offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Champagne Ayala v Mirror Cocktail Bar Hotela Radisson Carlton v Bratislave

Champagne Ayala v Mirror Cocktail Bar Hotela Radisson Carlton v Bratislave

Spoločnosť Corner dlhodobo spolupracuje so Champagne Ayala. 160-ročnú históriu Ayaly prezentoval exportný manažér Constantin Bollet. Nové priestory Mirror Cocktail Baru v Bratislave privítali v letný májový podvečer tridsiatku klientov spoločnosti Corner.


Ayala je klasickým predstaviteľom čistého a suchého Champagne z Aÿ. V roku 2005 Ayalu kúpil Bollinger. Zaujímavosťou je, že Bollinger kúpil len historický zámok v Aÿ a značku, vinohrady nie! Hrozno sa zberá ručne zo 70 rôznych crus z najlepších oblastí v Champagne: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Les Riceys, Montgueux a Vitry-le-François. Každá odroda hrozna, každé cru, každý ročník je vinifikovaný samostatne, aby sa zachoval výraz a samozrejme charakter. Treba podotknúť, že Ayala je absolútne nezávislá z pohľadu vlastníctva Bollingera. Čo nemusí platiť pri nákupe hrozna z najlepších parciel... Súčasný štýl Ayaly, ktorý  je zameraný na odrodu Chardonnay,  pomáha formovať talentovaná enologička Caroline Latrive. Preferuje moderný, suchý, delikátny a čistý prejav, výborný do gastronómie. 

Prvým Champagne degustácie bol neročníkový Brut Majeur, ktorý dokonale reprezentuje štýl Ayala, odhaľuje čistotu a eleganciu. Tri roky zrenia v pivniciach dodáva tomuto cuvée  rovnováhu a zároveň jemnosť. 45% Chardonnay, 35% Pinot Noir a 20% Pinot Meunier. Dosáž 7 g/l. Klasické a čisté Champagne s výrazom. Jemná ovocná vôňa žltého ovocia doplnená o kvetinové a biskvitové tóny. Svieža, ovocná chuť s príjemnou autolýzou. V dochuti pripomína hruškový sorbet. 

Pokračovanie s ružovou verziou Brut Majeur Rosé. Vo vôni pôsobí intenzívne, lesné jahody,  červené ríbezle a brusnice. Neskôr mandle a florálne tóny. Chuť je štruktúrovaná a delikátna so šťavnatou ovocnou kyselinkou a krémovou textúrou. Základ tvorí 50% Chardonnay, 40% Pinot Noir a 10% Pinot Meunier. 6% rezervných vín z Pinotu Noir pochádza z Grand cru viníc z Aÿ.  Dosáž 7 g/l. Rosé Majeur úžasne stelesňuje originalitu a rafinovanosť. Skvele doplní jemnú úpravu jahňacej kotlety na bylinkách. 

V posledných rokoch na popularite získavajú najmä Champagne s takmer nulovou dozážou. Práve Ayala je priekopníkom suchého štýlu Champagne. Brut Nature NV vyzrieva až štyri roky v pivniciach. Jemná vôňa citrusov, žltých mirabeliek, bielych kvetov. Neskôr sa objavujú dymové tóny a riečny štrk. Delikátna a vyvážená chuť s výbornou sviežosťou a minerálnym prejavom. Striktné a minerálne. Už len ustrice alebo carpacco z chobotnice...

Záver degustácie patril samozrejme prestížnemu cuvée La Perle d´Ayala Brut 2012. Ročník 2012 bol v Champagne chladný a úroda hrozna bola nízka. Cuvée La Perle sa vždy vo vinárstve venuje osobitná pozornosť počas celého spracovania. Vyrába sa len v najlepších rokoch. Hrozno pochádza výlučne z Grand Cru vinohradov. 80% Chardonnay zo Chouilly, Cramant a Le-Mesnil-sur-Oger. 20% Pinot Noir z Verzy.  Dlhé ležanie vína s kvasinkami ( pod korkom) po dobu najmenej 8 rokov, čo umožňuje vývoj komplexnej aromatickej škály. Ručné degoržovanie. Dozáž 6 g/l. Expresívne, komplexné Champagne s neuveriteľnou eleganciou, stále na začiatku svojho vývoja. La Perle je štýl, ktorý charakterizuje rukopis Caroline Latrive a Ayaly.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.