offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Aké víno sa hodí k rybe

Aké víno sa hodí k rybe

Ak má víno ideálne sprevádzať ryby, predovšetkým treba prihliadnuť na to, o aký druh ryby ide. Okrem výberu rýb ovplyvňuje snúbenie s vínom aj príprava ryby a omáčka, s ktorou je servírovaná. K dokonalému gurmánskemu zážitku vám ponúkame sprievodcu párovania vína s rybou.

Inšpirujte sa naším výberom vín pre ideálne párovanie s rybami.


Nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.

 

Spravidla sa ryby najlepšie snúbia s bielymi vínami, poprípade šumivými alebo ružovými.

červenými vínami opatrne, lepšie je vybrať víno s nižším obsahom trieslovín, pretože môžu v niektorých prípadoch vytvárať v ústach nepríjemnú kovovú pachuť.

Ryby môžeme rozdeliť do štyroch skupín podľa štruktúry a chuti. K nim vám ponúkame ideálne vína na párovanie.

1. Víno a ryby s bielym jemným mäsom

Ryby s bielym jemným mäsom sú servírované väčšinou ako filety /morský vlk, platesa, ostriež, tilapia, treska/. K nim veľmi dobre ladia ľahké biele svieže vína, podtrhnú jemnú štruktúru ryby. Zo šumivých odporúčam Crémanty a neročníkové Champagne.

Čo sa týka bielych vín skvele sa hodí Veltlínske zelené, Muscadet z Loiry, Chablis, ľahký Pinot Grigio z Alto Adige alebo Fruilano, Albarino alebo Assyrtiko z Grécka.

2. Víno a ryby, ktoré majú pevnejšiu štruktúru mäsa

Takéto ryby sú podávané väčšinou aj s omáčkou, vyžadujú si vína, ktoré majú plnší prejav. Sú to ryby ako pstruh, sumec, halibut alebo čierna treska. K týmto druhom sa skvele hodia stredne plné biele vína, ktoré majú výraznejší aromatický prejav a môžu vyzrievať čiastočne aj v sude.

Výborný je suchý Rizling rýnsky, Chardonnay, Sauvignon blanc z Nového Zélandu, VermentinoFiano z Talianska alebo Pinot Gris z Alsaska.

3. Víno a mäsité ryby

Ryby s pevnou až mäsitou štruktúrou typu steak tuniak, tuniak modroplutvý, losos, makrela, mečúň alebo žralok. K týmto druhom rýb sa výborne hodia ročníkové Champagne, bohaté biele vína napríklad z Burgundska, Marsanne, Roussane z údolia rieky Rhony alebo z Talianska víno z bielej odrody Falanghina.

Vhodné sú aj ružové suché vína a niektoré typy červených vín s nižším podielom trieslovín ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Haut- Médoc alebo Barbera, Chianti Classico z Talianska.

4. Víno a morské ryby

Sardinky, sardely, slede a makrely sú ryby, ktoré sú výrazne slané a chutia ako more. K týmto rybám sa hodia najmä šumivé vína ako Crémant, Cava, neročníkové Champagne, suché ružové Lambrusco, suché ružové víno, ale aj Gamay z Beaujolais či ľahší Pinot Noir.

Typ prípravy je dôležitý

Ryby sa môžu pripravovať na ohni, grilovať, dusiť, smažiť a sú k nim servírované rôzne druhy omáčok. Tieto dva faktory taktiež ovplyvňujú výber vín k rybám.

Varené a dusené ryby

Vo Francúzsku je zvykom používať na varenie (dusenie) víno, a následne je toto víno servírované i k hotovému pokrmu. 

Vyprážané ryby

Vyprážané jedlá sú ťažšie stráviteľné, preto sa odporúčajú biele vína s vyšším obsahom kyselín ako Rizling vlašský, suchý Müller Thurgau alebo Veltlínske zelené. Hodia sa aj vína z modrých odrôd  ľahšieho charakteru napríklad Gamay a Modrý Portugal.

Pečené a grilované ryby

Závisí od štruktúry mäsa ryby, ktoré bolo popísané vyššie.

Druh omáčky rozhodne

Omáčky s vínom. Vhodné sú biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou napríklad biele Bordeaux - Clarendelle Blanc by Haut-Brion alebo biele vína z oblasti Sancerre z vinárstva Laporte.

Sladké omáčky. Vína by mali byť sladšie ako omáčka. Čím tmavšia je farba omáčky, tým by mala byť tmavšia aj farba vína. Napríklad k omáčke Teriyaki sa hodí Lambrusco Rosé, tilapia s citrónovou glazúrou sa snúbi s Rieslingom v kategórii polosuché napríklad Max Ferdinand Richter Riesling Graacher Dompropst "Alte Reben" 2016.

Korenisté „spicy“ omáčky. Ryby dochutené koreninanami typu čili alebo zázvor sa hodia k vínam, ktoré taktiež majú korenistý prejav. Z bielych vín sú to vína ako Grüner Veltliner alebo Gewürztraminer napríklad z vinárstva Pierre Sparr alebo Zind Humbrecht. Ryby s mäsitou štruktúrou sa snúbia aj s červenými vínami s dominanciou odrody Grenache Château d'Angles Grand Vin Rouge La Clape 2014 alebo Arnoux & Fils Vacqueyras Jean-Marie Arnoux 2012.

Curry omáčka pôsobí sladšie a preto sa k nej hodia aj sladšie vína z odrôd ako Rizling rýnsky alebo Gewürtztraminer alebo aj Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore.  

Omáčka s bylinkami servírovaná k rybe má ideálneho partnera s vínom s kvetinovým a herbálnym charakterom ako napríklad Sauvignon blanc, Chablis alebo Trebbiano.

Syrové omáčky sú veľmi zriedkavé, k rybe nie sú vhodné. 

Veľmi populárne sú i jemne zaúdené ryby, ktoré potrebujú vína typu ročníkové alebo ružové Champagne, suchý Riesling alebo Furmint. Surové ryby ako sushi sa dobre hodia k šumivým vínam, avšak závisí od úpravy a omáčky. Posvätná je kombinácia ustrice a Champagne.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.