Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Aké víno sa hodí k rybe
Ak má víno ideálne sprevádzať ryby, predovšetkým treba prihliadnuť na to, o aký druh ryby ide. Okrem výberu rýb ovplyvňuje snúbenie s vínom aj príprava ryby a omáčka, s ktorou je servírovaná. K dokonalému gurmánskemu zážitku vám ponúkame sprievodcu párovania vína s rybou.
Inšpirujte sa naším výberom vín pre ideálne párovanie s rybami.
Nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.
Spravidla sa ryby najlepšie snúbia s bielymi vínami, poprípade šumivými alebo ružovými.
S červenými vínami opatrne, lepšie je vybrať víno s nižším obsahom trieslovín, pretože môžu v niektorých prípadoch vytvárať v ústach nepríjemnú kovovú pachuť.
Ryby môžeme rozdeliť do štyroch skupín podľa štruktúry a chuti. K nim vám ponúkame ideálne vína na párovanie.
1. Víno a ryby s bielym jemným mäsom
Ryby s bielym jemným mäsom sú servírované väčšinou ako filety /morský vlk, platesa, ostriež, tilapia, treska/. K nim veľmi dobre ladia ľahké biele svieže vína, podtrhnú jemnú štruktúru ryby. Zo šumivých odporúčam Crémanty a neročníkové Champagne.
Čo sa týka bielych vín skvele sa hodí Veltlínske zelené, Muscadet z Loiry, Chablis, ľahký Pinot Grigio z Alto Adige alebo Fruilano, Albarino alebo Assyrtiko z Grécka.
2. Víno a ryby, ktoré majú pevnejšiu štruktúru mäsa
Takéto ryby sú podávané väčšinou aj s omáčkou, vyžadujú si vína, ktoré majú plnší prejav. Sú to ryby ako pstruh, sumec, halibut alebo čierna treska. K týmto druhom sa skvele hodia stredne plné biele vína, ktoré majú výraznejší aromatický prejav a môžu vyzrievať čiastočne aj v sude.
Výborný je suchý Rizling rýnsky, Chardonnay, Sauvignon blanc z Nového Zélandu, Vermentino a Fiano z Talianska alebo Pinot Gris z Alsaska.

3. Víno a mäsité ryby
Ryby s pevnou až mäsitou štruktúrou typu steak tuniak, tuniak modroplutvý, losos, makrela, mečúň alebo žralok. K týmto druhom rýb sa výborne hodia ročníkové Champagne, bohaté biele vína napríklad z Burgundska, Marsanne, Roussane z údolia rieky Rhony alebo z Talianska víno z bielej odrody Falanghina.
Vhodné sú aj ružové suché vína a niektoré typy červených vín s nižším podielom trieslovín ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Haut- Médoc alebo Barbera, Chianti Classico z Talianska.
4. Víno a morské ryby
Sardinky, sardely, slede a makrely sú ryby, ktoré sú výrazne slané a chutia ako more. K týmto rybám sa hodia najmä šumivé vína ako Crémant, Cava, neročníkové Champagne, suché ružové Lambrusco, suché ružové víno, ale aj Gamay z Beaujolais či ľahší Pinot Noir.

Typ prípravy je dôležitý
Ryby sa môžu pripravovať na ohni, grilovať, dusiť, smažiť a sú k nim servírované rôzne druhy omáčok. Tieto dva faktory taktiež ovplyvňujú výber vín k rybám.
Varené a dusené ryby
Vo Francúzsku je zvykom používať na varenie (dusenie) víno, a následne je toto víno servírované i k hotovému pokrmu.
Vyprážané ryby
Vyprážané jedlá sú ťažšie stráviteľné, preto sa odporúčajú biele vína s vyšším obsahom kyselín ako Rizling vlašský, suchý Müller Thurgau alebo Veltlínske zelené. Hodia sa aj vína z modrých odrôd ľahšieho charakteru napríklad Gamay a Modrý Portugal.
Pečené a grilované ryby
Závisí od štruktúry mäsa ryby, ktoré bolo popísané vyššie.
Druh omáčky rozhodne
Omáčky s vínom. Vhodné sú biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou napríklad biele Bordeaux - Clarendelle Blanc by Haut-Brion alebo biele vína z oblasti Sancerre z vinárstva Laporte.
Sladké omáčky. Vína by mali byť sladšie ako omáčka. Čím tmavšia je farba omáčky, tým by mala byť tmavšia aj farba vína. Napríklad k omáčke Teriyaki sa hodí Lambrusco Rosé, tilapia s citrónovou glazúrou sa snúbi s Rieslingom v kategórii polosuché napríklad Max Ferdinand Richter Riesling Graacher Dompropst "Alte Reben" 2016.
Korenisté „spicy“ omáčky. Ryby dochutené koreninanami typu čili alebo zázvor sa hodia k vínam, ktoré taktiež majú korenistý prejav. Z bielych vín sú to vína ako Grüner Veltliner alebo Gewürztraminer napríklad z vinárstva Pierre Sparr alebo Zind Humbrecht. Ryby s mäsitou štruktúrou sa snúbia aj s červenými vínami s dominanciou odrody Grenache Château d'Angles Grand Vin Rouge La Clape 2014 alebo Arnoux & Fils Vacqueyras Jean-Marie Arnoux 2012.
Curry omáčka pôsobí sladšie a preto sa k nej hodia aj sladšie vína z odrôd ako Rizling rýnsky alebo Gewürtztraminer alebo aj Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Omáčka s bylinkami servírovaná k rybe má ideálneho partnera s vínom s kvetinovým a herbálnym charakterom ako napríklad Sauvignon blanc, Chablis alebo Trebbiano.
Syrové omáčky sú veľmi zriedkavé, k rybe nie sú vhodné.
Veľmi populárne sú i jemne zaúdené ryby, ktoré potrebujú vína typu ročníkové alebo ružové Champagne, suchý Riesling alebo Furmint. Surové ryby ako sushi sa dobre hodia k šumivým vínam, avšak závisí od úpravy a omáčky. Posvätná je kombinácia ustrice a Champagne.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet