Španielska vinárska scéna zažíva významný moment: Grupo Barón de Ley, dlhoročný líder v oblasti Rioja, rozširuje svoj záber a vstupuje do prestížnej apelácie Ribera del Duero. Po rokoch hľadania vhodného miesta si vybrali historickú obec Caleruega, kde už teraz spravujú viac než 300 hektárov vinohradov. Ich prvé víno z tohto regiónu uvidíme na trhu už v septembri 2025.

Ochutnajte víno Špalek GRYLLUS
Rodinné BIO vinárstvo Špalek hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz). Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje v malých dubových sudoch.
Špalek Gryllus cuvée, BIO 2017
Červené Cuvée GRYLLUS patrí dlhodobo k tomu najlepšiemu, čo z modrého hrozna v rodinnom vinárstve Špalek vyrábajú. GRYLLUS je latinské označenie pre svrčka. „Máme ich v našich ekologicky obhospodarovaných vinohradoch toľko, že sme sa nakoniec rozhodli, pre naše prémiové cuvée pomenujeme práve podľa tohto chrobáka.“ Takto s úsmevom predstavuje Marek Špalek cuvée Gryllus.
Prvý ročník bol vyrobený v roku 2000, kedy prvýkrát priniesla úrodu (panenskú) vinica, ktorú Špalekovci vysadili po revolúcii na Kraví vrchu (v roku 1997). Táto vinica mala výmeru 1,5 ha a odrodová skladba bola nasledujúca: 45% Svätovarnickej, 45% Zweigeltrebe a 10% Cabernet Sauvignon. Presne v tomto pomere namiešali svoje prvé prémiové Cuvée Gryllus. Rmut nakvášal 14 dní a po jablkovo-mliečnej fermentácii v nerezovom tanku zreli tieto vína po dobu jedného roka v malých dubových sudoch (barrique = 225 litrov). Pätina sudov nových a štyri pätiny sudov starších. To preto, aby prejav sudu nebol príliš výrazný. Jednotlivé odrody zreli oddelene a až pred fľašovaním boli zmiešané. Fľaše následne ležali ďalšie dva až tri roky v hlbokých pieskovcových pivniciach vo vinárstve. A tak sa to robilo 23 rokov.
Posledné dva roky však došlo k zmene. Svätovavrinecké sa naposledy zberalo v roku 2020. V zime 2020/2021 túto odrodu vyklčovali. Od ročníka 2021 má teda z tohto dôvodu Gryllus odlišné zloženie: 85% Zweigeltrebe a 15% Cabernet Sauvignon.
Jedno z posledných Gryllusov s pôvodným zložením z odrôd Cabernet Sauvignon, Svätovavrinecké a Zweigeltrebe. Hrozno pochádza z vinice Kraví hora. Vo vzhľade rubínovo červené. Vo vôni čučoriedkovo-kôstkové s dotykom korenia. V chuti harmonické s ovocným prejavom, zamatovou textúrou a "cool climate" charakterom. Elegantné s potenciálom pre vyzrievanie.
„Naši zákazníci spočiatku vôbec nechápali, prečo by cuvée malo stáť viac, ako odrodové vína. Dalo to veľa vysvetľovania. Trvalo to roky, ale naša trpezlivosť priniesla svoje plody. Cuvée GRYLLUS sa po dvadsiatich rokoch na trhu stalo stálicou medzi kvalitnými moravskými červenými vínami, “ hovorí vinár Marek Špalek.
Ďalšie články

Leto chutí najlepšie s pohárom vína a nezabudnuteľným zážitkom. Zapojte sa do našej letnej súťaže a vyhrajte romantický pobyt pre 2 osoby v Kaštieli Pálffy – mieste, kde sa história snúbi s pohodlím a lahodným vínom. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky VIAJUR vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1. 7. do 31. 7. 2025, víťaza žrebujeme 4. 8. 2025.

Na prestížnej svetovej súťaži vín Vinalies Internationales Paris 2025, ktorá sa konala od 21. marca vo francúzskom Cannes, získalo vinárstvo VIAJUR významné ocenenia. Zo súťaže si odnieslo šesť medailí za šesť prihlásených vín, pričom dve z nich získali veľkú zlatú medailu – najvyššie možné ohodnotenie.

S príchodom leta prichádza aj chuť na niečo svieže, ľahké a pritom výnimočné. Značka ABK6, známa svojím prvotriednym koňakom z oblasti Cognac, opäť posúva hranice – tentoraz v podobe elegantného letného drinku ABK6 Spritz a dvoch noviniek, ktoré vás okamžite prenesú do slnečného Francúzska: ABK6 Orange Liqueur a ABK6 Francis Abécassis Les Bulles Brut Prestige.