Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Svadba a výber vín
Svadba je jedným z najdôležitejších okamihov v živote a všetko by malo byť v tento deň perfektné. Od počasia, cez obrad až po svadobnú hostinu.
Víno môže byť jedným zo zážitkov svadby. Vhodne vybrané vína umocnia slávnostnú atmosféru a prispejú k dobrej nálade všetkých hostí.
Pri plánovaní svadby je dôležitou otázkou aké a koľko vína je vlastne nutné zaobstarať? Ak poznáte preferencie svadobných hostí, tak je rozhodovanie ľahšie. Ak však nie, treba postupovať nasledovne. Určite nesmie chýbať víno na prípitok a následne vybrať vína podľa zostaveného svadobného menu. Dôležitú úlohu zohráva i ročné obdobie, kedy sa svadba koná. Na jar a v lete je vyššia spotreba bieleho a hlavne ružového vína, na jeseň a v zime ľudia viac inklinujú k červenému vínu.

Bublinky na oslavu
Prípitok ostáva však vždy rovnaký. Ľahké, biele alebo ružové šumivé vína s nižšou dosážou sú skvelou voľbou. Svadba si zaslúži viac ako len lacné bublinky. Kvalitný slovenský sekt by nemal chýbať na tradičnej, možno ľudovo orientovanej svadbe. Ako aperitív si môžete vybrať aj Prosecco alebo Crémant, avšak určite je to ten správny čas pre Champagne.
Somelierka odporúča: Champagne Ayala Brut Majeur, Hacaj Rizling Brut

Svadba na bielo
Každá svadba je vždy iná, to platí i o svadobnom menu a následne i vínach. Istotou sú tvz. univerzálne tipy vín, odrody ako Rizling rýnsky, Rizling vlašský, Veltlínske zelené, taktiež Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris a Chardonnay.
Ľahšie biele vína s vyšším obsahom kyselín sa lepšie kombinujú s jedlom. K tradičnému menu bravčový rezeň a opečené zemiaky/ryža odporúčam suchý Rizling rýnsky alebo Veltlínske zelené zo Slovenska, Rakúska alebo Nemecka. K plnenému kuraciemu závitku so šunkou, mozzarellou s hráškovým pyré sa hodí Sauvignon.
K smotanovým alebo hubovým omáčkam vyskúšajte Chardonnay. K sladkým svadobným koláčom si doprajte Rizling s vyšším zvyškovým cukrom v kategórii polosladkých a sladkých vín, ale i vína z aromatických odrôd ako napríklad Tramín červený.
Somelierka odporúča: Karpatská Perla Veltlínske zelené Ingle 2020, Gurdau Riesling Vinica Kurdějov 2020
Letná svadba v ružovom
Nielen v lete si môžete ladiť svadbu na ružovú nôtu. Ružové vína môžu vašu svadbu sprevádzať od aperitívu až po dezert. Sú vhodné ku grilovaným úpravám hydiny, sladkovodným i morským rybám alebo morským plodom. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadobnej párty a zaručujeme, že sa vypije ako prvé. Môžete vyskúšať rôzne rosé vína z Francúzska, Talianska, z Nového Zélandu a samozrejme i zo Slovenska.
Somelierka odporúča: Mrva & Stanko Cabernet Sauvignon rosé Vinodol 2021, Mascota Vineyards La Mascota Rosé 2020
Svadba plná lásky s červeným vínom
Červené vína sa ideálne kombinujú k svadobnému menu. Predstavujú príjemného spoločníka nielen počas jesennej či zimnej svadby, kedy si hostia užívajú atmosféru s červeným vínom v kalichu. Ľahšie, ovocné červená vína odrôd ako Svätovavrinecké, Pinot Noir, Gamay, Sangiovese sa hodia napríklad ku grilovaným kačacím prsiam, k bravčovej panenke alebo jahňaciemu mäsu. K hovädziemu mäsu a zverine si vyberte plnšie červené vína z odrôd ako Cabernet Sauvignon, Tempranillo alebo i Malbec.
Somelierka odporúča: Fundus Regius Cabernet Sauvignon 2015, Domaine Langlois-Chateau Saumur-Champigny 2018, Villa Maria EarthGarden Pinot Noir Organic 2019
Koľko vína na svadbu
Keďže víno nebýva jediným nápojom, ktorý budú hostia konzumovať počas svadobnej hostiny, môžete počítať s tým, že na jedného hosťa by malo stačiť asi 0,5 až 0,75l. Väčšinou sa na svadbe pije viac bieleho ako červeného vína v pomere 3:1.
Víno by malo sprevádzať jednotlivé základné chody. Reštaurácia by vám mala zabezpečiť správne chladenie vín i celkový servis, aby ste sa vy a prítomní hostia mohli baviť.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



.jpg)