offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Primitivo - fenomén dnešnej doby alebo len dobrý marketing?

Primitivo - fenomén dnešnej doby alebo len dobrý marketing?

V každom časovom období sa objaví nejaké víno, ktoré sa stane z rôznych dôvodov nesmierne populárnym. Na Slovensku sme už mali éru Chardonnay, Sauvignonu Blanc alebo Pinotu Grigio. V súčasnosti ľudia najčastejšie vyhľadávajú Prosecco a z červených vín Primitivo.


Prvé dozrieva Primitivo

Lákavá, ťažká fľaša s robustným červeným vínom, ktoré sa ideálne pije večer po práci. Je to víno, ktoré zaujme ihneď pri prvom prehltnutí.

Býva vyhľadávané najmä kvôli hlbokej farbe, koncentrácii a atraktívnej chuti. Z pohľadu znalcov to už také jednoznačné nie je. Ide iba o skvelý marketing alebo o maximum čo môže táto odroda ponúknuť? 

Názov Primitivo je odvodený od talianskeho slova Primativus, čo znamená prvý. Primitivo je skorá odroda, ktorá dozrieva vo vinohradoch ako prvá v rámci modrých odrôd. V Kalifornii ho nájdete pod názvom Zinfandel.

 

Pozrite všetky vína Primitivo v našom eshope.

Príbeh Primitiva

Primitivo bolo do Talianska pravdepodobne privezené buď z Grécka alebo Chorvátska. Don Francesco Filippo vysadil v Apúlii v meste Gaioa del Colle prvú vinicu čisto iba odrodou Primitivo. Odtiaľ sa rozšírila po celej oblasti a dnes sa pestuje na 11 tisícoch hektárov v celej oblasti. Od roku 1920 sa Primitivo enormne rozširovalo z Mandurie do jej okolia a celej provincie Taranta. Vzťah medzi Primitívom a kalifornským Zinfandelom bol objavený prakticky náhodou.

V roku 1967 fytopatológ Austin Goheen z Davis University v Kalifornii navštívil svojho kolegu z Bari University Giovanniho P. Martelliho. Keď Goheen vyskúšal Primitivo, všimol si pozoruhodnú podobnosť so Zinfandelom. V roku 1994 sa dokázalo, že tieto dve odrody sú geneticky identické. V roku 2001 sa preukázalo, že Primitivo je geneticky totožné aj s chorvátskou odrodou Crljenak Kastelanski, táto odroda je tiež rodičom Plavac Mali, s ktorou zdieľa určité gény.

Apúlia je najvýchodnejším vinohradníckym regiónom Talianska. Pýši sa najdlhším pobrežím , má takmer 800km, na severe susedí s regiónom Molise, západnú hranicu tvorí s Basilicata a Kampániou. Takmer celý región je tvorený vápenatými štrkmi, vulkanickou až čiernou pôdou. Apúlia je najteplejším regiónom v rámci celého Talianska.

Podnebie sa označuje ako stredomorské, teplé a suché, priemerný ročný úhrn zrážok je 500 až 600mm, v niektorých rokoch len okolo 300mm. Najlepšie polohy pre Primitivo sú pozdĺž Bari v provincii Murgia a v južnej časti mesta Manduria provincie Taranto.  Existujú rôzne klony Primitiva. V Mandúrii rastie na červených pôdach, na vulkanických a vápenatých pôdach, na čiernych pôdach získavaných z aluviálnych nánosov a dokonca aj na piesku pri mori. V každej z týchto oblastí má Primitivo odlišný charakter.

Štyri hlavné apelácie Primitivo

Primitivo di Manduria DOC – je najznámejšou oblasťou pre Primitivo s pôdou bohatou na železo. Vína sú bohaté, ovocné, termické s jummy štruktúrou.

Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG ide o klasifikáciu prírodne sladkých vín vyrobených z Primitiva v oblasti Manduria. Hrozno Primitiva sa pozberá neskôr a nechá sa sušiť na slnku. Výroba je podobná ako appassimento, v hrozne sa koncentrujú cukry. Prvé označenie na úrovni DOCG v Apúlii bolo v roku 2011.

Gioia del Colle Primitivo DOC – nachádza sa severozápadne od Valle d´Itria, údolia posiateho bielymi kameňmi. Vína sú jemnejšie, hladké, majú ovocný prejav s príjemnou tanínovou štruktúrou a aciditou. 

Salento IGT - predstavuje najväčšiu časť vín, ktorých 85% tvorí odroda Primitivo a 15% môžu byť použité i iné odrody. Tvorí až 70% produkcie.

Charakteristika odrody Primitivo

Primitivo má tmavú šupku i dužinu, preto vína najmä z oblasti Manduria majú až nepriehľadnú atramentovú farbu. Hrozno sa zberá od polovice augusta do začiatku septembra. Po zbere rýchlo bobule strácajú aciditu a scvrkávajú sa. Víno máva často vysoký obsah alkoholu.

Primitivo je výbornou odrodou k výrobe prírodne sladkých vín v kategórii Dolce Naturale, ale i fortifikovaného vína označované ako liquoroso s obsahom 18% alkoholu. Primitivo má atraktívnu ovocnú vôňu zrelých čerešní, čučoriedok, černíc a malín doplnenou tónmi sladkého drievka a orientálneho korenia. Chuť je plná až robustná s mäkkou tanínovou štruktúrou a termickým charakterom.

Gastronómia

Veľa ľudí pije Primitivo len tak samostatne bez jedla. Spojenie s gastronómiou závisí od štýlu Primitiva, ľahší typ sa snúbia s domácou pizzou alebo burgerom, sú výborným spoločníkom pre pečené jahňacie mäso so šošovicovým šalátom, ku grilovanej panenke so baklažánom a cuketou. Dusené hovädzie mäso so zeleninou alebo divina sa snúbi s plnším štýlom Primitiva. Sladká verzia Primitiva je výborná k dezertom na báze horko mliečnej čokolády.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.