offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Livio Felluga - hviezda nad Rosazzo

Livio Felluga - hviezda nad Rosazzo

História vinárstva Livio Felluga sa začala písať na konci 2. svetovej vojny, keď sa Liviovi podarilo získať vinice pri Rosazzo v provincii Udine a v okolí oblasti Colli Orientali del Friuli. Livio Felluga bol odvážny, vizionársky, osvietený a celosvetovo považovaný za priekopníka fruilanskej a talianskej enológie. Známy mimoriadnou kvalitou vín zvečnenou etiketami, ktoré predstavujú starodávnu mapu jeho vinárstva.


Vína Livio Felluga sa vyrábajú každý rok podľa filozofie založenej na hodnotách úcty a vášne pre krajinu a v súlade s nadčasovými vedomosťami zakladateľa. V každej fľaši je možné nájsť vlastnosti, ktoré odrážajú Friuli - vyváženosť, hladkosť, elegancia a harmónia. 

Vinárstvo s historickým významom

Príbeh rodiny Felluga sa začal na Istrii, ktorá bola vtedy ešte súčasťou Rakúsko-Uhorska. Práve tam starý otec Felluga pestoval vinič, vyrábal vína z odrôd Refosco a Malvasia. Mali tam vinice a malú trattoriu na Isola d'Istria. Livio Felluga sa presťahoval do Friuli koncom tridsiatych rokov minulého storočia a usadil sa na miernom úpätí pohoria Rosazzo, v Brazzano neďaleko Cormons. Odvážne začal renovovať staré vinice Rosazzo a vysádzať nové, zavádzajúc inovatívne nápady a metódy.

V roku 1956, keď Livio predpokladal implementáciu označenia pôvodu, si vybral starodávnu mapu oblasti, aby vytvoril ikonickú etiketu, ktorá svetu povie príbeh jeho vín. Priekopnícku víziu, hlboké znalosti, úctu k vinohradom a posadnutosť kvalitou, ktorú kedysi stelesňoval sám Livio Felluga, spoločnosť v priebehu rokov s hrdosťou vykonáva. Dnes rodinné vinárstvo vedie Liviov syn Andrea Felluga. Vďaka práci Andrey Fellugu a Viorela Flocea spolu s toskánskym konzultantom Stefanom Chiocciolim dosahujú výborné výsledky. 

„Moja rodina vyrába víno už šesť generácií. Vlastne by sa patrilo povedať, že víno nám odjakživa dávalo na stôl chlieb.“ Andrea Felluga. 

Dedičstvo vo viniciach 

Vinice vinárstva sa rozprestierajú na viac ako 160 hektároch na miernych terasách v oblastiach Colli Orientali a Collio a väčšinou sa nachádzajú v oblasti Rosazzo DOCG. Komplexný ekosystém s Alpami v pozadí a výhľadom, ktorý siaha až k moru. Vo vinohradoch je vysadených 14 odrôd, ktoré sa striedajú s lesmi, trávnatými svahmi, olivovými hájmi, cestičkami, potokmi a ovocnými stromami. 

Pre Livia Fellugu je udržateľnosť cennou dlaždicou v mozaike vinohradníckych znalostí a zručností, ktorá umožňuje zhodnotiť a rozvíjať pôdu, na ktorej je vinárstvo závislé. Používajú sa výlučné organické hnojivá, zaviedli úplný zákaz odstraňovania buriny v starostlivosti o vinohrady. Elektrina pochádza z obnoviteľných zdrojov. „Udržiavame a rozširujeme lesné plochy, čím prispievame k boju proti klimatickým zmenám“, hovorí Andrea Felluga. „Vytvorenie vedeckého výboru, environmentálne protokoly ISO 14001, prijatie národného systému kvality integrovanej výroby (SQNPI) a účasť na programe udržateľnosti vinohradníctva talianskeho ministerstva životného prostredia, to všetko sú nástroje práce k dosiahnutiu udržateľnosti ako kľúčového poslania našej spoločnosti.“

Štýl vín Livio Felluga možno definovať ako klasický, aj keď rok čo rok pokračuje v experimentovaní vo vinohrade aj v pivnici. Väčšina bielych vín fermentuje a vyzrieva v nerezových tankoch s riadenou teplotou, čo sa odráža vo vôni a charaktere vín najmä Sauvignon a Friulano. Zatiaľ čo Illivio a Terre Alte vyzrievajú v dubových sudoch. Najznámejším a najprestížnejším vínom je nepochybne Terre Alte, ktoré spája odrody Friulano, Pinot Blanc so Sauvignon. Rýchlo ho však môže spochybniť  biele víno Abbazia di Rosazzo, podobná zmes vyrábaná vo vinohradoch historického, rovnomenného opátstva. Colli Orientali DOC sú spoľahlivým zdrojom dobrého červeného vína, čo dokazuje Sossó , zmes Refosco , Merlot a Pignolo.

