offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Spoznajte talianske vinárstvo Vie di Romans

Spoznajte talianske vinárstvo Vie di Romans

Vinárstvo Vie di Romans patrí rodine Gallo už od začiatku 20. storočia. Leží v oblasti Friulli Isonzo pozdĺž starovekej rímskej cesty a na základe toho vznikol názov Vie di Romans. Od roku 1978 stojí na čele vinárstva Gianfranco Gallo, ktorý zaviedol radikálne zmeny vo vinárstve, základná reorganizácia vinohradov. 

Vína Vie di Romans v katalógu


Jedinečná vinohradnícka oblasť

Od roku 1990 sa každý vinohrad vinárstva Vie di Romans a odroda vinifikuje samostatne s uvedeným názvom vinohradu na etikete a od 1992 vinárstvo dáva na trh biele vína až po dvoch rokoch po zbere.

Produkcia zdravého hrozna a vína závisí podľa Gianfranca Galla od troch faktorov: vinohradníctvo, vinárstvo a vinár. Vinohradníctvo zahŕňa efektívnu starostlivosť o vinohrad s ohľadom na terroir, vinárstvo je kombináciou šetrnej technológie spracovania hrozna so skúseností vinára.

Vinárstvo vlastní 60ha v oblasti Mariano del Friulli, ktorá patrí do DOC Friulli Isonzo. Je to najvýchodnejšia vinohradnícka oblasť severného Talianska v blízkosti hraníc Slovinska a je charakteristická dvomi úplne odlišnými pôdnymi typológiami. Pôda má červenkasté sfarbenie v dôsledku vysokej koncentrácie oxidu železnatého. Región je jedinečnou oblasťou, kde sa striedajú vetry z Jadranu a zo severného kontinentu.

 

Top vína z Talianska

Vlhké aj suché, chladné a teplé sa zbiehajú a vytvárajú klímu vyznačujúcu sa neustálymi zmenami. Prevládajú chladnejšie kontinentálne východné vetry (Bora) a teplejšie a vlhšie vetry zo Stredozemného mora. Charakter vín ovplyvňuje aj rieka Isonzo.

Každá vinica má svoj osobitý charakter a preto na etikete každého vína Vie di Romans nájdete okrem názvu odrody aj názov vinohradu. Každý terroir poskytuje určitú variabilitu: „Je na rozhodnutí vinára, či zachytí jedinečnú podstatu alebo ju použije všeobecnejším spôsobom. „

Produkcia vína je prísne limitovaná, pričom každá odroda vyniká svojou neopakovateľnosťou a dlhovekosťou. Gianfranco Gallo vyrába jedny z najkrajších bielych vín v Taliansku, ktoré vystihujú podstatu oblasti Friuli.

 

 

Spoznajte vína Vie di Romans

Dolée Friuliano 2015 (eshop) - hrozno odrody Tocai Friuliano pochádza z vinohradu Dolée, kde sa oberalo 11. septembra. Dolée je charakteristický skôr plytkou pôdou s vyšším obsahom štrku s červenkastým sfarbením. Víno ležalo 8 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Bohatá vôňa mirabeliek, bieleho korenia a medu. Plná chuť s termickým charakterom. Komplexne pôsobiace víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.

Vieris Sauvignon Blanc 2015 (eshop) - Vieris je názov vinohradu a víno je vyrobené z francúzskeho klonu Sauvignonu blanc. Hrozno bolo zberané v troch etapách – 10., 12. a 15. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Kvetinovo herbálne vo vôni. Svieže kyselinky, stredne plné telo a dlhý minerálny záver. Víno s vynikajúcou harmóniou a potenciálom minimálne 8 až 10 rokov.

 

 

 

Piere Sauvignon Blanc 2015 (eshop) – Piere je názov vinohradu, ktorý leží na stredne hlbokej pôde s vyšším obsahom štrku a konglomerátov s červenkastým sfarbením. Víno je vyrobené z talianskeho klonu Sauvignon Blanc. Hrozno bolo zberané až 4 etapách – 3., 4., 7. a 8. septembra. Víno ležalo 10 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Komplexný Sauvignon s typickým prejavom oblasti. Intenzívna vôňa jadrovín a riečneho štrku. Neskôr med a sušené ovocie. Chuť s vynikajúcou štruktúrou. Plné telo s citrusovo orieškovým prejavom. Živé a šťavnaté v dochuti. Potenciál do 2030.

Dut´Un 2014 (eshop) – Cuvée 50% Chardonnay a 50% Sauvignon Blanc z vinohradov Vie di Romans a Vieris. Hrozno bolo zberané 15. a 22. septembra. Víno ležalo 9 mesiacov na jemných kaloch v nerezových tankoch. Intenzívny aromatický prejav podporuje bohatá a noblesná chuť s množstvom jemných nuáns. Ovocná textúra, pikantná kyselinka a maslovo orieškový záver. Víno, ktoré inšpiruje s potenciálom dve dekády rokov.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.