offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Rozhovor s vinárstvom NICHTA

Rozhovor s vinárstvom NICHTA

Vína v štyroch úrovniach Circum, Fusion, Terroir a NICHTA modeluje bezprostredne pôsobiaci majiteľ, vinohradník a vinár v jednej osobe Branislav Nichta. Pýtali sme sa ho zaujímavé otázky, začítajte sa teda do jeho príbehu, jeho cesty úspechov i ťažkostí a spoznajte ako nádherne chutí Tekov.

Prečítajte aj rozhovor s vinárstvom Nichta na blogu Taste&Enjoy.


Ako a kde sa začala vaša cesta za vlastným vinárstvom?

V Čajkove, kde sídlime, bol na viniciach rovnaký počet vinohradníckych domčekov – hajlokov ako bolo domov v dedine. Každá rodina mala aspoň kúsok vinohradu a naša nebola výnimkou. Od malička som chodil pomáhať do vinohradu, čím som bol starší pričuchol som čoraz viac aj k výrobe vína. Po skončení školy som najskôr začal s vínom obchodovať. Postupne som pochopil, že pre výrobu ozajstného vína je potrebné s ním byť od začiatku. Preto sme začali vysádzať vlastné vinohrady, ktoré sa dnes rozprestierajú na ploche 30 hektárov. 

Ktorá časť vašej cesty za vlastným vinárstvom bola doteraz najťažšia?

Jedno z najťažších rozhodnutí určite bolo sústrediť sa na výsadbu vlastných vinohradov v takej miere, aby sme boli sebestační v období, keď na celom Slovensku prebiehala najväčšia likvidácia vinohradov. Toto rozhodnutie bolo určite jedno z najťažších, ale ako čas ukázal aj jedno z najlepších.

Patríte medzi oceňované slovenské vinárstva, čo považujete za najväčší firemný úspech?

Ťažko vybrať jedno konkrétne ocenenie, najdlhšie v pamäti však zostávajú tie prvé. V tomto prípade naša prvá medaila zo zahraničia, ktorú získal Devín, výber z hrozna 2011 v Bruseli a tiež striebro Dunaju 2011 v Paríži, kde sme sa ako Slovensko stali najúspešnejšou krajinou. Za najväčší úspech, ale považujeme to, že naše vína zákazníkom dlhodobo chutia a radi sa k nim vracajú.

 

Dnes máte na trhu viacero kategórii vašich vín, viete nám ich v skratke popísať?

Naše vinárstvo má v ponuke štyri kolekcie vín a to Circum, Fusion, Terroir a Nichta. Kolekcia CIRCUM predstavuje ľahkosť, sviežosť a typický odrodový charakter. Nájdete v nej odrody typické pre celé Slovensko, ktoré odrážajú miesto svojho pôvodu – naše vinohrady. Ďalšou je kolekcia FUSION. Nájdete v nej vína z odrôd, ktoré sa pestujú v rôznych častiach sveta, ale svoje miesto majú aj v našich vinohradoch.

Vína z tejto kolekcie predstavujú ich podobu v našich podmienkach a umožňujú vám porovnať ich charakter. Kolekcia TERROIR - Pesecká leánka a Frankovka modrá sú odrody, ktoré sú v našej oblasti pestované už po desaťročia. Dopĺňa ich prvá slovenská odroda Devín, ktorá bola vyšľachtená pre slovenské podmienky. V kolekcii NICHTA sa nachádzajú výnimočné vína daného ročníka. Pochádzajú z našich najkvalitnejších polôh a z odrôd, ktoré dlhodobo dokazujú svoj potenciál v našej oblasti. Tieto vína vás oslovia svojou komplexnosťou a potenciálom zrenia.

Každý človek potrebuje občas povzbudiť a naštartovať, čo je vašou inšpiráciou a motiváciou?

Motiváciou sú naši spokojní zákazníci, povzbudením malé i veľké úspechy a hnacím motorom je moja rodina.

Vinárstvo Slovenska sa stále buduje, akým smerom sa podľa Vás Slovensko ako vinárska krajina uberá?

Slovensko má pred sebou veľmi ťažkú a dlhú cestu, k tomu aby sa výraznejšie zapísalo do vinárskej mapy sveta. Je tu mnoho pracovitých a úspešných vinárov, ktorí si to uvedomujú a snažia sa preto urobiť maximum. Aj naše vinárstvo chce v načatom trende pokračovať, neprestať na pol ceste a popasovať sa s novými výzvami, ktoré prichádzajú každý deň.

Skúste nám predstaviť čo s vinárstvom chystáte, aká výzva je najbližšie pred Vami? 

V roku 2015 sme začali s veľkou rekonštrukciou nášho vinárstva. Momentálne máme dokončené nové administratívne priestory, kongresovú sálu, degustačnú miestnosť a vinotéku, v ktorej nájdete našu kompletnú ponuku. Našou najväčšou výzvou teda je prilákať milovníkov vína k nám do vinárstva, aby nás lepšie spoznali a objavili čaro vín z našich vinohradov.

Čo by ste odkázali vašim fanúšikom?

Jednoznačne sa majú na, čo tešiť. Ako každoročne máme pripravené viaceré novinky a jedno veľké prekvapenie.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.