offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Cabernet spod vulkánu – Vinárstvo Fundus Regius

Cabernet spod vulkánu – Vinárstvo Fundus Regius

Východ Slovenska a najmä vína z tejto oblasti bývajú na západe našej krajiny veľkou neznámou. Z pohľadu bežného konzumenta, ktorý má najbližšie do Malokarpatskej a Nitrianskej oblasti – pochopiteľné. Ak sa tak deje v gastronómii, je to smutné. Navyše aj preto, že z východu pochádzajú jedny z najzaujímavejších vín, nie len v rámci Slovenska. Vinárstvo Fundus Regius plnilo do fliaš v auguste tohto roku ďalšie vynikajúce víno Cabernet Sauvignon 2013.


Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky 2005 a 2006, vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch. 

 

Priekopa je malebná dedinka s necelými 300 obyvateľmi vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti. Je situovaná v nadmorskej výške 285 m n. m., na západnom úpätí Popriečného vrchu. História obce siaha do 15.storočia. Vinohradnícke tradície obce symbolizujú aj tri strapce hrozna v erbe. Modernú históriu „zapisuje“ do kroniky rodina Regendovcov s vinárstvom Fundus Regius, ktoré sídli na začiatku obce v bývalej materskej a základnej škole.

Prvý ročník rodinného vinárstva bol 2005. Vtedy ešte z hrozna prenajatých vinohradov v Kolibabovciach a Porúbke. Kto by si chcel nostalgicky zaspomínať s kalichom Frankovky modrej v ruke, môže tak urobiť na skok z Priekopy, s pohľadom na zanedbanú vinicu odkiaľ toto geniálne víno pochádza. Žiaľ kapacita a možnosti rodiny im nedovoľujú si ju znova prenajať.

Vulkanický terroir

Ich vlastná, starostlivo obrobená Jacíková vinica v katastri obce Priekopa, na ktorej pestujú Rizling, Tramín a Cabernet je vinohrad s juhozápadnou expozíciou a nadmorskou výškou atakujúcou 300 m n. m. Toto „Cru“ je ukryté medzi stromami a voľným okom sa dá zazrieť cestou nahor do dediny, inak pár minút pešo z Fundusu.

Mikroklimatické podmienky ako aj pôdne podložie dovoľujú hroznu zostať vo vinohrade dlhšie bez strát kyseliniek či prirodzenej sviežosti. Všetky aktuálne vína disponujú rukopisom Jána Regendu, ktorý žiaľ v tomto roku zomrel. Nadšenie a ľudskosť jeho rodiny budú určite dôležitým parametrom v jeho nasledovaní.

Cabernet 2013 voľne nadväzuje na legendárne Frankovky ročníkov 2005 a 2006.

Kto má v archíve 2005 vie, že víno je neuveriteľne vitálne a energické. Frankovka 2006 postupne dospieva a po niekoľkohodinovej dekantácii prináša neopakovateľný senzorický zážitok. Cabernet 2013 vyzrieval približne 18 mesiacov v použitých dobových sudoch. 

Vína nielen pre znalcov

Prirodzená štruktúra a vysoký extrakt koncentrovali „najnovší“ ročník postupne, dynamizujúco v prospech hĺbky a textúry. Vynikajúca, tufovo-žulová acidita konvertuje bohatý a termický charakter v prospech elegancie a harmónie. Cabernet nebude potrebovať toľko času ako Frankovka, ale skvelý bude aj o 8-10 rokov.

Dva staršie Cabernety v ponuke 2009 a 2012 sú ešte stále k dispozícii, čo je zázrak! Ročník 2012 zreje pozitívne vo fľaši a z emancipovaného, mäsitého vína sa dnes pomaly stáva žoviálny švihák v dobre ušitom obleku. Svojim prejavom pripomína klasické Cru Bourgeois z Haut-Médocu z rovnakého ročníka.

2009 je víno s pozoruhodnou výdržou. Vďaka ročníku, ktorý bol z pohľadu modrých odrôd jedným z najlepších za posledné roky sa jeho starnutie odkladá. Oproti 2012 sa vyvíja v kalichu pomalšie. Na predvedenie najlepšej zostavy potrebuje čas a vína v tejto kvalite ešte niečo navyše – citlivého a skúseného diváka.

Cabernet Sauvignon 2009 kúpite v našom eshope.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.