Vína Livio Felluga nás učia spoznávať a vychutnávať si celú históriu, zmysel pre jedinečnú a vzrušujúcu prácu. Tieto vína si treba užívať naplno pre bohatstvo minulosti, nadšenie zo súčasnosti a silu budúcnosti.

Vína Livio Felluga

Terre Alte

Terre Alte, založené v roku 1981, je považované za jedno z najprestížnejších talianskych bielych vín. Vyvážená zmes odrôd Friulano, Pinot Bianco a Sauvignon, pestované v Rosazzo v historických vinohradoch Terre Alte. Vinič sa pestuje hlavne na dvojklenutých paliciach, nazývaných Cappuccina systém a vysádza sa na eocenickej slieňovo-piesočnatej pôde. Prináša mimoriadne elegantné víno s množstvom intenzívnych ovocných a kvetinových vôní. Víno vynikajúcej štruktúry získava nádherne komplexný buket terciárnych vôní zrením vo fľaši.

Abbazia di Rosazzo

Abbazia di Rosazzo je ušľachtilé biele víno z historických viníc Abbazia di Rosazzo, ktoré vyzdvihuje kontinuitu viac ako tisíc rokov pestovania vína. Friulano, Sauvignon, Pinot Bianco, Malvasia Istriana a Ribolla Gialla sa pestujú hlavne na dvojklenutých paliciach, nazývaných Cappuccina systém a vysádza sa na eocenickej slieňovo-piesočnatej pôde.

Sauvignon

Odroda francúzskeho pôvodu bola dovezená do Friuli počas vlády Habsburgovcov a spopularizovaná začiatkom 20. storočia. Tradičné friulské víno. Pôda Ponca sa skladá z opuky a pieskovca eocénneho pôvodu, vrstveného pod morom počas tisícročí, čo vínam prepožičiava jedinečnú pikantnosť a mineralitu. Víno: Livio Felluga Sauvignon 2021

Pinot Grigio

Je nepochybne najznámejšie friulanské víno. Pôda Ponca sa skladá z opuky a pieskovca eocénneho pôvodu, vrstveného pod morom počas tisícročí, čo vínam prepožičiava jedinečnú pikantnosť a mineralitu. Víno: Livio Felluga Pinot Grigio 2022Livio Felluga Pinot Grigio Magnum 2021, Livio Felluga Pinot Grigio 2021

Sharis

Sharis spája tradičnú odrodu Ribolla Gialla (50%) s medzinárodnou odrodou Chardonnay (50%). Predstavuje rozmanitosť vo Friuli Venezia Giulia. Po jemnom odstopkovaní sa hrozno nechalo krátko macerovať, potom jemne rozdrvilo. Nasledovala fermentácia s riadenou teplotou v nerezových kadiach. Na konci fermentácie bolo víno niekoľko mesiacov ponechané na kaloch, aby sa zvýšila jeho komplexnosť, krémová textúra a vhodnosť na dozrievanie. Po naplnení do fliaš zrelo v miestnostiach s kontrolovanou teplotou. Svieža, živá vôňa jabĺk a hrušiek s náznaky jazmínu a bazového kvetu. Chuť je svieža a dobre vyvážená s nádychom tropického ovocia harmonicky prepletená so živou kyselinkou. Dlhý minerálny záver. Hodí sa k špargli, zeleninovým polievkam, strukovinám, marinovaným rybám. Víno: Livio Felluga Sharis Bianco 2022, Livio Felluga Sharis Bianco 2021Livio Felluga Sharis Bianco 2021

Vertigo 

Vertigo 2021 je cuvée odrôd Merlot (60%) a Cabernet Sauvignon (40%). Hrozno sa opatrne odstopkuje a potom sa rozdrví. Fermentácia prebieha maceráciou na šupkách pri kontrolovaných teplotách v nerezových tankoch. Víno zreje v nerezových tankoch a časť v malých sudoch z francúzskeho dubu. Nafľašované víno potom dozrieva v komorových pivniciach s kontrolovanou teplotou. Vôňa s tónmi ruže a červeného ovocia, ríbezlí, malín a divokých černíc, ktoré sa miešajú s tónmi krvavého pomaranča a mandarínky. Chuť malých lesných plodov a čiernych čerešní. Nádherne trieslová textúra s tónmi tmavého korenia, tabakových listov a kakaových bôbov Criollo. Víno: Livio Felluga Vertigo 2021, Livio Felluga Vertigo Magnum 2021  

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.