Odborný program kurzu
I. MODUL
VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku
VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke.
SOMELIER I. časť
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, Asociácia somelierov SR, Association de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín
II. MODUL
VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
2.2.Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
3.2 Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
III. Modul
SOMELIER II. časť
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo.
SOMELIER III. Časť
4.1. Pivo: charakteristika piva a história pivovarníctva, suroviny na výrobu piva, výroba piva, skladovanie piva, záručná doba
4.2. Destiláty: delenie a druhy, pôvod a spôsoby výroby, členenie a označovanie
4.3. Miešané nápoje: rozdelenie, pomôcky, suroviny
4.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy miešaných nápojov a ich degustácia
4.5. Káva: odrody kávy, oblasti pestovania, príprava kávy
4.6. Praktická časť: názorné ukážky prípravy espressa a cappuccina
4.4. Čaj: čajovník, oblasti pestovania, typy čajov, triedenie čajov, skladovanie
5.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy čaju
6.4. Cigary: história cigár, pestovanie, zber a ošetrenie cigarového tabaku, miesta pestovania a ich charakteristika, druhy cigár a ich správne podávanie, kombinácie s nápojmi
6.5. Voda: rozdelenie, servis, snúbenie vody s vínom a jedlom
Zmena poradia prednášok vyhradená.