offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Svadba a výber vín

Svadba a výber vín

Svadba je jedným z najdôležitejších okamihov v živote a všetko by malo byť v tento deň perfektné. Od počasia, cez obrad až po svadobnú hostinu.

Víno môže byť jedným zo zážitkov svadby. Vhodne vybrané vína umocnia slávnostnú atmosféru a prispejú k dobrej nálade všetkých hostí.


Pri plánovaní svadby je dôležitou otázkou aké a koľko vína je vlastne nutné zaobstarať? Ak poznáte preferencie svadobných hostí, tak je rozhodovanie ľahšie. Ak však nie, treba postupovať nasledovne. Určite nesmie chýbať víno na prípitok a následne vybrať vína podľa zostaveného svadobného menu. Dôležitú úlohu zohráva i ročné obdobie, kedy sa svadba koná. Na jar a v lete je vyššia spotreba bieleho a hlavne ružového vína, na jeseň a v zime ľudia viac inklinujú k červenému vínu.

Bublinky na oslavu

Prípitok ostáva však vždy rovnaký. Ľahké, biele alebo ružové šumivé vína s nižšou dosážou sú skvelou voľbou. Svadba si zaslúži viac ako len lacné bublinky. Kvalitný slovenský sekt by nemal chýbať na tradičnej, možno ľudovo orientovanej svadbe. Ako aperitív si môžete vybrať aj Prosecco alebo Crémant, avšak určite je to ten správny čas pre Champagne.

Somelierka odporúča: Champagne Ayala Brut Majeur, Hacaj Rizling Brut

Svadba na bielo

Každá svadba je vždy iná, to platí i o svadobnom menu a následne i vínach. Istotou sú tvz. univerzálne tipy vín, odrody ako Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, taktiež Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris a Chardonnay.

Ľahšie biele vína s vyšším obsahom kyselín sa lepšie kombinujú s jedlom. K tradičnému menu bravčový rezeň a opečené zemiaky/ryža odporúčam suchý Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, Rakúska alebo Nemecka. K plnenému kuraciemu závitku so šunkou, mozzarellou s hráškovým pyré sa hodí Sauvignon.

K smotanovým alebo hubovým omáčkam vyskúšajte Chardonnay. K sladkým svadobným koláčom si doprajte Rizling s vyšším zvyškovým cukrom v kategórii polosladkých a sladkých vín, ale i vína  z aromatických odrôd ako napríklad Tramín červený

Somelierka odporúča: Karpatská Perla Veltlínske zelené Ingle 2020, Gurdau Riesling Vinica Kurdějov 2020

 

Letná svadba v ružovom

Nielen v lete si môžete ladiť svadbu na ružovú nôtu. Ružové vína môžu vašu svadbu sprevádzať od aperitívu až po dezert. Sú vhodné ku grilovaným úpravám hydiny, sladkovodným i morským rybám alebo morským plodom. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadobnej párty a zaručujeme, že sa vypije ako prvé. Môžete vyskúšať rôzne rosé vína z Francúzska, Talianska, z Nového Zélandu a samozrejme i zo Slovenska.

Somelierka odporúča: Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé Vinodol 2021, Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020

Svadba plná lásky s červeným vínom

Červené vína sa ideálne kombinujú  k svadobnému menu. Predstavujú príjemného spoločníka nielen počas jesennej či zimnej svadby, kedy si hostia užívajú atmosféru s červeným vínom v kalichu. Ľahšie, ovocné červená vína odrôd ako Svätovavrinecké, Pinot Noir, Gamay, Sangiovese sa hodia napríklad ku grilovaným kačacím prsiam, k bravčovej panenke alebo jahňaciemu mäsu. K hovädziemu mäsu a zverine si vyberte plnšie červené vína z odrôd ako Cabernet Sauvignon, Tempranillo alebo i Malbec

Somelierka odporúča:  Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2015, Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny 2018, Villa Maria EarthGarden Pinot Noir Organic 2019
 

Koľko vína na svadbu

Keďže víno nebýva jediným nápojom, ktorý budú hostia konzumovať počas svadobnej hostiny, môžete počítať s tým, že na jedného hosťa by malo stačiť asi 0,5 až 0,75l. Väčšinou sa na svadbe pije viac bieleho ako červeného vína v pomere 3:1. 

Víno by malo sprevádzať jednotlivé základné chody. Reštaurácia by vám mala zabezpečiť správne chladenie vín i celkový servis, aby ste sa vy a prítomní hostia mohli baviť. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.