Veľká noc je obdobím rodinných stretnutí, osláv a samozrejme vynikajúceho jedla. Na slovenských stoloch nechýbajú tradičné pokrmy ako údené mäso, hrudka, baránok, mazanec či rôzne druhy obložených mís. Aby bol veľkonočný stôl dokonalý, správny výber slovenského vína zohráva kľúčovú úlohu pri harmonizácii chutí. Ako teda správne skombinovať slovenské veľkonočné jedlá s domácimi vínami?

Pey Blanc - dokonalé rosé z Aix-en-Provence
Domaine Pey Blanc je rodinné vinárstvo s rozlohou 25 hektárov, ktoré sa nachádza severozápadne od Aix-en-Provence, v apelácii Coteaux d'Aix-en-Provence, najzápadnejšom regióne Provence. Vinice sa nachádzajú na troch parcelách z vápenca, piesku a štrku. Majiteľom a vinárom je Gabriel (Gaby) Giusiano. Svoje know-how vinárstvo sústreďuje na produkciu ružových vín z vysokej kvality.
3 generácie
Domaine Pey Blanc vzniklo v 30. rokoch 20. storočia, keď Matteo Giusiano, starý otec Gabriela, migroval z Talianska do Provensálska a kúpil malý pozemok, kde teraz stojí vinárstvo. Vysadil jeden hektár viniča. V roku 1980 prevzal vedenie Gabrielov otec Jean-Claude a rozšíril vinohrady o ďalších asi desať hektárov. Kým sa Gabriel ujal vinárstva, ich hrozno putovalo do miestneho družstva.
Od roku 2004 riadi vinárstvo s 25 hektármi vinohradov Gabriel Giusiano, tretia generácia rodiny. Vyštudoval tiež vinárstvo a získal technický certifikát Brevet de Technicien Supérieur (BTS) so špecializáciou na enológiu. V rámci tohto programu sa vyučil v Domaine Jacourette, malom rodinnom vinárstve v Pourrières, ktoré leží v centre Saint-Victoire v Côtes de Provence, východne od Aix-en-Provence. Gabriel postavil pivnicu a zrenovoval vinohrady. Prvý ročník jeho vlastnej produkcie bol v roku 2004.
Celková produkcia vinárstva dnes je približne 150 000 fliaš. Ružové vína predstavujú asi 60%, červené vína tvoria 30% a 10% biele vína. Miestny dopyt predstavuje až 80 % jeho celkovej produkcie a skutočne je veľmi pravdepodobné, že jeho vína uvidíte v najlepších baroch a reštauráciách v neďalekom Aix. Vo vinárstve pestujú najmä modré odrody Grenache, Syrah a Cinsault pre ružové a červené vína, pre biele používajú Rolle, Ugni Blanc a Clairette.
V rámci trvalo udržateľného prístupu k životnému prostrediu sa vo vinárstve zaviazali chrániť a zlepšovať podmienky vo svojich vinohradoch. Hrozno sa pestuje na ílovito vápenatej pôde. Mistral navyše pomáha znižovať vlhkosť a riziko chorôb vo viniciach. Zber hrozna prebieha v noci.
„Mojou hlavnou úlohou je zachovať terroir, počúvať vinič a dbať na jeho rovnováhu,“ hovorí Gabriel, ktorý pre svoje vína hľadá správnu rovnováhu medzi eleganciou a sviežosťou.
Ďalšie články

Či už túto Veľkú noc varíte šunku alebo jahňacinu, pravdepodobne k jedlu budete podávať víno. Ponúkame vám niekoľko rýchlych a jednoduchých tipov, ktoré vám pomôžu vybrať si to správne víno.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.

Pre Argentínu je Malbec Day veľkým sviatkom. Oslava vína, hudby a jedla. Wines of Argentina (WofA), inštitúcia zodpovedná za propagáciu vín z Argentíny vo svete, sa pripravuje na začiatok jednej z najglobálnejších kampaní Malbec Day (MWD). Už 15 rokov snažia pokračovať v upevňovaní pozície vín Malbec ako vlajkovej lode Argentíny.
AKCIA DO 20. 4.: Zľava na Malbecy -15% s kódom MALBEC v košíku

Vedeli ste, že niektoré vína môžu mať až prekvapivo priaznivý vplyv na zdravie? Jedným z takých je červené cuvée Trojka z vinárstva Pavelka a syn. Okrem výnimočnej chuti ponúka aj výnimočný obsah resveratrolu – látky, ktorú vedci spájajú s dlhovekosťou a vitalitou.