Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Cabernet Sauvignon – kráľ modrých odrôd
31. augusta je medzinárodný deň Cabernetu Sauvignon, tzv. Cabernet Day. Prečo je táto odroda významná a vyhľadávaná?
Cabernet dokáže vynikajúco vyzrievať v dubových sudoch.
Cabernet Sauvignon vznikol spontánnym krížením Cabernetu Franc s odrodou Sauvignon Blanc, pravdepodobne v 17. storočí. Vedcom z Kalifornie sa podarilo v roku 2016 rozlíšiť genóm Cabernetu Sauvignon, ako prvej komerčne pestovanej odrody.
Objavte Cabernety Sauvignon v našom eshope.

Popularita
Ešte v deväťdesiatych rokoch minulého storočia bol obľúbenejší Merlot. V súčasnosti je najrozšírenejšou odrodou na svete Cabernet Sauvignon. Je populárna natoľko, že sa vysádza aj na miestach, ktoré nie sú pre ňu príliš vhodné. Kľúčovou z hľadiska pestovania a kvality je Francúzsko – Bordeaux, Kalifornia – Napa Valley, Austrália – Coonawara a Čile – Maipo.
Vôňa a chuť
Cabernet sa najčastejšie sceľuje s odrodami Merlot, Cabernet Franc, Carmenere a Malbec. V Austrálii a JAR so Shirazom, v Španielsku s Tempranillom a v Taliansku so Sangiovese. Cabernet dokáže vynikajúco vyzrievať v dubových sudoch, ktoré zjemnia jeho triesloviny.
Cabernet demonštruje svoju jedinečnosť ako hlboké, farebne koncentrované víno s intenzívnou vôňou čiernych ríbezlí, černíc, korenia, ušľachtilých drevín a tabaku. Najlepšie vína sú schopné vyzrievať desiatky rokov. Vhodnými partnermi sú jedlá z hovädzieho mäsa, diviny, pernatej zveriny a k vyzretým, pokojným vínam kvalitné jahňacie.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


