offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Ktoré víno je naozaj BIO

Ktoré víno je naozaj BIO

BIO je v dnešnej dobe často skloňované slovo. Média propagujú zdravý štýl a BIO kvalitu, to platí i vo svete vína.

Ako zistíte, či je víno BIO? Víno musí mať na etikete certifikovanú známku s označením BIO.

Prečítajte si rozhovor s Bio certifikovaným vinárstvom VÍNO NATURAL Domin & Kušický.


Základom je udržať čo najzdravšie prostredie pre pestovanie viniča a výrobe vína. BIO je pred - stupeň najvyššej kategórie Biodynamic. Kvalitné vína sa rodia len v zdravom vinohrade. Dôležitý je rešpekt k prírode, čiže k viniciam.

Čo sa týka označovania BIO/Organic , vinári v princípe využívajú prírodnú ochranu vo svojich vinohradoch s kontrolovaným  používaním sírnatých a meďnatých prostriedkov. Okrem medi a síry proti hubovým ochoreniam sa robia aj výluhy z kamilky, žihľavy a prasličky.

Na Slovensku k lastovičkám, čo sa týka ekologického pestovania viniča, patrí prvé slovenské certifikované Bio vinárstvo – Víno Natural Domin & Kušický. Ich vinohrady museli prejsť trojročnou konverziou, čo znamená, že medzi klasickým pestovaním viniča a bio pestovaním musia prejsť tri roky ako prechodná doba.

Vinohrad s rozlohou 3 ha v Modrom Kameni, hon Katovka, bol vysadený v roku 1998 a je to prvý registrovaný bio vinohrad na Slovensku. Dnes v tomto režime vinárstvo obhospodáruje  40ha v okolí Veľkého Krtíša.

Biodynamika na Slovensku

Pomerne veľkou skupinou u nás sú vinári,  ktorí síce pracujú v BIO režime avšak bez certifikátu. Odrádza ich byrokracia a certifikát, ako sami tvrdia nepotrebujú. Príkladom môžu byť rodinné vinárstva ako Kasnyik a Fundus Regius.

Vo svete je téma BIO vína aktuálna. Čoraz viac vinárstiev sa snaží pestovať vinič v súlade s prírodou. Dokonca i veľké vinárstva vo svete postupne prechádzajú na BIO poprípade až Biodynamiku.

Certifikované Biodynamické vinárstvo na Slovensku zatiaľ nemáme. Pri Biodynamike ide o vytvorenie prostredia  vo vinohrade, ktorý bude fungovať na základe vlastnej obranyschopnosti –imunity. Imunita viniča by sa mala vytvárať na základe stanovených postupov  a s využitím energie okolia ako aj cyklov života viniča.

Rešpektuje polohu slnka a mesiaca.  Slovo Biodynamic pochádza z gréckych slov Bios, čo znamená život a dynamikos  je sila. Základy Biodynamiky položil rakúsky filozof Rudolf Steiner. Jeho názory sa stali vzorom pre mnohých vinohradníkov a vinárov.

 

 

Biodynamika začína už vo vinohrade. Vinič má pri tomto spôsobe pestovania menšie listy a nižšiu úrodu avšak konštantnejšiu každý rok. Vína obsahujú omnoho menej síry, majú vyššie kyseliny a triesloviny, majú hroznový a niekedy až meditatívny prejav.

Vo svete sú BIO vína označené certifikátmi ako Demeter, Eco Cert, alebo Biodyvin . Krajinou s najväčším množstvom ekologicky obhospodarovanými vinohradmi je Rakúsko. Vo Francúzsku šesť vinohradníckych oblastí má organický režim presahujúci 10% z celkovej plochy.

Najväčšími propagátormi tohto smeru sú: Château Le Puy, Château Pontet Canet, Domaine  Zind – Humbrecht, Gérard Bertrand, Herbert Zillinger, Bodega Félix Callejo alebo Emiliana.

 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.