Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Oslávte Rosé WineDay už v sobotu 11. 6.
Oslava príchodu leta, priateľstva a vína, to všetko môžete zažiť 11. 6. 2022. Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Účelom bolo zvýšiť povedomie o tomto druhu vína.
Či už dávate prednosť ružovému vínu alebo bublinkám, sýto ružovej alebo lososovej farbe, doprajte si túto sobotu kalich ružového.
Ako vzniká ružové víno
Ružové vína sa všeobecne vyrábajú z modrého hrozna a patria k letným univerzálnym vínam. Jeden z najpopulárnejších prístupov výroby spočíva v skorom lisovaním modrých odrôd 12 - 24 hodín po macerácii. Počas procesu macerácie sa fenoly, triesloviny a antokyány uvoľňujú zo šupiek a semien. Pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov s riadenou teplotou, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.
Kde všade nájdeme rosé
Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. K výrobe rosé sa používajú odrody Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou vo Francúzsku pre ružové vína je Tavel. Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou a stále populárnejšie v Côtes de Provence .
V oblasti Champagne majú ružové vína unikátne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním). Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Rosé sa vyrába aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.
V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín najčastejšie odrody Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Slovenské sa líšia od klasických ružových vín z oblastí Provance alebo Tavel.
Ich kvalita sa postupne zvyšuje. Slovenskí vinári pomaly prechádzajú od polosladkých jahodo krémových tipov k ľahšiemu a suchému štýlu ružových vín.

Čo si pripraviť k ružovému vínu
Svieže, suché a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Servírujú sa pri teplote 9-10 °C.

Ďalšie články
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.
Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.


