offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Letné soirée: Aké víno si vybrať k rybe

Letné soirée: Aké víno si vybrať k rybe

Existuje nespočetné množstvo druhov rýb a ich úprav, či sa rozhodnete pre klasicky grilované ryby ako pstruh, zubáč alebo siahnete po morských plodoch, krevetách alebo sardinkách. Nesmie sa zabudnúť ani na belgické fish & chips alebo obľúbené ceviche či sushi.

Poďte s nami objaviť tie správne vína, ktoré sa ideálne spoja s akýmkoľvek pokrmom z rýb.


Nielenže existuje veľké množstvo druhov rýb, ale tiež je možné pripravovať  ich rôznymi spôsobmi  a dokonca si niektoré druhy môžete vychutnať aj surové. To znamená, že môžete vyskúšať niekoľko rôznych kombinácii rýb a vín. Hovorí sa, že biele víno by sa malo vždy kombinovať s rybami, ale v niektorých prípadoch je ideálne spojenie ružovým poprípade aj červeným vínom. Všetko závisí od druhu rýb a od spôsobu ich prípravy.

Ryby podľa textúry mäsa možno rozdeliť do troch skupín:

Ryby s veľmi jemnou textúrou mäsa - platesa veľká, ostriež

Ryby so strednou textúrou mäsa - pstruh, morský vlk, treska

Mäsité ryby - losos, tuniak, morský čert, mečúň

 

Ryby s jemnou textúrou ako platýz, ostriež  a tilapia sa pripravujú rýchlo a krátko grilovaním alebo pečením s citrónom a bylinkami. K týmto typom rýb vyskúšajte ľahké Pinot Grigio, Vermentino alebo Fiano. Biele vína zo Sicílie sú svieže a minerálne a dobre fungujú s jednoducho pripravenými morskými grilovanými rybami.

Grilovaný pstruh z domáceho chovu s citrónovou omáčkou sa výborne hodí k slovenskému Veltlínu alebo Rizlingu. Ku grilovaným morským plodom ako sú krevety alebo mušle Svätého Jakuba sa výborne hodí biele burgundské ale i šumivé vína. Treska obyčajná, halibut a morský vlk sa snúbia s vínami s robustnejšou textúrou a podávajú sa s bohatšími omáčkami, koreninami a bylinkami.

Vyskúšajte biele vína z údolia Loiry z oblasti Sancerre alebo Pouilly-Fumé. Ryby pripravené na ázijský spôsob si dobre rozumejú s bielymi vínami z Alsaska z odrôd Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc a Pinot Gris i s vyšším zvyškovým cukrom. Pikantné rybie tacos vyskúšajte s vínom odrody Grüner Veltliner alebo nemecký Riesling s vyšším zvyškovým cukrom. 

A nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.

Vyberajte z ponuky špičkových pohárov Riedel na našom eshope.

Ryba aj s ružovým vínom

Ceviche,  juhoamerické jedlo zo surových rýb, marinovaných v citrusoch, sa bude dobre kombinuje s argentínskym bielym vínom odrody Torrontés alebo čílskym Sauvignon Blanc.

Treska vyprážaná v cestíčku v tempure alebo klasické fish & chips si dobre rozumie so sviežimi, suchými  bielymi vínami s vyššou adicitou, ktoré dobre redukujú  mastnotu.

Vyskúšajte Albariño, Sauvignon Blanc z Čile alebo Nového Zélandu. Taktiež skvelým partnerom sú šumivé biele vína ako napríklad Hacaj Chardonnay Extra Brut 2018, Max Ferdinand Richter Riesling Brut Mülheimer Sonnenlay 2016 alebo Pierre Sparr Crémant d´Alsace Le Clos Sainte Odile Brut.

Keď spájate vína s rybami, ktoré majú mäsitejšiu textúru ako napríklad mečúň alebo morský čert, rovnako ako ryby s ružovým mäsom, tuniak a losos, priamoúmerne sa zvyšuje škála štýlov vín, z ktorých si môžete vybrať, pretože výborne ladia ako s ružovými tak aj s ľahšími červenými vínami, dokonca lepšie ako s bielymi. 

 

Napríklad správne vychladený Pinot Noir z Nového sveta sa hodil ku grilovanému tuniakovi alebo zapečenému lososovi. Vyskúšajte šumivé suché ružové vína s údeným lososom, textúra bublín vytvára vynikajúci kontrast s jemnou mastnosťou rýb. Vyskúšajte taktiež kombináciu grilovaného lososa s Prosecco Rosé Brut 2019 z vinárstva Terra Serena.

Šťavnaté Beaujolais alebo Chinon, Saint Lauren, talianske podceňované Cerasuolo di Vittoria alebo Valpolicella budú skvele ladiť grilovaným tuniakom. Surový tuniak a losos sú samozrejme tiež obľúbenými ingredienciami do sushi si rozumie so Koshu. 

K rybám sú často podávané  omáčky a dressingy. K omáčkam na báze bieleho vína sú vhodné  biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou. Najlepšie ak rovnakým vínom varíte i servírujete. Napríklad biele Bordeaux - Clarendelle Blanc by Haut-Brion alebo biele vína z oblasti Sancerre z vinárstva Laporte. Omáčka s bylinkami servírovana k rybe má ideálneho partnera s kvetinovým a herbálnym charakterom vín ako napríklad Sauvignon blanc alebo Chablis

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.