HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Kedy je slovenské víno naozaj zo Slovenska – označenie podľa zákona

Kedy je slovenské víno naozaj zo Slovenska – označenie podľa zákona

Každá krajina má svoje označenie vín a tým deklaruje pôvod. Kladie dôraz na miesto, kde hrozno dozrelo, v ktorej apelácii, poprípade vinohrade. Krajiny s bohatou vinohradníckou históriou vychádzajú zo svojho apelačného systému.

Ako je to na Slovensku? Prečítajte si článok o tom, ako sa slovenské vína označujú a triedia.


Keďže u nás apelačný systém takmer neexistuje, má len dve apelácie a to v Tokaji a Skalici /Skalický Rubín/, naša legislatíva vychádza zo zákona 313/2009 o vinohradníctve a vinárstve a podľa Nariadenia rady ES o spoločnej organizácii trhu s vínom.

Slovensko patrí do severného vinohradníckeho pásma. Kategorizácia vín vychádza z tzv. cukornatosti hrozna. To znamená, že na etikete sa uvádza informácia o cukornatosti hroznového muštu podľa prívlastkov ako kabinetné víno, neskorý zber, výber z hrozna, bobuľový výber, hrozienkový výber, cibébový výber, botrytický výber, ľadové víno či slamové víno. 

Kategorizácia slovenských vín:

Víno bez zemepisného označenia
Víno bez zemepisného označenia sa označuje výrazom „víno“ a možno ho označovať údajmi o pôvode podľa osobitného predpisu. Víno nemusí pochádzať zo Slovenska.

Víno s chráneným zemepisným označením
Je víno, ktoré sa zvykne označovať skratkou CHZO. Víno možno označiť ako víno s chráneným zemepisným označením, iba ak sa vyrába výlučne z hrozna dopestovaného na vinohradníckych plochách na území Slovenskej republiky a zber hrozna, výroba vína, ako aj jeho fľašovanie sa uskutočnili v Slovenskom vinohradníckom regióne.

Okrem týchto podmienok musí spĺňať ďalšie požiadavky podľa zákonom stanoveného osobitného predpisu. Víno musí byť vyrobené z registrovaných odrôd. V označení vína s chráneným zemepisným označením možno uvádzať tradičný výraz „regionálne víno“. 

Víno s chráneným označením pôvodu
Označované ako CHOP podlieha prísnej ochrane a certifikácii. Chránené sú názvy vinohradníckych oblastí – Malokarpatská, Južnoslovenská, Stredoslovenská, Nitrianska, Východoslovenská a Tokaj. Synonymom CHOP je skratka D.S.C. (Districtus Slovakia Controlatus). Do tejto kvalitatívnej kategórie sú zaradené akostné vína a akostné vína s prívlastkom. Akostné vína sa pripravujú z hrozna a muštu s cukornatosťou 16 °NM. Pokiaľ je víno s prívlastkom musí mať na záklopke ŠKČ s trikolórou Slovenska.

Akostné vína s prívlastkom

Tradičné označenia kategórií: akostné víno s prívlastkom, pestovateľský sekt, sekt V.O. a tokajské víno.

Kabinetné  víno: vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 19 °NM,  obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu
Neskorý zber: víno vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 21 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu
Výber z hrozna: víno vyrobené z hrozna s cukornatosťou najmenej 23 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 9,5 % objemu
Bobuľový výber: víno vyrobené z ručne vyberaných prezretých strapcov hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené bobule s cukornatosťou najmenej 26 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu
Hrozienkový výber:  víno vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna s cukornatosťou najmenej 28 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu
Cibébový výber a Botrytický výber: víno vyrobené len z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna napadnutých účinkom ušľachtilej vláknitej huby Botrytis cinerea s cukornatosťou najmenej 28 °,  obsah alkoholu vo víne je najmenej 8 % objemu


 

Ľadové víno: víno vyrobené z hrozna, ktoré bolo zberané pri teplote –7 °C a nižšej,  hrozno zostalo počas zberu a spracovania zmrznuté, získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27 °NM a obsah alkoholu vo víne je najmenej 6 % objemu
Slamové víno: víno vyrobené z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred spracovaním skladované na slame alebo rohožiach z rákosia, prípadne sa nechalo visieť a sušiť na šnúrach najmenej tri mesiace, získaný mušt mal cukornatosť najmenej 27 °NM, obsah alkoholu vo víne je najmenej 6 % objemu

