Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Planeta patrí k Top vinárstvam na ostrove Sicília. S rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/ je lídrom. Na vápenato vulkanickej pôde so stredomorskou klímou a modrou oblohou prevažujú biele odrody.
BLOG: Planeta je cesta cez Sicíliu

Vinárstvo Planeta pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola. Najdôležitejšie sú Vittoria (Cerasuolo), Noto (Santa Cecilia) a čoraz častejšie oblasť Etna. Vinárstvo rodinného charakteru vedú súrodenci Francesca, Alessio a Santi Planeta. Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Vinárstvo je zapojené do projektu Planeta Terra s dôrazom na ochranu životného prostredia. V roku 1999 získala Planeta titul Vinárstvo roka.
K dokonalej letnej pohode patria i vína z Planety a práve teraz máte možnosť ochutnať dve nové vína a olivový olej, ktoré sa stali súčasťou nášho portfólia.
Frappato je odroda príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ako sa rozšírila na Sicílii nie je dodnes známe. Planeta pestuje túto odrodu v oblasti Dorilli - Vittoria, ktorá je charakteristická červeným pieskom. Vrstva tufu leží asi 90 cm, čo je dôležité pre rovnováhu vody a viniča. Nachádza sa medzi náhornou plošinou a morom. V lete sú tu typické vysoké teploty a nízke zrážky. Frappato je jednou z najvzácnejších, najzaujímavejších a najexkluzívnejších sicílskych odrôd vínnej révy typických pre oblasť Vittoria. Nazýva sa i sicílsky klaret.
Ochutnať Frappato v čistej podobe je veľmi zriedkavé. Má ľahké telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Jemne podchladené chutí k steaku z tuniaka dokonale. Taktiež k cestovinám s omáčkou Bolognese. Červené víno, ktoré je ideálnym spoločníkom i v lete.


Ľahké a svieže biele víno zo Sicílie. Hrozno pochádza z vinohradu Buonivini v Noto na juhovýchode ostrova. Krása blízkych kopcov, ktoré sa zvažujú k moru, a viníc, ktoré sa rozprestierajú medzi hájmi vytvárajú magický zážitok. Aspekt kopcov Buonivini a biela vápencová pôda vytvárajú najlepšie podmienky na to, aby vinič úspešne rástol a dal vynikajúce vína z odrôd Nero d´Avola a Moscato, ktoré tu rastú spolu s mandľami a olivovníkmi.
Allemanda znamená otvárací barokový tanec. Čarovná vôňa citrusových plodov ako červený grapefruit a pomelo, kvitnúcej jablone, ibišteka a jazmínu. Suchá a iskrivá chuť s ovocným charakterom a pikantnou kyselinou. Skvelé k rizotu s plodmi mora, ku Caprese, k cestovinám s krevetami alebo k morských rybám. Výborné ako aperitív v lete.
Planeta sa venuje pestovaniu olivovníkov a výrobe kvalitných olivových olejov. Vlastní 150ha olivových hájov, ktoré zostupujú z kopca smerom k bielej pláži Porto Palo v oblasti Cappariina, Menfi. Olivy sa zberajú ručne a hneď sa lisujú. Tradičný olej sa vyrába studeným lisovaním celých olív Nocellara del Belice, Biancolilla a Cerasuola kombinovaných v zmesi. Intenzívny olej s ovocným prejavom, jemne pikantný vo vynikajúcej harmónii s zeleninovými polievkami, čerstvým syrom a predovšetkým s grilovanými rybami a mäsom.

Milujete čokoládu? My tiež! Stačí, ak si teraz kúpite aspoň jednu čokoládu Venchi, a ste v hre o luxusné čokoládové balíčky, ktoré rozžiaria váš Mikulášsky deň.
Súťaž prebieha na eshope a vo všetkých predajniach WinePlanet počas celého Novembra!
Jedným z najlepšie hodnotených argentínskych vín z odrody Cabernet Franc je Rutini Gualtallary. O tom, či toto víno môže vyzvať na súboj ikonu Malbecu – Apartado, sme sa mali možnosť presvedčiť na októbrovom Masterclasse „Rutini Cabernet Franc vs. Malbec“. Sedem vín zo šiestich ročníkov. MasterClassom nás sprevádzali exportný manažér Rutini Emiliano Magariños a Rastislav Šuták, somelier spoločnosti Corner & Co., Wineplanet.sk.
Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.