offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Antihistamínové a nízkohistamínové vína skladom

Antihistamínové a nízkohistamínové vína skladom

Vína antihistamínové, bezhistaminové alebo s nízkym obsahom histamínu. Poďte sa s nami pozrieť čo to sú antihistamínové vína a ktoré u nás na Slovensku máme. V dnešnej dobe si mnohí z nás starostlivo vyberajú produkty, ktoré budú konzumovať. Niekedy môžu prameniť aj z nášho zdravotného stavu, hovoríme o histamínovej intolerancii.

Ukázať všetky nízkohistamínové vína na eshope.


Na Slovensku je to napríklad certifikované Bio vinárstvo z Veľkého Krtíša Natural Domin&Kušický alebo zástupca autentických vinárstiev z dedinky Strekov vinárstvo Kasnyik, od ktorých si môžete vybrať víno s nízkym obsahom histamínu.

 

Pozor na histamíny v potrave

Presne tak vyberajú ľudia, ktorí majú histamínovú intoleranciu, takzvaný HIT. Jedná sa o zdravotnú ťažkosť, kedy nám telo reaguje veľmi podobne ako pri alergii na histamín v potrave.

Symptómom môže byť napríklad:

Koža: podráždenie kože, začervenanie, opuchy.

Tráviaci trakt: hnačka, nafukovanie, kŕče, bolesti brucha, napínanie na zvracanie.

Dýchacie cesty: svrbenie a opuch pier, opuch nosovej sliznice alebo naopak výtok z nosa, ťažkosti s dýchaním podobné astme.

Ostatné orgány: bolesti hlavy podobné migréne, búšenie srdca, závrate, zmeny krvného tlaku, strata vedomia.

Kde všade sa môže histamín nachádzať?

Je to široké spektrum potravín a pochutín napríklad niektoré druhy vína a alkoholu, syrov, mliečnych výrobkov, rýb ale aj zeleniny ovocia a taktiež čokoláda. Aby toho nebolo málo komplikáciu môže spôsobiť to, že histamín sa neobjavuje v rovnakej surovine v rovnakom množstve. Skúsim to priblížiť na víne. Niekedy si dáte pohár bieleho vína a ťažkosti nastanú a niekedy si doprajete viac a ste v poriadku. Záleží na spôsobe pestovania hrozna, ale aj samotnej výroby vína. 

Keďže problémy s HIT sa  vyskytujú častejšie až v posledných rokoch, zatiaľ iba prvé lastovičky pri výrobcoch nechávajú merať hladinu HIT a uvádzajú ho na etikete.

Potom ešte existuje jedna cesta, ktorá je trošku odvážnejšia a to je skúšať aj vína od iných vinárov a zhodnotiť ako vám po ich konzumácii bolo. Samozrejme, treba dávať pozor aj na všetky iné suroviny a potraviny, ktoré budete skúšať, aby ste si kumuláciou trošky histamínu z množstva potravín neprivodili ťažkosti. Či už ste teda človek, ktorý radšej staví na istotu alebo sa nebojíte experimentovať, vhodné víno si u nás určite vyberie každý. Nazdravie.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.