Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Sauvignon Blanc – odroda vína, ktorá má v máji sviatok
Na Slovensku je prvý máj sviatkom práce, určite si ešte veľa z vás spomína na prvomájové sprievody a červené šatky. Vo svete, hlavne na Novom Zélande, tento deň patrí odrode Sauvignon Blanc, ktorá tu našla svoj druhý domov. Ak práve premýšľate, aké víno si otvoriť 1. mája pod rozkvitnutou čerešňou, pripojte sa aspoň symbolicky k nám. Vyberte si Sauvignon a oslávte Medzinárodný deň Sauvignon Blanc.

Pôvodom z Francúzska
Sauvignon Blanc patrí momentálne k najobľúbenejším bielym odrodám, ktorá je ľahko rozpoznateľná a komunikatívna. Domovom tejto odrody je Francúzsko, oblasť Bordeaux a údolie rieky Loire.
Sauvignon a Sémillon sú typickými odrodami bielych vín v Boredaux. Najvýznamnejšími apeláciami sú Entre-Deux-Mers, Graves, Pessac-Léognan (suché vína zo Sauvignon Blanc, Sémillon a Muscadelle, ktoré vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch), Sauternes a Barsac (sladké vína). Biele Bordeaux je plnšie a komplexné, vyzrieva vo francúzskych dubových sudoch.
Vynikajúci Sauvignon Blanc ponúka údolie rieky Loiry – apelácie Sancerre, Pouilly-Fumé alebo Touraine. Tieto oblasti produkujú vína s minerálnym a dymovým charakterom, čo je prejavom pôdy s vyšším obsahom vápenca. Vína ležia dlhšie na kvasinkách, poprípade vyzrievajú v dubových sudoch. Sauvignon z týchto oblastí má dlhý potenciál vyzrievania.
Inšpirujte sa výberom Top vína odrody Sauvignon
TOP Sauvignony z Nového Zélandu
Druhou najväčšou vinárskou oblasťou pre Sauvignon Blanc je Nový Zéland – Marlborough, ktorá v roku 1990 zaznamenala celosvetový boom vo vinárskom svete. V Marlborough sa Sauvignon pestuje na ťažších pôdach s orientáciou sever-juh a miestne Sauvignony majú výrazný herbálny prejav, v hrozne sa zachovávajú pyrazíny.
Ďalšími významnými producentmi odrody Sauvignon Blanc sú: Austrália (Margaret River, Tasmánia), Čile (Costa Areas), Severná Amerika, Kalifornia (Napa Valley), Južná Afrika (Stellenbosch, Consantia a Elgin), Taliansko (Collio, Alto Adige), Španielsko (Rueda), Rakúsko (Steiermark), Argentína (Patagónia). Pestuje sa aj na Slovensku, vo Švajčiarsku, v Izraeli, Turecku, Číne, Mexiku...


Osvedčená chuť Sauvignonu Blanc
Sauvignon Blanc je bezpečná odroda z Nového Zélandu. Hostia v reštaurácii si ho objednávajú s tým, že presne vedia, čo dostanú. Ľahké, svieže víno s „crispy“ kyselinkou postavené na ovocí ako broskyne, egreše, baza, čierne ríbezle doplnené jemne herbálnymi tónmi zeleného hrášku alebo špargle. V posledných rokoch niektorí novozélanskí vinári prechádzajú z komerčného typu Sauvignonu k novým komplexnejším typom. Vinohrady sú v organickom režime a pri výrobe vín znižujú obsah síry vo vínach takmer na minimum.
Sauvignon Blanc je výborným spoločníkom gastronómie, či už na jar alebo v lete ku grilovaným rybám, zelenine, ku koziemu syru, k špargli s holandskou omáčkou. Plnší Sauvignom z Bordeaux sa snúbi s tmavou treskou, rizotom s hľuzovkou alebo s domácou hydinou. Vína z Loire sa výborne hodia k syrovému quiche Lorraine, slávkam na bielom víne, jahňaciemu na rozmaríne alebo k lokálnym syrom.
Prvý máj na Novom Zélande je medzinárodným dňom Sauvignon Blanc. Vinári sú vďační za úrodu a zber, stretávajú sa a oslavujú so svojimi zamestnancami a milovníkmi tejto odrody. Na diaľku sa môžete k nim pridať a osláviť tento deň s výberom vín odrody Sauvignon z nášho portfólia.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.