Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Masterclass Felix Callejo
V sprievode Noelii Callejo, ktorá bola v spojení s nami online, sa uskutočnil na Starej Vajnorskej dňa 10.2.2022 Masterclass ôsmych exkluzívnych vín z najvyššej rady Majuelos a Felix Calleo.
Bodegas Félix Callejo
Rodinné vinárstvo z oblasti Ribera del Duero, sídliace v obci Sotillo de la Ribera, provincia Burgos. Vinárstvo v roku 1989 založili manželia Félix a Pilar Callejo. V rodinnej firme spolu s nimi pracujú aj ich štyri deti. Beatriz a Cristina majú na starosti marketing. Noelia a José Félix sú enológovia.
Vinárstvo Felix Callejo venuje veľkú pozornosť svojim vinohradom a terroiru, používajú postupy pestovania viniča ohľaduplné k životnému prostrediu. Od roku 2000 sa vo vinárstve pracuje podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Rovnaká filozofia sa uplatňuje aj vo výrobe. Vína fermentujú spontánne, bez použitia enzýmov alebo iných prídavných látok s cieľom znížiť zásahy pri vinifikácii na minimum. Výsledkom sú vyhľadávané španielske vína s nadčasovou hodnotou. Félix Callejo vlastní takmer 100ha pôdy, z toho 50ha vinohradov je rozložených na 27 parcelách pozdĺž Sotillo de la Ribera. Vďaka vysokej nadmorskej výške (830 - 930 m) si vína zachovávajú dobrú sviežosť a prirodzenosť.
Majuelos de Callejo
Prvá časť Masterclassu bola venovaná rade Majuelos. Majuelo je tradičné kastílske slovo, ktoré ľudia používali na označenie malých, nepravidelných viníc z okrajových a chudobných oblastí. Hrozno odrody Tinto Fino pochádza zo štrkových pôd, ktoré sú okrajovými a veľmi chudobnými, avšak poskytujú veľmi jemné a elegantné vína. V rámci Masterclass sme ochutnali ich aktuálny ročník 2018 a porovnali sme ho so staršími ročníkmi 2013, 2011, 2010 a 2009.
„Ročník 2018 nám priniesol bohatú a kvalitnú úrodu vďaka výrazným zrážkam, ktoré sa vyskytli hlavne na jar. Stav viniča bol optimálny a ovplyvnený atlantickým podnebím,“ konštatovala Noelia. Ručný zber sa uskutočnil začiatkom októbra. Víno zrelo 18 mesiacov v drevených sudoch rôznych veľkostí. Vyrobených bolo len 20 000 fliaš s objemom 0,75l a 50 fliaš 1,5l. Koncentrovaná vôňa sliviek, čučoriedok, černíc, tymiánu, jemného kakaa a kože. Chuť je svieža s peknou ovocnou štruktúrou a šťavnatou kyselinkou. Kôstkové ovocie doplnené škoricou a muškátovým orieškom. Minerálny záver.
Majuelos 2013 pôsobilo oproti ročníku 2018 jemnejšie. Komplexná ovocno-florálna vôňa. V chuti elegantné, vyvážené s peknou tanínovou štruktúrou. I keď ročník 2013 bol podľa Noelii komplikovaný s množstvom zrážok, víno pôsobilo komplexne.
Majuelos 2011 bol viac zemitý a rustikálny ako predchádzajúce ročníky. Vo vôni dominancia višní s tónmi podhubia a kvetinových tónov. V chuti svieže, ovocné s veľmi peknou harmóniou a eleganciou.
Majuelos 2010 po viac ako desaťročí stále pôsobí stále živo a sviežo. Koncentrovaná ovocná vôňa doplnená tónmi sladkého drievka a kávy. Chuť je plná s ľahko mäsitou textúrou a elegantnými tanínmi.
Radu Majuelos uzavrel ročník 2009, ktorý bol typický pre Riberu. Bol to ročník s dostatkom slnečného svitu. V nose sa objavujú tóny višňového likéru, créme de cassis, kože, orientálneho korenia a pomarančovej kôry. Chuť je bohatá a energická s ovocným prejavom, ktorý je podčiarknutý sviežou kyselinkou.
Každý ročník ukázal rôznorodosť a charakter. Zároveň dôkaz, že čím staršie sú vinice Majuelos v režime organic, tým pôsobia jemnejšie, sú viac minerálne a majú výbornú aciditu.
Felix Callejo
Novinka v portfóliu Corner, prvýkrát v ponuke. Jedno z najlepších vín Ribery. Prvý ročník bol vyrobený v roku 2002. Hrozno pochádza z dvoch častí katastra obce Sotillo de la Ribera - Montecillo a Medio Arroyo. Veľmi staré vinohrady sú vysadené v nadmorskej výške 900 – 930m v pôdach s vysokým obsahom vápnika.
Masterclass začíname aktuálnym ročníkom 2016, ktorý ovplyvnilo veľa zrážok v zime. Naopak, letné mesiace boli suché a horúce. Zber prebehol v prvej polovici októbra. Hrozno po viacnásobnej selekcii a spontánnej fermentácií vyzrievalo 18 mesiacov v nových dubových sudoch rôznych veľkostí. Bohaté a koncentrované víno s intenzívnou arómou zrelých čučoriedok, rozmarínu, klinčekov a eukalyptu. Harmonický, brilantný a dlhý, korenisto minerálny záver. Neobmedzený potenciál pre vyzrievanie. Limitovaná produkcia iba 1254 fliaš s objemom 0,75l a 42 Magnum.
Felix Callejo 2012 sa vyznačuje veľmi peknou harmóniou. Vo vôni viac florálno-zemité. V chuti dominuje zrelé kôstkové ovocie, výborná rovnováha medzi sviežimi kyselinkami a tanínovou štruktúrou.
Vrcholom degustácie bol Felix Callejo ročník 2005. V tomto roku sa hrozno zberalo skôr, v druhej polovici septembra. Ušľachtilá vôňa jahôd, višní, marcipánu, škorice, horkej čokolády a kvitnúceho orgovánu. V chuti pôsobí neuveriteľne živo a elegantne s dobre integrovanou tanínovou štruktúrou a minerálnym záverom.
Záver
Masterclass rôznych ročníkov vín Callejo (niektoré už nedostupné ) naznačil rôznorodosť vín z Ribery aj v rámci jednej podoblasti. Ich základom sú starostlivosť o vinohrady a citlivý prístup pri výrobe, ktorý vychádza z dokonalého poznania a rešpektu k prírode. „V Sotillo de la Ribera často fúka vietor a nie je ťažké byť organic. Je to naša cesta do budúcnosti, ktorá nám prinesie zdravé a kvalitné vína,“ poznamenala na záver degustácie Noelia.

Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.






