Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Clarence Dillon - terroir Bordeaux vo fľaši
Clarence Dillon Wines je dôležitým obchodníkom s vínom v Bordeaux. Spoločnosť bola založená v roku 2005, ponúka vína z viac ako 100 zámkov, vrátane niektorých z najprestížnejších v Bordeaux. Väčšina vín predávaných spoločnosťou Clarence Dillon Wines pochádza priamo zo château.
Rodina Dillon vlastní fenomenálne Château Haut-Brion, Château La Mission Haut-Brion, Château Quintus, Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”. Od roku 2015 vlastní aj parížsku rezidenciu s dvojhviezdičkovou gurmánskou reštauráciou La Clarence a butik s kvalitnými francúzskymi vínami a destilátmi La Cave du Château.
Clarendelle by Haut-Brion vytvoril princ Robert de Luxembourg. Pomenované bolo na počesť pána Clarencea Dillona, jeho prastarého otca, ktorý získal Château Haut-Brion v roku 1935.
Château Haut-Brion
Keď v roku 1935 kúpil Château Haut-Brion Clarence Dillon, prinavrátil mu bývalú slávu a vytvoril jedni z najlegendárnejších vín na svete. Momentálne štvrtá generácia rodiny zastúpená princom Robertom Luxemburským, predsedom CEO od roku 2008. Nachádza sa v meste Pessac, len pár kilometrov od Bordeaux. Château Haut-Brion bol prvý z troch zámkov, ktoré získali Dillonovci. Vinohrady patria do apelácie Pessac-Léognan, na sever od vinohradníckej oblasti Graves. Château Haut-Brion je jediné víno, ktoré je zároveň First Growth z klasifikácie z roku 1855 a Classified Growth of the Graves. Počas galsko-rímskych čias sa už začínal objavovať pojem terroir.
Následne bola potvrdená v Burdigale (Bordeaux) identifikáciou práve tejto terasy „Haut-Brion“, používaným v stredovekých rukopisoch aj na starých mapách. Zrodila sa legenda a s ňou aj úplne nový pojem premiérovej pôdy, ktorá mala potenciál produkovať vína neporovnateľnej kvality. Povaha štrku v Château Haut-Brion, ktorý pozostáva z malých kamienkov rôznych druhov kremeňa, je kľúčovým prvkom, ktorý prispieva k mimoriadne cennému vinohradníckemu potenciálu pôdy. Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 51 hektárov,z nich 48 je vysadených modrými odrodami hrozna (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Petit Verdot) a približne 3 hektáre biele odrody (Semillon, Sauvignon Blanc a Sauvignon Gris). TIP somelierky: Bordeaux Château Haut-Brion 1999
Clarendelle “Inspired by Haut-Brion”
Štýl vín Clarendelle by Haut-Brion zodpovedá terroiru Bordeaux. Červené vína pochádzajú predovšetkým z oblastí Saint-Émilion, Haut-Medoc a Pessac-Leognan a biele najmä z oblasti Graves. Rovnako ako vína Haut-Brion, aj Clarendelle predstavuje kvalitu a konzistenciu s každým ročníkom. Vyzrievanie je zabezpečené v najmodernejších ekologických skladoch, ktoré umožňujú skladovanie v pivnici a zaisťujú vhodné dozrievanie. Vína Clarendelle “Inspired by Haut-Brion” odhaľujú svoju prirodzenú rafinovanosť a eleganciu.
TIPY somelierky: Clarendelle Blanc by Haut-Brion 2021, Clarendelle Rosé by Haut-Brion 2022, Clarendelle Rouge by Haut-Brion 2016, Clarendelle Saint-Émilion by Haut-Brion 2019
V roku 2022 sa Clarendelle stal oficiálnym a exkluzívnym partnerom Medzinárodného filmového festivalu v Santa Barbare. Nedávno sa vína Clarendelle objavili na stoloch vo veľmi úspešnom a vtipnom zobrazení života v parížskej PR agentúre Emily v Paríži Netflixom. Clarendelle je od roku 2016 exkluzívnym sponzorom zahraničného vína v Montreux Jazz Festival a podporuje nadáciu Montreux Jazz Artists Foundation, ktorá spája hudbu a víno.
Château La Mission Haut-Brion
Mnohí ľudí považujú tento zámok za neoficiálne 6th First Growth of the Graves, ktorý jasne žiari v súhvezdí usadlostí Domaine Clarence Dillon. Rodina Dillonovcov kúpila zámok v roku 1983. Terroir Château La Mission Haut-Brion je úzko spätý s Château Haut-Brion rovnako ako dejiny týchto dvoch zámkov. Tieto dve nehnuteľnosti, ktoré pretína cesta, ktorá vedie z Pessacu do Talence, v srdci apelácie Graves, stoja oproti sebe ako sestry dvojičky, sú si veľmi blízke a zároveň veľmi odlišné. Zdieľajú tú istú rozľahlú terasu s vynikajúcou štrkovou pôdou. Vinohrady sa rozkladajú na ploche 29 hektárov. Takmer 25 hektárov je vysadených modrými odrodami (Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc) a 4 hektáre biele odrody (Sémillon a Sauvignon Blanc). Šetrné hospodárenie v zalesnených oblastiach a výsadba živých plotov sú dva prvky, ktoré pomáhajú posilňovať biodiverzitu.
Château Quintus
Tento zámok patril medzi rokmi 1844 a 1848 pod svojím bývalým názvom Château Tertre Daugay medzi 14 najvyhľadávanejších a najdrahších crus Saint Emilion. V roku 2011 kúpila rodina Dillon nehnuteľnosť v Saint-Émilion, Château Quintus. V roku 2013 získali ďalšiu susednú nehnuteľnosť a tretiu v roku 2021. Tieto tri výnimočné nehnuteľnosti teraz tvoria oblasť s rozlohou 45 hektárov, z ktorej sa vyrába jedno z najlepších vín Saint-Émilion. Quintus je posadený vysoko na vápencovom výbežku, ktorý kulminuje v nadmorskej výške 62 metrov nad morom. Jeho náhorná plošina s polohami orientovanými na sever, západ a juh ponúkajú výhľad na vápencových terroir, ktoré prospieva odrodám Merlot a Cabernet Franc. Vinohrady ležia na 28 hektárov s priemerným vekom 30 rokov.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.