Rozdelenie slovenských vín podľa obsahu zvyškového cukru

Tiché vína: suché 0-4 g/l, polosuché 4-12 g/l, polosladké 12-45 g/l a sladké nad 45 g/l.
Na Slovensku sa ako suché víno môže byť aj víno s obsahom cukru 9 g/l v prípade ak súčasne obsahuje 7 g/l kyselín a polosuché ak obsahuje min. 8g/l kyselín s obsahom zvyškového cukru do 18g/l.
Šumivé vína /podľa dossage/: Brut Nature 0-3 g/l, Extra Brut 0-6 g/l, Brut 0-12 g/l, Extra Dry 12-17 g/l,  Dry 17-32 g/l, Demi sec 32-50 g/l a Doux nad 50g/l. 
Pestovateľský sekt: možno použiť len na označenie akostného šumivého vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, mušt alebo víno a všetky zložky použité na jeho výrobu pochádzajú z vinohradu výrobcu. 
Sekt vinohradníckej oblasti V.O.: možno použiť len na označenie akostného šumivého vína s chráneným označením pôvodu, ak hrozno, mušt alebo víno a všetky zložky použité na jeho výrobu pochádzajú z tej istej alebo bezprostredne susediacej zemepisnej jednotky na Slovensku.

Tokaj

Pri zakladaní vinohradov v Tokajskej vinohradníckej oblasti na kvalifikovaných honoch možno vysadiť len viničové sadenice tokajských odrôd registrovaných v Listine registrovaných odrôd. Nemožno miešať hrozno a mušt tokajských odrôd dopestovaných na kvalifikovaných honoch s hroznom a muštom tokajských odrôd pochádzajúcich z vinohradníckych honov, ktoré neboli zatriedené ako kvalifikované hony. Na trh sa uvádza po dvoch rokoch vyzrievania, z toho jeden rok v drevenom sude.  

Samorodné suché sa vyrába v ročníkoch nepriaznivých na tvorbu cibéb alebo z hrozna dopestovaného na kvalifikovaných honoch, z ktorého strapcov boli vopred povyberané cibéby na výrobu tokajských výberových vín; hrozno musí mať cukornatosť najmenej 21 °NM a vyrobené víno musí mať obsah zvyškového prírodného cukru do 10 g/l. Na trh sa uvádza po dvoch rokoch vyzrievania, z toho jeden rok v drevenom sude.  

Tokajský výber možno tokajské víno označiť, ak sa vyrába alkoholovým kvasením po zaliatí cibéb dopestovaných na kvalifikovaných honoch muštom s cukornatosťou najmenej 21°NM alebo vínom rovnakej kvality a rovnakého ročníka pochádzajúceho z kvalifikovaných honov. Podľa množstva pridaných cibéb sa tokajský výber člení na 3-putňový až 6-putňový.Výber možno uvádzať na trh najskôr po troch rokoch vyzrievania, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

Esencia možno tokajské víno označiť, ak je víno získané pomalým kvasením samotoku, ktorý sa získa zo zvlášť vyberaných cibéb dopestovaných na kvalifikovaných honoch. Esencia obsahuje aspoň 450 g/l prírodného cukru a 50 g/l bezcukorného extraktu. Esenciu možno uvádzať na trh najskôr po troch rokoch vyzrievania, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

Tokajská výberová esencia možno tokajské víno označiť, ak je víno získané alkoholovým kvasením cibéb z kvalifikovaných honov. Pri zbere sa vyberajú osobitne bobule hrozna, ktoré sa hneď po spracovaní zalejú muštom pochádzajúcim z definovaného vinohradu alebo tokajským vínom totožného ročníka, ktoré obsahuje aspoň 180 g/l prírodného cukru a 45 g/l bezcukorného extraktu. Výberovú esenciu možno uvádzať na trh najskôr po troch rokoch vyzrievania, z toho aspoň dva roky v drevenom sude.

V posledných desiatich rokoch slovenskí vinári opúšťajú od označovania vín prívlastkom a smerujú práve k apelačnému systému, ktorý  zabezpečuje najlepšiu ochranu z hľadiska pôvodu vín. Na etikete uvádzajú názov vinohradníckej oblasti a názov vinohradu poprípade honu, aby deklarovali pôvod hrozna.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.