Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Šúľance s vanilkovým krémom a TIP na víno Ostrožovič
Koniec leta nemusí byť len smutný, môže byť i sladký. Lenka pripravila pre vás zemiakové šúľance s orechmi a vanilkovým krémom. K tomuto skvelému dezertu odporúčam sladké, slovenské víno z Tokaja z vinárstva Ostrožovič.
Šúľance s orechmi s vanilkovým krémom
Čas prípravy: 45 min
Počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Zemiaky si uvaríme v šupke deň vopred. Druhý deň ich ošúpeme a najemno nastrúhame. Pridáme zvyšné ingrediencie a rýchlo vypracujeme pružné, nelepivé cesto.
2. Valec alebo pracovnú plochu zľahka poprášime solamylom a cesto rozdelíme na polovicu.
3. Z každej polovice vyvaľkáme valec a príborovým nožom odkrajujeme kúsky, ktoré "ušúľame" do požadovaného tvaru.
4. V osolenej vriacej vode varíme 5 minút od doby, kedy nám šúľance vyplávajú na hladinu. Zľahka ich vareškou premiešame, aby sa nám nelepili ku dnu hrnca.
5. Medzi tým, ako sa nám varia šúľance, si pripravíme vanilkový krém. V malom hrnci rozmiešame žĺtka s trstinovým a vanilkovým cukrom. Postupne primiešame mlieko.
6. Potom zmes zohrievame pri stredne vysokej teplote. Povaríme 6 -7 minút za stáleho miešania, kým nezhustne. Nemusí zovrieť.
7. Hotový krém si odložíme na bok, kým ho nebudeme potrebovať. Uvarené šúľance na panvici opečieme na masle do zlata. Posypeme orechmi a trstinovým cukrom.
Servírovanie do stredu taniera vlejeme vanilkový krém položíme orechové šúľance a môžeme ozdobiť jedlými kvetmi.
Vlašské orechy boli vždy považované za „potraviny mozgu“, pretože povrchová štruktúra orecha má vzhľad podobný ako mozog. Obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú zlepšiť pamäť a sústredenie. Orechy sú tiež známe tým, že poskytujú úľavu od neurodegeneratívnych porúch, ako je demencia, epilepsia a Alzheimerová choroba. Čerstvé vlašské orechy sú bohaté na aminokyseliny. Obsahuje tiež esenciálne mastné kyseliny. Zahrnutie orechov do stravy môže pomôcť predísť koronárnym srdcovým ochoreniam. Vlašské orechy majú lahodnú chuť a chrumkavú textúru, používajú sa v dezertoch a pečených výrobkoch, ako sú sušienky, koláče, müsli a energetické tyčinky.
Someliérka odporúča vhodné víno
Zemiakové šúľance je tradičný slovenský pokrm. Môžu byť pripravené na slano i sladko. Lenka pripravila ich sladkú verziu s vlašskými orechmi a vanilkovým krémom. K šúľancom odporúčam víno - Tokajský 4-putňový výber z ročníka 2003 z vinárstva Ostrožovič. Kombinácia slovenských zemiakových šúľancov a tokajského vína je výborná. Chuť vlašských orechov a vanilkového krému ešte viac podporí oxidatívno orieškový charakter vína. Víno jemne preberá iniciatívu nad pokrmom, čím vynikne jeho jedinečnosť.
Odporúčanie someliérky:
Ostrožovič Tokajský výber 4-putňový 2003
Ľahšia verzia klasického výberu. Jemne oxidatívna vôňa s tónmi sušeného ovocia a chlebovej kôrky. Stredne plné telo a svieži charakter. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná naša vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes hospodária na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko.
Vinohrady obhospodarujú systémom šetrného hospodárenia. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vinárstvo produkuje aj vynikajúce reduktívne vína v rade Special Collection, či unikátne slamové vína z tokajských odrôd. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.





