offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Grill & Chill s vínom – Aké víno párovať ku grilovaným jedlám

Grill & Chill s vínom – Aké víno párovať ku grilovaným jedlám

Leto je tu a vy viete, čo to znamená. Je čas začať grilovať! Aj keď je grilovanie vonku často spojené hlavne s pitím piva, neexistujú žiadne pravidlá, ktoré by hovorili, že si k burgeru nemôžete vychutnať pohár vína. Párovanie vína a grilovaných pokrmov je jednoduchšie, ako ste si mysleli. Správne vychladený pohár vína dokáže prekvapivým spôsobom oživiť chute vašich obľúbených letných jedál. Keď nabudúce rozpálite gril, použite túto príručku, ktorá vám pomôže vybrať perfektné víno.

Vhodný výber vín od someliérky nájdete tu.

 


Červené víno v horúci letný deň? Kľudne

Počas horúcich dní budete chcieť niečo chladné na pitie. Ak milujete červené víno, nemusíte sa cítiť vynechaní. Pre ľahšie červené vína sa teplota podávania pohybuje okolo 14 °C a plnšie červené by sa mali podávať okolo 18 °C. Ako si jednoducho vychladiť červené víno? Vložte fľašu do chladničky alebo vedra s ľadom a vodou na 15 minút. 

Burgery

Burgery sú klasickým grilovaným jedlom. Existuje veľa druhov hamburgerov, ktoré môžete vyskúšať. Pre klasické hovädzie hamburgery odporúčam stredne plné až plnšie červené vína s dobrou tanínovou štruktúrou, ktorá si poradí s hovädzím mäsom. Cabernet Sauvignon z nového sveta je solídna voľba.

Môžete sa tiež rozhodnúť pre Tempranillo alebo vína z Côtes du Rhône. Ak sa radi púšťate do omáčok, myslite na ich výrazné chute. Pikantné hamburgery s jalepeños s omáčkou sú najlepšie s červeným vínom s nízkym obsahom trieslovín alebo ružové vína. Ak ste milovníkom syrov, siahnite po bielom víne. Chardonnay alebo Cava si poradí so smotanovou bohatosťou cheeseburgeru. Pre morčacie hamburgery si vyberte sviežu, ovocnú Barberu alebo Pinot Noir. Môžete si tiež vybrať bohaté biele víno ako Chenin Blanc

Someliérka odporúča: Bodegas Felix Callejo Flores de Callejo 2020Arnoux & Fils Aimé Arnoux Côtes du Rhône 2020, Prunotto Fiulot Barbera d´Asti 2020, Domaine Langlois-Chateau Saumur BIO 2020

Vegetariánske hamburgery

Ak ste na rastlinnej strave, nezabudli sme ani na vás. Väčšina vegetariánskych hamburgerov sa dobre spája s kvetinovým, aromatickým bielym vínom ako Gewürztraminer alebo Chardonnay. Čerstvá,  grilovaná zelenina, ako je cuketa, tekvica a paprika sa dobre kombinuje s Veltlínskym zeleným, ľahkým bielym vínom s korenistými tónmi a kyselinkou alebo suchým ružovým vínom.

Someliérka odporúča: Elena Walch Selezione Gewürztraminer 2021Zind Humbrecht Gewurztraminer Turckheim, BIO 2019Emiliana Adobe Chardonnay BIO 2021Mascota Vineyards OPI Chardonnay 2020

Grilované kura

Podobne ako BBQ rebierka, aj BBQ kura sa hodí k červeným, ovocno korenistým vínam.  Ak však máte radi grilované kura bez bbq omáčky, siahnite po bielom víne ako napríklad Rulandské šedé alebo suchý Rizling.

Someliérka odporúča: Vinárstvo Rariga Rulandské šedé 2020Pavelka Pinot Gris 2020VÍNO NATURAL Domin & Kušický Rizling vlašský BIO 2018Špalek Ryzling rýnsky z velkého sudu, BIO 2020

Steaky a rebrierka

Steak si môžete vychutnať po celý rok. Najlepší je však čerstvý z grilu. Podobne ako pri hamburgeroch, steak sa dobre kombinuje s výraznejšími červenými vínami ako Cabernet Sauvignon, Syrah alebo Malbec. Rebierka sa zvyčajne potierajú barbecue omáčkou. Výrazné, korenisté chute Malbecu sa perfektne hodia k bbq omáčke. Taktiež Syrah s príchuťou bobuľového ovocia alebo Carménère s výraznými ovocnými tónmi a korenia, sú tiež skvelou voľbou.

Someliérka odporúča: Mascota Vineyards La Mascota Malbec 2020Emiliana Carménére BIO 2020, Rothschild Pays d'Oc Varietals Cabernet Sauvignon 2020Santa Cristina Toscana Rosso 2019

Losos

Ak radi grilujete lososa, bude to chcieť ľahké biele víno ako napríklad Veltlínske zelené alebo Sauvignon Blanc. Môžete tiež použiť ľahké, ovocné červené ako Beaujolais alebo suché ružové víno.

Someliérka odporúča: Špalek Veltlínske zelené V.O.C., BIO 2020Domaine Laporte Sancerre Les Grandmontains Rosé 2019

Sladké dobroty

Párovanie vína a grilovania nemusí byť vždy slané. Môže byť aj sladké! K dezertom s grilovaným ovocím,  ako je napríklad grilovaná broskyňa, si môžete naliať ľahké šumivé víno ako je Prosecco alebo sladšie biele víno, ako je Muškát alebo Tokaj s tónmi medu a hrozienok. Sladké a čokoládové dezerty sa hodia portské ruby.

Someliérka odporúča: Santa Margherita Prosecco di Valdobbiadene Superiore BrutOstrožovič Special Collection Muškát žltý 2020

Víno nie je len luxusný nápoj, víno sa skvele hodí k neformálnemu grilovaniu. Takže už len rozpáliť gril a vybrať si to správne víno. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.