offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Steak a víno

Steak a víno

Základné pravidlo harmónie „červeného mäsa s červeným vínom“ funguje, ale možno vás prekvapí, ako pri správnom zladení navzájom vyniknú. Kvalitne pripravený steak si zaslúži jedinečného spoločníka vo víne, ktorý prinesie to najlepšie potešenie. Hoci by to mohlo znieť prekvapivo, ale nájsť perfektné spojenie vína so steakom je celoživotné hľadanie. Takže si nájdite čas, pozvite svojich blízkych a užite si každý okamih.


Ribeye

Ribeye je najšťavnatejší a najchutnejší steak. Pochádza z vysokej roštenky a  jeho typickým znakom je „tukové oko“, po ktorom bolo pomenované.

Ribeye sa tiež nazýva kovbojské ribeye, keď sa podáva s ešte pripojenou rebrovou kosťou. Škótske filety sú bez kosti a rebierka sa pripravujú samostatne.

Ribeye steak sa skvele hodí  k vínu z odrody Cabernet Sauvignon, pretože vyššie triesloviny pomáhajú redukovať tuk a prežúvanie. Zinfandel je ďalšou príjemnou voľbou, pretože ovocnosť vína dobre kontrastuje s robustnou mäsitosťou steaku.

Keď triesloviny zmäkčujú tuk v mäse, funguje to tak, že sa uvoľní viac chutí. Tuk zároveň znižuje adstringenciu vína, vďaka čomu je chuť jemnejšia a získava viac ovocných chutí.

Šumivé víno sa dobre spája s mastnými kúskami steaku vrátane Ribeye. Komplexná chuť vyzretého ročníkového ružového Champagne v kombinácii s bublinkami dobre spolupracuje s bohatosťou steaku. 

Filet Mignon

Ide o najmenej tučný steak a má najjemnejšiu chuť, často sa podáva s omáčkami. Mignon znamená v preklade malý. Filet mignon pochádza z malého kúsku mäsa, ktorý bol odobraný z konca sviečkovej a má veľmi jemnú a krehkú štruktúru, je možné ho krájať i vidličkou.

Steak nemá výrazne hovädziu arómu a podáva sa najčastejšie stredne alebo málo prepečený. Ak filet mignon podávame samostatne s jednoduchým ochutením soľou a korením, vynikajúcou voľbou môže byť i mladý Pinot Noir.

Ak steak podávame s omáčkou, samozrejme závisí od druhu omáčky, môžeme siahnuť po fľašu vína odrody Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah / Shiraz alebo Sangiovese. Vynikajúcou voľbou sú tiež vína z Argentíny napr. Malbec, pretože triesloviny Malbecu dopĺňajú textúru, chuť a pocit v ústach filetu. S argentínskou omáčkou z chimichurri je Malbec samozrejmosťou.

Biele víno s hovädzím mäsom? 

V niektorých kruhoch by sa to dalo považovať za faux-pas, ale somelieri a odborníci sa domnievajú, že biele vína sa skutočne môžu vyrovnať intenzite hovädzieho mäsa. Ak má steak  krásnu karamelizovanú krustu z byliniek a orieškov, biele víno s príchuťou orechov môže byť vynikajúce. Napríklad Sherry Oloroso alebo biele vína z Jury. Ku grilovanému filetu sa výborne hodí i Chardonnay z nového sveta, ktoré vyzrievalo v sudoch či starší Rizling Auslese z Mosely pokiaľ bude na stole šalotková marmeláda alebo omáčka Cumberland.  Príjemným prekvapením môže byť aj orieškové, gruzínske Rkatsiteli z Quevri.

Rump steak

Rump steak sa pripravuje z hornej časti stehna. Mäso je chudé, preto je vhodné pre akúkoľvek tepelnú úpravu. Skvele chutí sprudka opečený behom pár minút na panvici alebo ugrilovaný na uzavretom grile.

Väčšinou sa podáva s omáčkou a podľa typu omáčky sa vyberá aj víno. Skvelým spoločníkom sú vína z odrody Merlot, Nebbiolo, ale i Malbec alebo Carmenére.

Porterhouse 

Porterhouse steak je v podstate väčší T-bone steak. Obsahuje väčší podiel mäsa sviečkovej ako roštenky. Dobre sa kombinuje so stredne plnými červenými vínami ako Syrah. Ak si k nemu pripravíme bohatú omáčku zo zeleného korenia, odporúčam vyskúšať so Chateauneuf du Pape alebo Amarone della Valpollicela.

Vyzretý steak

Silne vyzreté hovädzie mäso má niekedy príchuť syra, ktorá sa mimoriadne dobre hodí k starším vínam ako sú Barolo alebo víno na báze Grenache alebo Syrrah / Grenache, napríklad z južnej Rhôny alebo južnej Austrálie.

Wagyu

Medzi gurmánmi je považovaný za diamant medzi hovädzím mäsom. V kvalite 9+ a vyššie môže dokonca bez omáčky priniesť kulinársky zážitok. Stačí kúsok masla alebo horčice a jemnosť a vzdušnosť mäsa naberá na intenzite. Čím viac je jemnejšia textúra mäsa tým viac delikátny víno by sme mali použiť.

Vyzretá Rioja Gran Reserva z ročníkov 1994 alebo 2001, zemité Barolo z ročníka 2001 či niektorý zo starších ročníkov Pinotage Black Label z Kanonkopu môžu byť dokonalými partnermi.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.