Likérové dni -20%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Château du Cèdre -  Malbec v rôznych podobách

Château du Cèdre - Malbec v rôznych podobách

Château du Cèdre je všeobecne považované za popredné vinárstvo v oblasti Cahors. Usadlosť sa nachádza v obci Vire-sur-Lot. Bratia Pascal a Jean-Marc Verhaeghe sú často označovaní ako vlajkonosiči apelácie Cahors. Vlastnia tri parcely viníc, z ktorých najväčšia má rozlohu 12,5 ha s kamenistým vápenatým ílom, ktorý sa nazýva „Tran“. Château du Cèdre je referenciou v Cahors.


História vinárstva

Zakladateľ Léon Verhaeghe sa narodil v malom mestečku Moorslede vo flámskom regióne Belgicko. Keď v roku 1914 bola vyhlásená 1. svetová vojna, Léon utiekol z Belgicka. Prechádzal cez juhozápadné Francúzskom na bicykli a uchýli sa v meste Lot. Neskôr sa jeho syn Charles Verhaeghe zoznámi s Marie-Thérèse Rivesovou, ktorej rodina vlastní tradičnú farmu vo Vire-sur-Lot. Manželia založili svoj prvý hektár viniča vedľa levandule v roku 1958. Tento kúsok zeme, charakteristický vápencovými sutinovými kužeľmi, tvorí súčasť veľkého terroiru.

V roku 1973 prvý krát fľašovali svoje vína. Keď Charlesovi v roku 1987 diagnostikovaná Parkinsonovu chorobu, jeho synovia Pascal a Jean-Marc sa rozhodnú vrátiť domov, aby mu pomohli. Pascal, vyučený vo vinohradníctve a vinárstve u Jean-Marie Guffensa a potom v Napa Valley a Jean-Marc, absolvent La Tour Blanche v Sauternes, majú potrebné znalosti a chuť pracovať v rodinnom vinárstve. Pracujú v synergii  a neustále experimentujú. Kvalita sa stala ich absolútnou prioritou. Jean-Marc sa venuje vinohradom a Pascal sa venuje výrobe a marketingu vína. Dnes sú stále priekopníci, ktorých podporuje výborný kolektív. Pascalovi synovia Jules a Robin sa pripojili k rodinnému podniku, čím vniesli do vinárstva novú dynamiku.

Po katastrofálnej búrke s krupobitím v roku 1995 sa bratia rozhodli prehodnotiť svoj spôsob fungovania vo vinohrade s cieľom ukončiť dlhodobé používanie syntetických chemikálií, ktoré už 50 rokov sužuje celý svet vína ( a priamo prispel k predčasnej smrti otca bratov Charlesa). Do roku 2002 odstránili z vinárstva všetky chemikálie a od roku 2012 je Château du Cèdre certifikovaný ako organic. Pre zachovanie mikrobiologického života a minimalizovanie zhutnenia pôdy sú vinohrady zatrávnené medzi riadkami a pracuje sa s obkročnými traktormi. Rôzne úlohy vo vinici sa stále vykonávajú ručne.

Skvelé vína zvyčajne pochádzajú zo starých vinohradov. Vinohradnícke postupy sú preto primárne zamerané na udržanie týchto vzácnych starých vínnych rév. Ich dĺžka života však nie je večná. Každý rok sa pracuje na výmene viniča jeden po druhom.

Najlepšie parcely v Cahors

Château du Cèdre vlastní 27 ha viníc vysadených na jedných z najcennejších polohách v Cahors. V súlade s dlhou históriou tejto oblasti  je 90 % vinohradov vysadených odrodou Malbec (známy lokálne ako Cot aj Auxerrois), 5 % Merlot a 5 % Tannat. K dispozícii tiež 1 ha Viognieru a trochu Sémillon, Muscadelle a Sauvignon Blanc.

Vinárstvo Château du Cèdre vlastní tri parcely viníc, z ktorých dve majú najlepšie typy pôd v apelácii Cahors. Jedna z parciel je založená na kuželi vápencovej sutiny, na svahoch Bru. Štvrtohorná doba ľadová rozbila vápencové strany obklopujúce tento pozemok. V priebehu storočí suťové svahy vytvorili dnešnú pôdu. Hrozno z tohto vzácneho terroiru sa vyznačuje veľkou jemnosťou a komplexnosťou. Ďalšie dve parcely sa nachádzajú na dvoch odlišných, aj keď geologicky rovnakých vyvýšeninách. Vysoké terasy Mindel, ktoré vznikli pred 500 000 rokmi z aluviálnych nánosov rieky. Pôda je tvorená z valcovaných kamienkov zmiešaných s červenkastým železitým pieskom na povrchu, zatiaľ čo hlina a oxid kremičitý dominujú v hlbších úrovniach Hrozno z tohto terroir sa vyznačuje bohatosťou a hustotou.

Špecifická mikroklíma v Château du Cèdre má veľký vplyv na jeho terroir. V rovnakej vzdialenosti od Atlantického oceánu, Pyrenejí a Stredozemného mora je podnebie oceánske až do júna, potom stredomorské od júla. V septembri rieka Lot ochladzuje vzduch a fúka jesenný vietor vinohradmi. 

Klasika v pivnici

Hrozno je dokonale zrelé a zdravé. Ručný, triedený zber vo vinohradoch. Odstopkované hrozno fermentuje  až 30 dní na šupkách pri maximálnej teplote 28 °C. Počas procesu vinifikácie nepoužíva Pascal žiadne enologické vstupy. Výroba vína sa vykonáva s pôvodnými kvasinkami a bez pridaných siričitanov. V dôsledku týchto rozhodnutí majú vína jemnejšie taníny a väčšiu komplexnosť. Tento spôsob si vyžaduje technickú zručnosť. Hygiena pivnice je dôsledná. Teploty sú kontrolované tak, aby poskytli kvasinkám ideálne prostredie pre ich vývoj. Kontrola je rozhodujúca, pretože Malbec je odroda hrozna s charakterom, ktorá si vyžaduje čas. Vína dozrievajú na kaloch vo veľkých 500-litrových sudoch a foudroch. 

Klasika vo fľaši

Po prechode na ekologické vinohradníctvo bolo prirodzené, že Pascal a Jean-Marc pokračovali v ceste. Všetky vína sú fermentované pôvodnými kvasinkami a prídavky síry sú obmedzené na absolútne minimum. Dokonca Château du Cèdre Cahors dnes obsahuje len 3-5 ppm voľného SO2 a celkovo len 30 ppm. V roku 2014 urobili krok ešte ďalej a vytvorili radu Extra Libre: Vins Naturels bez pridaného SO2. V sortimente sú tri vína, z ktorých každé je priamou paralelou k „bežnému“ vínu, respektíve Château du Cèdre Cahors, Le Cèdre a GC. Cuvée Le Cedre a GC pochádzajú z najlepších polôh v apelácii, s pôdami s podobným zložením ako Burgundsko, hlavne vápencových sutín. Názov GC (alias Grand Cru) tiež evokuje porovnanie, a to ako z hľadiska terroiru, tak aj vinárskeho štýlu. Burgundský Cahors?

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.