minerálnymi vlastnosťami. Zároveň produkujú elegantné červené vína. Cuvée s názvom Tűzkő Domb je ikonickým vínom, ktoré bolo prvýkrát vyrobené v roku 2003. Toto vlajkové víno vinárstva získalo viacero medzinárodných ocenení, odkazujú na zaslúžené miesto v špičkovej gastronómii v Maďarsku i v zahraničí. 

TIP: Ochutnajte maďarské vína v sete -10 %


História 

Tűzkő Birtok je jedným z najstarších vinárstiev v Maďarsku, vlastnila ho šľachtická rodina grófov Apponyi. Odvtedy existuje niekoľko budov ako napríklad sklad obilia, ktorý sa stal sídlom vinárstva. Grófi z Apponyi dokázali rozpoznať a rozvinúť potenciál vinohradníckeho regiónu a zaviedli poľnohospodárske a enologické inovácie. Počas komunistického obdobia v Maďarsku bol súkromný majetok prevzatý pod štátnu kontrolu a Tűzkő sa stalo družstvom, no výroba vína pokračovala.

História, rozmanitosť a tisícročné tradície maďarských vinohradníckych oblastí prilákali do krajiny množstvo významných podnikateľov. Dvaja renomovaní talianski vinári Piero Antinori a Jacopo Mazzei objavili potenciál vinárstva Tűzkő, ktoré sa nachádza medzi kopcami Tolna, v blízkosti regiónu Szekszárd. Predvídali potenciál vinárstva s veľkou kapacitou pri zachovaní vysokej kvalite. Pri rozhodovaní brali do úvahy vysokú kvalitu vyrábaných vín, úžasnú krásu krajiny, vinohrady a pôsobivé podzemné pivnice. Marchese Antinori sa rozhodlo v roku 2000 prevziať Tűzkő.

Názov vinárstva znamená kremeň a ložiská tohto minerálu sa v tejto historickej vinohradníckej oblasti našli v priebehu storočí.

Tolna

Hoci je Tolna menej známa, má veľký potenciál v oblasti výroby vína. Starostlivo obrábané vinice a rady pivníc pôsobia ako lákadlá pre turistov. Tolna je súčasťou Panónskej vinohradníckej oblasti.

Tűzkő

Tűzkő sa nachádza v blízkosti obce Bátaapáti medzi kopcami Tolna, neďaleko rieky Dunaj. Vinárstvo leží len 150 kilometrov od Budapešti smerom na juh. Kopce a údolia spolu s jazerami Szálka a Zsibrik vytvárajú ideálnu mikroklímu pre pestovanie hrozna. Vinárstvo sa môže pochváliť dlhou históriou vinohradníctva. Najprv tu bola malá osada nemeckých obyvateľov, potom sa stala sýpkou väčšieho vinárstva. Bývalé podzemné pivnice sýpky sa dnes využívajú pre dozrievanie vín.

História Tűzkő je úzko spätá s históriou grófov z rodu Apponyi. Korene rodu siahajú do začiatku 18. storočia, no ich najaktívnejšie obdobie prebiehalo v 19. storočí. Medzi územiami patriacimi rodu malo Bátaapáti najväčší potenciál kvantitatívne aj kvalitatívne. Využitím príležitostí, ktoré dávala príroda, Apponyiovci spustili inovatívne techniky vo vinohradníctve a vinárstve.

Podzemná pívnica

Väčšina historických viníc panstva sa nachádza medzi svahovitými kopcami Völgység. Vinič sa pestuje na vápencových a sprašových pôdach s dobrými vodohospodárskymi vlastnosťami. Nové vinohrady sú situované pri obciach Mórágy a Mőcsény, kde sú dané klimatické a pôdne podmienky odlišné a vytvárajú ideálnu diverzitu.

V súčasnosti sa vinárstvo rozprestiera na ploche 250 hektárov, z ktorých 170 tvoria vinice, ktoré rastú v nadmorskej výške okolo 200 metrov nad morom. Vinice Tűzkő majú mimoriadne výhodnú polohu vo vyššej nadmorskej výške, obklopené mierne zvlnenými svahmi a lesmi s priemernými teplotami o 2 °C nižšími ako vo zvyšku oblasti. Pestujú sa tu prevažne biele odrody ako Pinot Grigio, Veltlínske zelené, Tramín, Rizling rýnsky, Chardonnay, Cserszegi Fűszeres a Sauvignon Blanc. V menšom množstve Hárslevelű a Silvánske zelené. 56 hektárov patrí modrým odrodám hlavne Cabernet Franc, Kékfrankos a Merlot, v menšom množstve Pinot Noir a Bíborkadarka.

Vinárstvo Tűzkő Birtok vlastní podzemnú pivnicu za kopcom, vytesanú do sprašového svahu a vystuženú tehlami zo začiatku 18. storočia. Tieto pivnice si držia konštantnú teplotu už 300 rokov. Nachádza sa tu 225l drevené sudy a hala pre zrenie vín vo fľaši. Moderná budova vinárstva bola postavená v roku 1991. Zahŕňa najmodernejšie zariadenie na šetrné lisovanie a fermentáciu s kontrolovanou teplotou.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.