offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
6 dôvodov, prečo piť Champagne

6 dôvodov, prečo piť Champagne

Svet práve teraz neponúka veľa dôvodov na oslavu. Napriek tomu je skvelý čas na pitie šumivého vína. Champagne predstavuje štandard pre eleganciu, pôvab, jemnosť a hĺbku. Potešenie je nielen vizuálne, ale i sluchové, zvodný zvuk bubliniek pripomínajúci šum mora a tiež dotyk. Bublinky sú v ústach fascinujúce.


Každé Champagne ponúka svoju vlastnú osobnosť a potešenie, ktoré si možno vychutnať . Avšak Champagne stále považujeme za symbol luxusu, večierkov a špeciálnych príležitostí. Symbolizuje ducha a kultúru liberálneho myslenia. Je symbolom postavenia, prestíže a kvality, ale aj radosti a oslavy. Pozdvihne každú príležitosť a zážitok.

Vedeli ste, že Champagne poskytuje množstvo zdravotných výhod? Pribúdajú vedecké dôkazy, ktoré dokazujú jeho priaznivé účinky na vaše zdravie. 

1. Champagne je nízko kalorický nápoj

Chcete popíjať Champagne, ale cítite sa previnilo, že môže mať veľa kalórií? Na rozdiel od červeného alebo bieleho vína, ktoré obsahujú okolo 200 kalórií, pohár Champagne má len 95. Môžete ho považovať za nízko kalorickú verziu nápoja s nízkym obsahom cukru. Pozor, týka sa to však len Champagne v kategórii Brut Nature, Extra Brut a Brut.  Je to skvelý nápoj, ak hľadáte najlepší spaľovač tukov, ktorý si môžete vychutnať bez viny. 

2. Champagne môže posilniť pamäť

Tím vedcov z University of Reading uskutočnil štúdiu, ktorá zistila, že pitie až troch pohárov Champagne týždenne môže posilniť zdravie mozgu. Táto štúdia sa uskutočnila na potkanoch počas šiestich týždňov. Počas tohto časového intervalu dostali potkany každý deň dávku Champagne a boli požiadané, aby dokončili bludisko. Výsledok tohto testu ukázal úspešnosť až 70 %, keď potkany pili Champagne pravidelne. Na druhej strane mali len 50% úspešnosť bez Champagne.

Podľa hlavného výskumníka ide o zaujímavé zistenie, pretože ukazuje pozitívny vplyv miernej konzumácie Champagne na kognitívne myslenie. Pamäť je jednou z primárnych kognitívnych funkcií u ľudí. Aj keď táto štúdia ešte nebola vykonaná na ľuďoch, vedci sa domnievajú, že výsledky budú rovnaké. Napokon, zlúčeniny nachádzajúce sa v dvoch odrodách modrého hrozna – Pinot Noir a Pinot Meunier, pôsobia na zlepšenie priestorového povedomia a pamäte. Pitie aspoň troch pohárov týždenne môže pomôcť oddialiť nástup degeneratívnych porúch v mozgu. Existujú tiež tvrdenia, že pravidelné pitie Champagne môže bojovať proti strate pamäti, demencie a Alzheimerovej chorobe.

3. Champagne môže podporiť zdravie srdca

Zdravotné prínosy červeného a bieleho vína pre srdce sú dobre známe. Vedeli ste však, že rovnaké výhody má aj Champagne? Vyrába sa z modrého a bieleho hrozna. Hrozno obsahuje antioxidanty, ktoré zabraňujú poškodeniu krvných ciev. Je tiež známe, že zabraňuje tvorbe krvných zrazenín a znižuje prítomnosť zlého cholesterolu. Tieto výhody môžu znížiť riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Ale ako pri každom alkoholickom nápoji, tieto výhody sa prejavia iba vtedy, keď sa konzumuje s mierou.

4. Champagne môže zabrániť prepuknutiu cukrovky

Máte v rodine cukrovku? Ak áno, možno budete chcieť pravidelne popíjať viac Champagne.  Podľa štúdie z roku 2009 vykonanej v Kanade môžu všetky vína, vrátane Champagne, znížiť riziko cukrovky o 13 %. Konkrétne môže znížiť riziko získania cukrovky 2. typu. 
 

5. Champagne je dobré pre pleť

Snívate o mladšej a krajšej pleti? Podľa dermatológov sa nachádzajú v odrodách hrozna antioxidačné látky. Obsahuje tiež kyselinu vínnu, ktorá vytvára rovnomerný tón pleti. Okrem antioxidačných vlastností má aj antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti vyrážkam na koži. Okrem toho je Champagne dobrým zdrojom polyfenolov. Táto zlúčenina je známa tým, že bojuje proti začervenaniu kože. Ak chcete podporiť mladšie vyzerajúcu pleť, Champagne vám môže v tomto smere tiež prospieť. Je bohatý na oxid uhličitý, ktorý vytvára efekt napínania pokožky. Aby ste maximalizovali priaznivé účinky Champagne na vašu pokožku, je dôležité začleniť do vašej stravy zdravé zdroje bielkovín. Dobrá a vyvážená strava poskytne pokožke ešte viac výhod.

6. Champagne vždy zlepší náladu

Ak máte zlý deň, pohár Champagne je pre vás príjemným potešením. Vedeli ste však, že Champagne zdrojom zinku, draslíka a horčíka, ktoré môžu spôsobiť zlepšenie nálady. Vzhľadom na to, že vás môže mentálne a emocionálne povzbudiť, dáva vám viac dôvodov, aby ste si užili pohár Champagne, či už ste mali zlý deň alebo nie. Nezabúdajte ho však konzumovať s mierou!

Champagne je pre mnohých obľúbeným nápojom pri slávnostných príležitostiach a spoločenských stretnutiach. Stalo sa významnou súčasťou mnohých osláv v živote ľudí. Vedieť, že môže poskytnúť aj množstvo zdravotných výhod, vám dá ďalší dôvod konzumovať ho častejšie. Jeden dôležitý fakt, ktorý si treba zapamätať,  je, že ho vždy musíte konzumovať s mierou, aby ste si mohli vychutnať jeho výhody. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.