Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Najlepšie čilské vína
Španielski misionári a dobyvatelia založili prvé vinice v Čile v polovici 16. storočia. Napriek španielskym vplyvom malo Francúzsko oveľa väčší vplyv na vinársky priemysel v Čile.
Objavte s nami TOP vína Čile v našej inšpirácii.

Ideálne podnebie
Keď Phylloxera v 19. storočí pustošila Európu, veľa nezamestnaných francúzskych vinárov sa presťahovalo do Čile a prinieslo so sebou svoje znalosti, techniky a odrody hrozna ako Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, ktorým sa vďaka dlhej vegetačnej dobe mimoriadne dobre darí. Dnes je Čile jedinečné v pestovaní hrozna na vlastných podpníkoch.
Na rozdiel od susednej Argentíny, sú hlavné vinárske oblasti v nižšej nadmorskej výške a bližšie k moru. Čílske vinice sú chránené pred extrémnym počasím nízko položeným pohorím Andy známym ako pobrežné pásmo. Sneh, ktorý sa topí z Ánd, poskytuje vinohradom stálu zásobu vody, ktorá sa používa na zavlažovanie.
Klíma je ovplyvnená Humboldtovým prúdom, ktorý prináša studenú vodu a vzduch na pobrežie z Antarktídy, preto teplota vo vinohradoch nevystúpi nad 30°C. Údolie Central Valley má mierne stredomorské podnebie s horúcimi a suchými letami. Najdôležitejšou vinohradníckou oblasťou je údolie rieky Maipo neďaleko mesta Santiago.
Vínne ikony z Čile
Najznámejším vínom medzi kabaretmi je Don Melchor z vinárstva Concha y Toro. Dom Maximiano Founder´s Reserve je ikonické čilske víno, ktoré je pomenované podľa zakladateľa vinárstva Don Maximiano Errázuriz Valdivieso.
Vinárstvo založil v roku 1870. Errazuriz vyrába víno KAI, ktoré pochádza z najlepších vinohradov z oblasti Aconchagua Valley a základom je odroda Carmenére. Medzi najlepšie čilské vína sa určite radí La Cumbre. Ide o 100% Syrah taktiež z oblasti Aconchagua Valley.
Samostatným projektom Eduarda Chadwicka je Viñedo Chadwick, toto víno sa môže porovnať s najlepšími vínami z Bordeaux. Seña je prémiové čilské víno, ktoré vzniklo spojením vinárskeho umenia Roberta Mondaviho a Eduarda Chadwicka. Ročník 1995 sa stal prvým ikonickým čilskym vínom.

Emiliana je vinárstvo zamerané na výrobu vín z ekologického hrozna a v prípade Emiliana Gê a Coyam aj podľa biodynamických princípov. Gê 2003 bolo prvé certifikované víno južnej Amerike, vyrobené podľa biodynamického prístupu. Vinárstvo vlastní vinohrady v oblasti Maipo, Colchagua, Casablanca, Bío-Bío, Cachapoal a Limarí celkovo 2 812 ha.
Oficiálne ekologické a biodynamické certifikácie má 1 400 ha. Zvyšných 1 342 ha je certifikovaných podľa ISO 14.001 a prechádza na plný organický stav. Emiliana je najväčším organickým vinárstvom na svete.
Caliterra bola založená v roku 1996 ako partnerstvo medzi rodinou Roberta G. Mondaviho a Viñou Errázuriz, ktorí sa snažili realizovať spoločný sen o produkcii vysoko kvalitných vín, ktoré odrážajú celý potenciál čílskej prírody a terroiru. Avšak od roku 2004 sa jediným vlastníkom stal Errazuriz. Nachádza sa v srdci Colchagua Valley a vlastní 1085ha vinohradov. Hlavnou filozofiou vinárstva je dodržiavať harmóniu a súlad medzi prírodou a človekom.
Čile dnes vyváža až 70% vína, pričom najväčšími dvoma zákazníkmi sú USA a Veľká Británia. Čile je v súčasnosti piatym najväčším vývozcom vín na svete a deviatym najväčším výrobcom. U nás sú čilské vína populárne hlavne kvôli svojej cene.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



