Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Talianske chuťovky -35%. Ukázať vína v akcii.
Názov rumov Don Q pochádza z celosvetovo známej novely „Don Quijote“ od autora Miguela Cervantesa. Rodina Serralles zdokonaľuje umenie výroby rumu už viac ako 150 rokov podľa starej rodinnej tradície. Dnes je Destileria Serrallés jednou z najekologickejších destilerii na svete.
AKCIA do 31. 7. - Rumové leto, vyše 60 rumov až -40%
Zakladateľ Don Juan Serrallés rozšíril rodinný biznis s cukrovou trstinou a založil tradíciu výroby rumu Serrallés. Pomocou medenej nádoby, ktorú doviezol z Francúzska, vyrobil prvé rumy predávané pod názvom Serrallés. Založil aj mesto Mercedita, pomenované po jeho manželke Mercedes. Don Juan položil základ nielen pre destileriu Serrallés, ale aj pre to, aby sa Portoriko stalo svetovým lídrom vo výrobe rumu.
Félix Serrallés Jr. počas svojho pôsobenia vo funkcii generálneho riaditeľa spoločnosti destileria Serrallés (1981 – 2017) zameral svoje úsilie na konsolidáciu a expanziu rodinného podniku prostredníctvom významných investícií a modernizácie. Pod jeho vedením sa rum Don Qvrátil do USA, rozšíril svoj sortiment produktov a osvojil si environmentálne výrobné metódy, ktoré mali pozitívny vplyv na miestne ekosystémy.
Don Q je priekopníkom medzi výrobcami rumov, pokiaľ ide o čistejšie výrobné postupy šetrné k životnému prostrediu. Destileria Serrallés investovala značný čas, znalosti a zdroje, aby sa stala lídrom v oblasti čistejších a ekologických výrobných procesov v odvetví destilátov. K environmentálnej zodpovednosti pristupuje ako k výzve nájsť ekologicky uvedomelé riešenia v kontexte ekonomicky životaschopného podniku.
Program rekultivácie odpadových vôd umožňuje nielen maximalizovať výrobnú kapacitu, ale tiež umožňuje urobiť to najlepšie pre ekosféru Portorika a Karibského mora. Zdrojom vody je povrchová voda, ktorá tečie zo sopečných hôr severne od destilerie. Táto voda sa vopred upraví a používa sa na riedenie melasy pred fermentáciou.
Ekologický prístup k výrobe rumu vedie k vynikajúcemu produktu a zdravému ekosystému.
V súčasnosti je výrobný proces charakterizovaný viacnásobným systémom destilácie a aktívnou filtráciou cez čierne uhlie, ktorá produkuje čistý a poctivý rum. Cukrová trstina sa rozdrví a šťava sa povarí, aby sa z nej extrahoval cukor. Získava sa melasa, základ rumu.
Tým, že Don Q musí nakupovať melasu, vymysleli spôsob, ako udržať kvalitu. A to pasterizáciou. Nasledovne používajú vlastné kultúry kvasiniek, ktoré používajú viac ako 75 rokov. Kvasinky prirodzene premieňajú cukry v melase na alkohol.
Fermentácia trvá 48 – 52 hodín. Don Q je päťkrát destilovaný.Rumy zrejú minimálne jeden rok v amerických dubových sudoch. Každá šarža rumu prejde odbornou skúškou predtým, ako dostane meno Don Q. Pre Don Q Cristal nasleduje filtrácia cez drevené uhlie, ktorá vytvára jemný, no výrazný chuťový profil ľahkého rumu. Pri výrobe rumu Don Q sa používajú iba prírodné ingrediencie. Všetky rumy Don Q sa plnia priamo na mieste v destilerii, aby sa zabezpečila najvyššia kvalita a konzistencia.
Na rozdiel od väčšiny bielych rumov Don Q používa systém viacnásobnej destilácie pre vytvorenie čistejšieho, rafinovanejšieho a jemnejšieho chuťového profilu rumy. Zreje 1,5 až 5 rokov v sudoch z amerického bieleho dubu. Používa sa najmä k príprave koktailov.
Caliche je biely rum vo veľmi exoticky vyzerajúcej fľaši. Rytina na fľaši s rokom 1865 poukazuje, kedy španielsky majiteľ plantáže cukrovej trstiny Juan Sebastián Serrallés začal s prvou výrobou rumu. Jeho číra farba je dosiahnutá filtráciou rumu po vyzrievaní v sudoch. Caliche rum zreje štyri roky v amerických dubových sudoch, no i napriek tejto krátkej dobe je jeho chuť a vôňa presvedčivá.
Ponúka milovníkom rumu inovatívny zážitok. Táto zmes rumov najskôr dozrieva 5 až 8 rokov v sudoch z amerického bieleho dubu a potom sa dokončuje 4 až 6 týždňov v talianskych dubových sudoch po vermute Mancino Vecchio. Predĺžená interakcia medzi rumom a sladkými tónmi vermutu má za následok chuťový profil s nádychom čerešní a hrozienok, medu, tmavej čokolády a vanilky. Proces dvojitého zrenia dodáva jedinečnú komplexnosť a bohatosť chuti, ktorú nenájdete v žiadnom inom rume.
Ide o zmes rumov zrejúcich 5 až 8 rokov v sudoch z amerického bieleho dubu. Po dokončení sa táto zmes nechá ďalší rok zrieť vo vybraných sudoch z amerického bieleho dubu, ktoré sa predtým používali pri vyzrievaní sherry oloroso. Kontakt rumu so sherry v sude mu dodáva jedinečnú chuť a hĺbku, vďaka čomu sa stal obľúbeným medzi milovníkmi rumu, ktorí túžia po niečom nezvyčajnom.
Portorický rum s dvojitým vyzrievaním. Vytvorený zmesou starostlivo vybraných rumov z jedno- a viacstĺpcových destilácií. Najprv zreje v sudoch z amerického bieleho dubu po dobu 5-8 rokov, potom ďalšie dva roky vo francúzskych dubových sudoch po cognacu.
Gran Reserva je prémiový rum, ktorý tvoria 9 až 12 ročné rumy. Dôležitou zložkou tohto rumu je viac ako 50-ročný rum, ktorý zreje v systéme Solera Reserva. Dlhoročné skúsenosti rodiny Serrallés robia z Gran Añejo XO veľmi exkluzívny rum.
Ingrediencie
• ½ šálky rumu Don Q Cristal
• 3½ šálky drvených vanilkových oblátok
• ¼ šálky kakaového prášku
• 3 lyžice kukuričného sirupu
• ¾ šálky práškového cukru
Postup
Zmiešajte rum Don Q, drvené vanilkové oblátky, kakaový prášok a kukuričný sirup na cesto. Nakrájajte na porcie veľkosti čajovej lyžičky a zrolujte do guľôčok.
Keď sú všetky guľky vytvarované, obaľte ich v práškovom cukre, prikryte a dajte do chladničky. Nie je potrebné žiadne pečenie.
Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%
Castello della Sala sa nachádza v Umbrii, kúsok od toskánskych hraníc, asi 18 kilometrov od historického mesta Orvieto. Nádherné stredoveké vinárstvo so 170 ha vinicami, leží na polceste medzi riekou Paglia a Monte Nibbio.
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.