Vínna Fiesta -40 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Likéry - sladké potešenie

Likéry - sladké potešenie

Likér slúži ako nevyhnutný doplnok takmer každého miešaného nápoja. K dispozícii je veľa príchutí likérov ako je čokoláda, káva, ovocie a orechy. Likéry môžu zvýrazniť chuť v miešanom nápoji a sú skvelým doplnkom koktailov.

AKCIA - Likéry -20% do 16. 10. 2024

BLOG: Koktaily s likérmi


Likér je alkohol s najmenej 100 gramami cukru na liter a s minimálnym obsahom alkoholu 15 % ABV s niektorými výnimkami.  

História

Vznik likérov možno vystopovať až do starovekej civilizácie, keď sa likéry používali  na liečebné účely.   Vývoj pokračoval aj v stredoveku, keď mnísi pestovali bylinky a experimentovali s rôznymi prísadami, aby zdokonalili svoje techniky výroby likérov.  Zlom v tomto odvetví nastal počas renesancie, ktorá zaznamenala nový pokrok v technikách destilácie. Európski prieskumníci priniesli exotické prísady a koreniny, čím obohatili dostupné likéry.  Vďaka koktailovej kultúre sa svet likérov rozvinul z liečivých prostriedkov do barov. TIP: Piemme Noci di Sorrento orechový likér 42%

Tri spôsoby výroby likérov

Existujú tri základné metódy používané na extrakciu aróm pri výrobe likérov, a to perkolácia, macerácia a destilácia. Prvé dve metódy sú studené metódy, pri ktorých sa nepoužíva teplo a tretia je podobná výrobe destilovaného ginu.

1. Macerácia/infúzia 

Macerácia zahŕňa namáčanie ovocia alebo aromatických látok v alkohole, ktoré sú citlivé na teplo. Ovocie alebo iné aromatické látky sa nechajú lúhovať v alkohole (macerácia) alebo vo vode (nálev), kým sa neuvoľní farba, vôňa a chuť. Tento pomalý proces môže trvať jeden deň až rok. 

2. Perkolácia 

Podobne ako pri perkolácii kávy, táto metóda využíva veľkú nádrž na extrakciu chutí. Táto metóda známa aj ako „varenie“ je zvyčajne pre rastlinné arómy, ako sú bylinky.  Surovina je v košíku alebo látkových vrecúškach a alkohol sa cez materiál opakovane prečerpáva (týždne až mesiace) alebo varí, čím sa výpary dostanú hore. Podobne ako pri macerácii je možné nasiaknuté aromatizačné činidlo destilovať a destilát pridať do perkolovaného alkoholu. Vyzrievanie pred plnením do fliaš je voliteľné, ale nie bežné.

3. Destilácia 

Spôsob destilácie je podobný výrobe destilovaného ginu. Bylinky sa niekoľko hodín namáčajú v alkohole a potom sa destilujú v malom až strednom medenom kotly.

Táto metóda je určená pre likéry, ktoré sú menej citlivé na teplo a využívajú rýchlejšiu extrakciu, ako sú koreniny, korene, citrusové šupky a sušené bylinky.

Použije sa iba destilát zo srdca. Aby sa zachovali jemnejšie chute ako sú ruže, fialka a mäta, možno ešte použiť čiastočné vákuum na zníženie destilačnej teploty a alkohol možno vymeniť za vodu.

Vysoko odolný, silne ochutený, bezfarebný destilát sa vyrába a redukuje pred plnením do fliaš pridaním sirupu (cukor a demineralizovaná voda) a voliteľných potravinárskych farbív. TIP: Koval Cranberry gin liqueur Organic 30%

Spôsob výroby likéru závisí od suroviny pridanej do základného alkoholu: 

•    Šťavnaté ovocie: šťavy sa vyrábajú maceráciou 
•    Citrusové plody: oleje sa extrahujú z kôry ovocia perkoláciou
•    Korenie alebo ovocné šupky: chuť z tvrdších alebo suchších zdrojov využívajú na extrakciu destiláciu

Likéry pochádzajú z rôznych regiónov sveta, pričom každý má svoje vlastné jedinečné tradície a chute. Niektoré známe príklady zahŕňajú limoncello z Talianska, Chambord z Francúzska a Kahlúa z Mexika.

Druhy likérov

•    Monastic & Herbal: Likéry sú ochutené kombináciou bylín a korenín
•    Generic: Ide o najväčšiu kategóriu likérov. Akýkoľvek likér s predponou „crème de“ v názve znamená, že minimálny obsah cukru je podľa predpisov EÚ 250 g/l. Zahŕňajú crème de menthe (mäta), creme de fraise (jahoda) a crème de framboise (malina), amaretto, maraschino a triple sec. 
•    Proprietary: Likéry vyrobené podľa prísne stráženej receptúry, ktorú výhradne vlastní výrobca. Väčšina týchto likérov by mala vo väčšine prípadov za sebou dlhú tradíciu.
•    Cream: Likéry obsahujú mliečne výrobky, ako sú Baileys alebo Dutch Advocaat. Baileys zostáva najpredávanejším likérom na svete. 

TIPY: Nirvana Cocoa Liqueur Premium 22 %Dr. Kramer bylinný likér 36%ABK6 Cognac Honey Liqueur 35%

Skladovanie likérov

Otvorenú fľašu likéru by ste mali spotrebovať do dvoch rokov. Ak likér obsahuje mliečne výrobky, mali by ste ho skonzumovať do 18 mesiacov. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.