offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Sauvignon Blanc – odroda vína, ktorá má v máji sviatok

Sauvignon Blanc – odroda vína, ktorá má v máji sviatok

Na Slovensku je prvý máj sviatkom práce, určite si ešte veľa z vás spomína na prvomájové sprievody a červené šatky. Vo svete, hlavne na Novom Zélande, tento deň patrí odrode Sauvignon Blanc, ktorá tu našla svoj druhý domov. Ak práve premýšľate, aké víno si otvoriť 1. mája pod rozkvitnutou čerešňou, pripojte sa aspoň symbolicky k nám. Vyberte si Sauvignon a oslávte Medzinárodný deň Sauvignon Blanc.


Pôvodom z Francúzska

Sauvignon Blanc patrí momentálne k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna. Domovom tejto odrody je Francúzsko, oblasť Bordeauxúdolie rieky Loire.

Sauvignon a Sémillon sú typickými odrodami bielych vín v Boredaux. Najvýznamnejšími apeláciami sú Entre-Deux-Mers, Graves, Pessac-Léognan (suché vína zo Sauvignon Blanc, Sémillon a Muscadelle, ktoré vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch), Sauternes a Barsac (sladké vína). Biele Bordeaux je plnšie a komplexné, vyzrieva vo francúzskych dubových sudoch.

Vynikajúci Sauvignon Blanc ponúka údolie rieky Loiry – apelácie Sancerre, Pouilly-Fumé alebo Touraine. Tieto oblasti produkujú vína s minerálnym a dymovým charakterom, čo je prejavom pôdy s vyšším obsahom vápenca. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.

Inšpirujte sa výberom Top vína odrody Sauvignon

 

TOP Sauvignony z Nového Zélandu

Druhou najväčšou vinárskou oblasťou pre Sauvignon Blanc je Nový ZélandMarlborough, ktorá v roku 1990 zaznamenala celosvetový boom vo vinárskom svete. V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.

Ďalšími významnými producentmi odrody Sauvignon Blanc sú: Austrália (Margaret River, Tasmánia), Čile (Costa Areas), Severná Amerika, Kalifornia (Napa Valley), Južná Afrika (Stellenbosch, Consantia a Elgin), Taliansko (Collio, Alto Adige), Španielsko (Rueda), Rakúsko (Steiermark), Argentína (Patagónia). Pestuje sa aj na Slovensku, vo Švajčiarsku, v Izraeli, Turecku, Číne, Mexiku...

 

 

Osvedčená chuť Sauvignonu Blanc

Sauvignon Blanc je bezpečná odroda z Nového Zélandu. Hostia v reštaurácii si ho objednávajú s tým, že presne vedia, čo dostanú. Ľahké, svieže víno s „crispy“ kyselinkou postavené na ovocí ako broskyne, egreše, baza, čierne ríbezle doplnené jemne herbálnymi tónmi zeleného hrášku alebo špargle. V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.

Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.

Prvý máj na Novom Zélande je medzinárodným dňom Sauvignon Blanc. Vinári sú vďační za úrodu a zber,  stretávajú sa a oslavujú so svojimi zamestnancami a milovníkmi tejto odrody. Na diaľku sa môžete k nim pridať a osláviť tento deň s výberom vín odrody Sauvignon z nášho portfólia.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.