Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Piť víno s jedlom má zdravotné benefity
Nedávna štúdia skúmajúca súvislosti medzi konzumáciou alkoholu a zdravotnými rizikami u starších dospelých zistila, že pitie vína počas konzumácie s jedlom boli spojené s ochranným, zdravotným účinkom. Michael Apstein, odborný asistent medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte, informuje o svojich zisteniach.
Predstavitelia verejného zdravotníctva a vedci naďalej diskutujú o tom, či je mierne pitie škodlivé alebo prospešné. O tom, že nadmerné pitie je zdraviu škodlivé, potvrdzujú. Koncom 20. storočia sa objavilo množstvo štúdií, ktoré tvrdia, že mierne pitie chráni srdce. Nedávne štúdie spochybňujú kardio pozitívny účinok alkoholu a niektorí dokonca poznamenávajú, že akékoľvek množstvo alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny a je škodlivé pre zdravie. Hlavným problémom štúdií týkajúcich sa alkoholu a zdravia je, že len zriedka rozlišujú typ konzumovaného alkoholu – víno, pivo alebo destiláty – frekvencia a spôsob pitia, teda s jedlom alebo bez neho.
Tieto faktory sú kriticky dôležité, pretože typ konzumovaného alkoholu a prostredie, v ktorom sa konzumuje, ovplyvňuje hladinu alkoholu v krvi, čo pravdepodobne ovplyvňuje účinky alkoholu, či už sú potenciálne prospešné alebo škodlivé pre zdravie.

Nová štúdia
Pitie vína s jedlom bolo spojené s nižšou celkovou úmrtnosťou, konkrétne na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia, podľa nedávno publikovanej štúdie výskumníkov zo Španielska a Harvardu T.H. Chan School of Public Health. Štúdia publikovaná v JAMA Network Open analyzovala návyky pitia vína u 135 000 obyvateľov Spojeného kráľovstva vo veku nad 60 rokov pomocou údajov z UK Biobank, zdravotného registra. Autori chceli vidieť vplyv užívania alkoholu u starších jedincov a ľudí s nižším socioekonomickým statusom.
Nie je prekvapujúce, že zistili, že ľudia s nižším socioekonomickým postavením mali celkovo veľkú šancu úmrtia, ak pili alkohol a tiež väčšiu šancu úmrtia na rakovinu alebo kardiovaskulárne choroby. Čím viac pili, tým vyššie bolo riziko úmrtia.
Prekvapivé bolo, keď sa pozreli na ľudí, ktorí pili prevažne víno a víno pili k jedlu. Pitie vína počas jedla kompenzuje zvýšené riziko u osôb s nižším socioekonomickým postavením. Okrem toho u starších jedincov a v nižších socioekonomických triedach, bolo pitie vína a pitie iba počas jedla spojené s zníženým rizikom úmrtia ako aj na rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. Množstvo alkoholu z vína, ktoré sa dostane do krvného obehu, závisí od prostredia, v ktorom sa konzumuje a od jeho koncentrácie. Aj pri stúpajúcich hladinách alkoholu vo víne má víno stále nižšiu koncentráciu alkoholu v porovnaní s destilátmi. Víno sa zvyčajne konzumuje počas dlhšieho časového obdobia a spolu s jedlom, čo znižuje hladinu alkoholu v krvi.
Víno + jedlo = zdravotné benefity
Je teda logické, že ľudia, ktorí pijú víno a konzumujú ho s jedlom, majú pravdepodobne nižšiu hladinu alkoholu v krvi v porovnaní s jednotlivcami, ktorí pijú destiláty. Je dôležité zdôrazniť, že táto štúdia, ako väčšina, poukazuje iba na asociácie. Nestanovujú príčinu a následok. Z tejto štúdie nemôžete vyvodiť záver, že pitie vína s jedlom zníži smrť zo všetkých príčin, ako aj rakovinu a kardiovaskulárne ochorenia. „Či je zníženie úmrtia spôsobené vínom typom osoby, ktorá pije víno s mierou pri jedle, môže mať celkovo lepšie zdravotné návyky, stále nie je známe. Napriek tomu je to asociácia, ktorá by mala vyčarovať úsmev na perách“, Michael Apstein, MD, FACG, prispievateľ časopisu Decanter a odborný asistent medicíny (gastroenterológia) na Harvard Medical School.

Ďalšie články
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.


