Vinárstvo Château du Cédre je referenciou oblasti Cahors a esenciu Malbecu. V posledných rokoch vinári v tejto časti Francúzska experimentujú aj s bielymi odrodami. Medzi najznámejších inovátorov v Cahors patrí Pascal a Jean-Marc Verhaeghe. Dňa 18. apríla v sprievode Aurore del Vitto zo Château du Cedre, Maxime Ploux z Accents-Terroirs a sommeliera Rasťa Šutáka sme mali možnosť ochutnať osem skvelých vín zo Ch. du Cédre.
Champagne v roku 2022
Limit výnosu pre zber v Champagne bol v tomto roku 2022 stanovený na 12 000 kg na hektár, čo je najviac za viac ako desať rokov, oznámila organizácia Comité Champagne. Je to najvyššia hodnota od ročníka 2008, vychádza z neustáleho rastu predaja Champagne po celom svete.
TIP: 6 dôvodov, prečo piť Champagne
V roku 2020 bol stanovený limit na 8 000 kg na hektár, čo bol jeden z najnižších výnosov za posledné roky po suchu a obrovskom poklese spotrebiteľského dopytu počas pandémie, ktorý zaznamenal pokles predaja o 18 %. V roku 2021 zažila oblasť Champagne jedno z najťažších vegetačných období, kedy mráz, krupobitie, dážď a choroby spôsobili zmätok v celom regióne.
Nárast predaja Champagne pokračuje
Regionálna rada pre Champagne ukazuje na 13,8 % nárast zásielok v prvom polroku 2022 v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2021. Export vo svete vzrástol o 16,8 % a vo Francúzsku o 9,3 %. Predpokladá sa, že súčasný rastúci dopyt bude pokračovať aj počas ďalších rokov. Podľa Comité Champagne sú momentálne vinice Champagne vo vynikajúcom stave, pomaly vinári smerujú k zberu, ktorý pravdepodobne začne koncom augusta.
Neistá budúcnosť
Vznikla nová iniciatíva, ktorej cieľom je pomôcť výrobcom v Champagne dosiahnuť každý rok dostupný výnos, aj keď by bola úroda nižšia. Stratégia, ktorá sa nazýva „odložené uvoľnenie rezervy“, pozostáva z vytvorenia rezervného kreditu odloženého uvoľnenia pre pestovateľa, keď sa zozbierané množstvá a rezerva ukážu ako nedostatočné na dosiahnutie dostupného výnosu stanoveného pre daný rok. Kredit bude spravovať Comité Champagne a môže sa použiť počas nasledujúcich troch rokov, keď sa rezerva doplní.
Limity výnosov stanovené od roku 2007:
2007 – 12 400 kg/ha
2008 – 12 400 kg/ha
2009 – 9 700 kg/ha
2010 – 10 500 kg/ha
2011 – 10 500 kg/ha
2012 – 11 000 kg/ha
2013 – 10 000 kg/ha
2014 – 10 100 kg/ha
2015 – 10 000 kg/ha
2016 – 9 700 kg/ha
2017 – 10 300 kg/ha
2018 – 10 800 kg/ha
2019 – 10 200 kg/ha
2020 – 8 000 kg/ha
2021 – 10 000 kg/ha
2022 – 12 000 kg/ha
(zdroj: Comité Champagne)
Ďalšie články
Práve teraz vinárstvo Pavelka prichádza so svojim novým sladkým vínom odrody Rizling rýnsky 2022, ktorý už stihol zaujať na viacerých slovenských súťažiach. Pri tejto príležitosti sme sa porozprávali s pánom Milanom Pavelkom, ktorý už niekoľko desaťročí stojí na čele vinárstva.
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov