Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Pomaly dusená roštenka na červenom víne, mrkvové halušky - RECEPT a tip na víno
Oranžová a hnedá sú farbami jesene. Hovädzia roštenka je veľmi šťavnaté a kvalitné mäso. Mrkvové halušky sú inováciou tých klasických, zaujmú nielen svojou oranžovou farbou, ale i chuťou.
Farebnú kombináciu tohto pokrmu podčiarkne vyzreté červené víno Fleurie z vinárstva Chanson.
POSTUP
1. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Roštenku pokrájame na plátky, okraje dva razy narežeme, osolíme, okoreníme a na panvici z obidvoch strán opečieme na masti.
2. Výpek zlejeme do väčšieho hrnca (ja som použila tlakový), v ktorom sa zrýchlila doba varenia o hodinu.
3. Vo výpeku osmažíme cibuľu, pridáme zeleninu a pretlak. Restujeme 10 minút a zalejeme červeným vínom.
4. Vložíme restované mäso, zalejeme vývarom, pridáme koreniny. Varíme na miernom ohni , alebo stupni indukcii v tlakovom hrnci 1hod a klasickom 2 až 3hodiny podľa potreby.
5. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho, omáčku precedíme a rozmixujeme s ponorným mixérom do hladka a dochutíme.
Mrkvové halušky - V hrnci si uvaríme vodu a osolíme. Mrkvu so zemiakom a vodou rozmixujeme na kašu. Pridáme múku, vajce, soľ, kurkumu a vymiešame. Varechou vypracujeme cesto tak, aby sa oddeľovalo od misy. Keď je cesto pevné, nahádžeme halušky do vriacej vody cez sitko (halúškovač) a uvaríme, kým nám nevyplavujú halušky na povrch. Zlejeme (nepremývame), necháme odkvapkať a pridáme 1 lyžicu masla a rozmiešame. Podávame ako prílohu k hlavnému menu.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Someliérka odporúča vhodné víno
Fleurie je jednou z desiatich vinohradníckych cru v Beaujolais pre červené vína z odrody Gamay. Tieto vína patria k najuznávanejším v oblasti, ktorá sa niekedy označuje aj ako „kráľovná Beaujolais“. Ľahšie, červené víno s charakteristickou kvetinou a ovocnou arómou brusníc a čerešní, ktoré dokáže vyzrievať i desaťročie. Vína Fleurie majú výbornú schopnosť párovať sa so širokou škálou jedál. Estragónske kura, morčacie fricassee, grilovaný ahi-tuniak s paradajkami alebo aj hovädzie ravioli s paradajkovou omáčkou. Fleurie z Domaine Chanson má ovocný základ a mäkkú tanínovú štruktúru, ktorá skvele doplní pomaly dusenú roštenku omáčkou z červeného vína /Lenka použila pri dusení práve toto víno/ s mrkvovými haluškami.
Odporúčanie someliérky:
Domaine Chanson Fleurie - červené víno, Francúzsko
Hrozno pochádza z dvoch vinohradov s južnou expozíciou - Champagne a Les Deux Rivieres. Úroda bola zberaná v polovici septembra v takmer ideálnych podmienkach. Víno vyniká typickým kvetinovo - kôstkovým prejavom. Chuť je šarmantná a stále svieža s dominanciou čerešní alebo sliviek. Zamatové taníny a harmonický, perzistentný záver. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Domaine Chanson
Vinárstvo Domaine Chanson sídli v srdci Beaune na Rue de Paul Chanson a patrí k najstarším négociantom v Beaune. História vinárstva siaha do polovice 18. storočia. Od 1999 patrí Domaine Chanson pod Champagne Bollinger, stálesi však zachováva rodinný charakter, ktorý sa odráža v prístupe vinárstva i vo vínach. Chanson vlastní jedno z piatich bastion v Beaune. V srdci Burgundska Domaine Chanson vlastní 45ha vinohradov v kategórii Premier a Grand Cru. Nachádzajú sa v obciach: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Beaune, Savigny-lès-Beaune, Pernand Vergelesses a Aloxe Corton.
Ostatné vína pochádzajú z hrozna zmluvne viazaného aj niekoľko desaťročí s viacerými pestovateľmi v oblasti. Vinohrady sú od 2009 obhospodarované ekologicky. Najvzácnejším vinohradom Domaine Chanson je Clos des Féves Beaune Premier Cru Monopole s rozlohou 3,8ha. Hlavným enológom Domaine Chanson je J-P. Confuron zo slávnej vinohradníckej a vinárskej rodiny z Vosne-Romanée, ktorý citlivo vnáša do vín množstvo jemných nuáns
Hovädzia roštenka sa delí na nízku a vysokú roštenku.
Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť a chuť. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Pre milovníkov prerastených steakov neexistuje nič lahodnejšie ako rib eye steak. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie i dusenie. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.
Nízka roštenka je chudší sval pretkaný jemným mramorovaním pokrytý po obvode hrubšou vrstvou tuku, ktorá pri príprave mäsu dodáva typickú hovädziu chuť a arómu. Podobne ako vysoká roštenka je vhodná na steaky, grilovanie alebo pečenie. Je tiež vhodná na prípravu minútok.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.





