Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Ochutnajte víno Špalek GRYLLUS
Rodinné BIO vinárstvo Špalek hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz). Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje v malých dubových sudoch.
Špalek Gryllus cuvée, BIO 2017
Červené Cuvée GRYLLUS patrí dlhodobo k tomu najlepšiemu, čo z modrého hrozna v rodinnom vinárstve Špalek vyrábajú. GRYLLUS je latinské označenie pre svrčka. „Máme ich v našich ekologicky obhospodarovaných vinohradoch toľko, že sme sa nakoniec rozhodli, pre naše prémiové cuvée pomenujeme práve podľa tohto chrobáka.“ Takto s úsmevom predstavuje Marek Špalek cuvée Gryllus.
Prvý ročník bol vyrobený v roku 2000, kedy prvýkrát priniesla úrodu (panenskú) vinica, ktorú Špalekovci vysadili po revolúcii na Kraví vrchu (v roku 1997). Táto vinica mala výmeru 1,5 ha a odrodová skladba bola nasledujúca: 45% Svätovarnickej, 45% Zweigeltrebe a 10% Cabernet Sauvignon. Presne v tomto pomere namiešali svoje prvé prémiové Cuvée Gryllus. Rmut nakvášal 14 dní a po jablkovo-mliečnej fermentácii v nerezovom tanku zreli tieto vína po dobu jedného roka v malých dubových sudoch (barrique = 225 litrov). Pätina sudov nových a štyri pätiny sudov starších. To preto, aby prejav sudu nebol príliš výrazný. Jednotlivé odrody zreli oddelene a až pred fľašovaním boli zmiešané. Fľaše následne ležali ďalšie dva až tri roky v hlbokých pieskovcových pivniciach vo vinárstve. A tak sa to robilo 23 rokov.
Posledné dva roky však došlo k zmene. Svätovavrinecké sa naposledy zberalo v roku 2020. V zime 2020/2021 túto odrodu vyklčovali. Od ročníka 2021 má teda z tohto dôvodu Gryllus odlišné zloženie: 85% Zweigeltrebe a 15% Cabernet Sauvignon.
Jedno z posledných Gryllusov s pôvodným zložením z odrôd Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Zweigeltrebe. Hrozno pochádza z vinice Kraví hora. Vo vzhľade rubínovo červené. Vo vôni čučoriedkovo-kôstkové s dotykom korenia. V chuti harmonické s ovocným prejavom, zamatovou textúrou a "cool climate" charakterom. Elegantné s potenciálom pre vyzrievanie.
„Naši zákazníci spočiatku vôbec nechápali, prečo by cuvée malo stáť viac, ako odrodové vína. Dalo to veľa vysvetľovania. Trvalo to roky, ale naša trpezlivosť priniesla svoje plody. Cuvée GRYLLUS sa po dvadsiatich rokoch na trhu stalo stálicou medzi kvalitnými moravskými červenými vínami, “ hovorí vinár Marek Špalek.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.