Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Cabernet spod vulkánu – Vinárstvo Fundus Regius
Východ Slovenska a najmä vína z tejto oblasti bývajú na západe našej krajiny veľkou neznámou. Z pohľadu bežného konzumenta, ktorý má najbližšie do Malokarpatskej a Nitrianskej oblasti – pochopiteľné. Ak sa tak deje v gastronómii, je to smutné. Navyše aj preto, že z východu pochádzajú jedny z najzaujímavejších vín, nie len v rámci Slovenska. Vinárstvo Fundus Regius plnilo do fliaš v auguste tohto roku ďalšie vynikajúce víno Cabernet Sauvignon 2013.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky 2005 a 2006, vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Priekopa je malebná dedinka s necelými 300 obyvateľmi vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Je situovaná v nadmorskej výške 285 m n. m., na západnom úpätí Popriečného vrchu. História obce siaha do 15.storočia. Vinohradnícke tradície obce symbolizujú aj tri strapce hrozna v erbe. Modernú históriu „zapisuje“ do kroniky rodina Regendovcov s vinárstvom Fundus Regius, ktoré sídli na začiatku obce v bývalej materskej a základnej škole.
Prvý ročník rodinného vinárstva bol 2005. Vtedy ešte z hrozna prenajatých vinohradov v Kolibabovciach a Porúbke. Kto by si chcel nostalgicky zaspomínať s kalichom Frankovky modrej v ruke, môže tak urobiť na skok z Priekopy, s pohľadom na zanedbanú vinicu odkiaľ toto geniálne víno pochádza. Žiaľ kapacita a možnosti rodiny im nedovoľujú si ju znova prenajať.
Vulkanický terroir
Ich vlastná, starostlivo obrobená Jacíková vinica v katastri obce Priekopa, na ktorej pestujú Rizling, Tramín a Cabernet je vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Toto „Cru“ je ukryté medzi stromami a voľným okom sa dá zazrieť cestou nahor do dediny, inak pár minút pešo z Fundusu.
Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti. Všetky aktuálne vína disponujú rukopisom Jána Regendu, ktorý žiaľ v tomto roku zomrel. Nadšenie a ľudskosť jeho rodiny budú určite dôležitým parametrom v jeho nasledovaní.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky ročníkov 2005 a 2006.
Kto má v archíve 2005 vie, že víno je neuveriteľne vitálne a energické. Frankovka 2006 postupne dospieva a po niekoľkohodinovej dekantácii prináša neopakovateľný senzorický zážitok. Cabernet 2013 vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Vína nielen pre znalcov
Prirodzená štruktúra a vysoký extrakt koncentrovali „najnovší“ ročník postupne, dynamizujúco v prospech hĺbky a textúry. Vynikajúca, tufovo-žulová acidita konvertuje bohatý a termický charakter v prospech elegancie a harmónie. Cabernet nebude potrebovať toľko času ako Frankovka, ale skvelý bude aj o 8-10 rokov.
Dva staršie Cabernety v ponuke 2009 a 2012 sú ešte stále k dispozícii, čo je zázrak! Ročník 2012 zreje pozitívne vo fľaši a z emancipovaného, mäsitého vína sa dnes pomaly stáva žoviálny švihák v dobre ušitom obleku. Svojim prejavom pripomína klasické Cru Bourgeois z Haut-Médocu z rovnakého ročníka.
2009 je víno s pozoruhodnou výdržou. Vďaka ročníku, ktorý bol z pohľadu modrých odrôd jedným z najlepších za posledné roky sa jeho starnutie odkladá. Oproti 2012 sa vyvíja v kalichu pomalšie. Na predvedenie najlepšej zostavy potrebuje čas a vína v tejto kvalite ešte niečo navyše – citlivého a skúseného diváka.
Cabernet Sauvignon 2009 kúpite v našom eshope.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet