Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Oslávte Rosé WineDay už v sobotu 11. 6.
Oslava príchodu leta, priateľstva a vína, to všetko môžete zažiť 11. 6. 2022. Každoročne druhá júnová sobota patrí oslave ružového vína. Medzinárodný deň Rosé zaviedol v roku 2014 švédsky Rosé House Bodvár, aby vzdal hold tomuto letnému vínu. Účelom bolo zvýšiť povedomie o tomto druhu vína.
Či už dávate prednosť ružovému vínu alebo bublinkám, sýto ružovej alebo lososovej farbe, doprajte si túto sobotu kalich ružového.
Ako vzniká ružové víno
Ružové vína sa všeobecne vyrábajú z modrého hrozna a patria k letným univerzálnym vínam. Jeden z najpopulárnejších prístupov výroby spočíva v skorom lisovaním modrých odrôd 12 - 24 hodín po macerácii. Počas procesu macerácie sa fenoly, triesloviny a antokyány uvoľňujú zo šupiek a semien. Pripravený mušt sa následne umiestni do nerezových tankov s riadenou teplotou, kde prebieha fermentácia. Ružové víno môže vyzrievať aj v dubových sudoch.
Kde všade nájdeme rosé
Doménou najlepších ružových vín je Francúzsko. K výrobe rosé sa používajú odrody Grenache, Cinsaut, Syrah, Mouvedre, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Pinot Noir....Vyhlásenou apeláciou vo Francúzsku pre ružové vína je Tavel. Kvalitné ružové vína nájdeme tiež v apelácii Anjou a stále populárnejšie v Côtes de Provence .
V oblasti Champagne majú ružové vína unikátne postavenie. Vyrábajú sa dvoma spôsobmi. Samotokom rmutu odrôd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier alebo asamblážou (sceľovaním). Ružové vína môžeme nájsť takmer vo všetkých vinohradníckych oblastiach sveta. V Taliansku sa označuje Rosato, v Španielsku Rosado. Rosé sa vyrába aj v Argentíne, Čile, Novom Zélande a Austrálii.
V našich zemepisných šírkach sa používajú na výrobu ružových vín najčastejšie odrody Zweigeltrebe, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Cabernet Sauvignon. Slovenské sa líšia od klasických ružových vín z oblastí Provance alebo Tavel.
Ich kvalita sa postupne zvyšuje. Slovenskí vinári pomaly prechádzajú od polosladkých jahodo krémových tipov k ľahšiemu a suchému štýlu ružových vín.
Čo si pripraviť k ružovému vínu
Svieže, suché a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu. Servírujú sa pri teplote 9-10 °C.

Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.