Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Pey Blanc - dokonalé rosé z Aix-en-Provence
Domaine Pey Blanc je rodinné vinárstvo s rozlohou 25 hektárov, ktoré sa nachádza severozápadne od Aix-en-Provence, v apelácii Coteaux d'Aix-en-Provence, najzápadnejšom regióne Provence. Vinice sa nachádzajú na troch parcelách z vápenca, piesku a štrku. Majiteľom a vinárom je Gabriel (Gaby) Giusiano. Svoje know-how vinárstvo sústreďuje na produkciu ružových vín z vysokej kvality.
3 generácie
Domaine Pey Blanc vzniklo v 30. rokoch 20. storočia, keď Matteo Giusiano, starý otec Gabriela, migroval z Talianska do Provensálska a kúpil malý pozemok, kde teraz stojí vinárstvo. Vysadil jeden hektár viniča. V roku 1980 prevzal vedenie Gabrielov otec Jean-Claude a rozšíril vinohrady o ďalších asi desať hektárov. Kým sa Gabriel ujal vinárstva, ich hrozno putovalo do miestneho družstva.
Od roku 2004 riadi vinárstvo s 25 hektármi vinohradov Gabriel Giusiano, tretia generácia rodiny. Vyštudoval tiež vinárstvo a získal technický certifikát Brevet de Technicien Supérieur (BTS) so špecializáciou na enológiu. V rámci tohto programu sa vyučil v Domaine Jacourette, malom rodinnom vinárstve v Pourrières, ktoré leží v centre Saint-Victoire v Côtes de Provence, východne od Aix-en-Provence. Gabriel postavil pivnicu a zrenovoval vinohrady. Prvý ročník jeho vlastnej produkcie bol v roku 2004.
Celková produkcia vinárstva dnes je približne 150 000 fliaš. Ružové vína predstavujú asi 60%, červené vína tvoria 30% a 10% biele vína. Miestny dopyt predstavuje až 80 % jeho celkovej produkcie a skutočne je veľmi pravdepodobné, že jeho vína uvidíte v najlepších baroch a reštauráciách v neďalekom Aix. Vo vinárstve pestujú najmä modré odrody Grenache, Syrah a Cinsault pre ružové a červené vína, pre biele používajú Rolle, Ugni Blanc a Clairette.
V rámci trvalo udržateľného prístupu k životnému prostrediu sa vo vinárstve zaviazali chrániť a zlepšovať podmienky vo svojich vinohradoch. Hrozno sa pestuje na ílovito vápenatej pôde. Mistral navyše pomáha znižovať vlhkosť a riziko chorôb vo viniciach. Zber hrozna prebieha v noci.
„Mojou hlavnou úlohou je zachovať terroir, počúvať vinič a dbať na jeho rovnováhu,“ hovorí Gabriel, ktorý pre svoje vína hľadá správnu rovnováhu medzi eleganciou a sviežosťou.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





