Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Cabernet spod vulkánu – Vinárstvo Fundus Regius
Východ Slovenska a najmä vína z tejto oblasti bývajú na západe našej krajiny veľkou neznámou. Z pohľadu bežného konzumenta, ktorý má najbližšie do Malokarpatskej a Nitrianskej oblasti – pochopiteľné. Ak sa tak deje v gastronómii, je to smutné. Navyše aj preto, že z východu pochádzajú jedny z najzaujímavejších vín, nie len v rámci Slovenska. Vinárstvo Fundus Regius plnilo do fliaš v auguste tohto roku ďalšie vynikajúce víno Cabernet Sauvignon 2013.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky 2005 a 2006, vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Priekopa je malebná dedinka s necelými 300 obyvateľmi vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Je situovaná v nadmorskej výške 285 m n. m., na západnom úpätí Popriečného vrchu. História obce siaha do 15.storočia. Vinohradnícke tradície obce symbolizujú aj tri strapce hrozna v erbe. Modernú históriu „zapisuje“ do kroniky rodina Regendovcov s vinárstvom Fundus Regius, ktoré sídli na začiatku obce v bývalej materskej a základnej škole.
Prvý ročník rodinného vinárstva bol 2005. Vtedy ešte z hrozna prenajatých vinohradov v Kolibabovciach a Porúbke. Kto by si chcel nostalgicky zaspomínať s kalichom Frankovky modrej v ruke, môže tak urobiť na skok z Priekopy, s pohľadom na zanedbanú vinicu odkiaľ toto geniálne víno pochádza. Žiaľ kapacita a možnosti rodiny im nedovoľujú si ju znova prenajať.
Vulkanický terroir
Ich vlastná, starostlivo obrobená Jacíková vinica v katastri obce Priekopa, na ktorej pestujú Rizling, Tramín a Cabernet je vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Toto „Cru“ je ukryté medzi stromami a voľným okom sa dá zazrieť cestou nahor do dediny, inak pár minút pešo z Fundusu.
Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti. Všetky aktuálne vína disponujú rukopisom Jána Regendu, ktorý žiaľ v tomto roku zomrel. Nadšenie a ľudskosť jeho rodiny budú určite dôležitým parametrom v jeho nasledovaní.
Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky ročníkov 2005 a 2006.
Kto má v archíve 2005 vie, že víno je neuveriteľne vitálne a energické. Frankovka 2006 postupne dospieva a po niekoľkohodinovej dekantácii prináša neopakovateľný senzorický zážitok. Cabernet 2013 vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch.
Vína nielen pre znalcov
Prirodzená štruktúra a vysoký extrakt koncentrovali „najnovší“ ročník postupne, dynamizujúco v prospech hĺbky a textúry. Vynikajúca, tufovo-žulová acidita konvertuje bohatý a termický charakter v prospech elegancie a harmónie. Cabernet nebude potrebovať toľko času ako Frankovka, ale skvelý bude aj o 8-10 rokov.
Dva staršie Cabernety v ponuke 2009 a 2012 sú ešte stále k dispozícii, čo je zázrak! Ročník 2012 zreje pozitívne vo fľaši a z emancipovaného, mäsitého vína sa dnes pomaly stáva žoviálny švihák v dobre ušitom obleku. Svojim prejavom pripomína klasické Cru Bourgeois z Haut-Médocu z rovnakého ročníka.
2009 je víno s pozoruhodnou výdržou. Vďaka ročníku, ktorý bol z pohľadu modrých odrôd jedným z najlepších za posledné roky sa jeho starnutie odkladá. Oproti 2012 sa vyvíja v kalichu pomalšie. Na predvedenie najlepšej zostavy potrebuje čas a vína v tejto kvalite ešte niečo navyše – citlivého a skúseného diváka.
Cabernet Sauvignon 2009 kúpite v našom eshope.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc