offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Pozrite si vína v akcii do -50% - FINAL BLACK WEEK

Aké víno sa hodí k rybe

Aké víno sa hodí k rybe

Ak má víno ideálne sprevádzať ryby, predovšetkým treba prihliadnuť na to, o aký druh ryby ide. Okrem výberu rýb ovplyvňuje snúbenie s vínom aj príprava ryby a omáčka, s ktorou je servírovaná. K dokonalému gurmánskemu zážitku vám ponúkame sprievodcu párovania vína s rybou.

Inšpirujte sa naším výberom vín pre ideálne párovanie s rybami.


Nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.

 

Spravidla sa ryby najlepšie snúbia s bielymi vínami, poprípade šumivými alebo ružovými.

červenými vínami opatrne, lepšie je vybrať víno s nižším obsahom trieslovín, pretože môžu v niektorých prípadoch vytvárať v ústach nepríjemnú kovovú pachuť.

Ryby môžeme rozdeliť do štyroch skupín podľa štruktúry a chuti. K nim vám ponúkame ideálne vína na párovanie.

1. Víno a ryby s bielym jemným mäsom

Ryby s bielym jemným mäsom sú servírované väčšinou ako filety /morský vlk, platesa, ostriež, tilapia, treska/. K nim veľmi dobre ladia ľahké biele svieže vína, podtrhnú jemnú štruktúru ryby. Zo šumivých odporúčam Crémanty a neročníkové Champagne.

Čo sa týka bielych vín skvele sa hodí Veltlínske zelené, Muscadet z Loiry, Chablis, ľahký Pinot Grigio z Alto Adige alebo Fruilano, Albarino alebo Assyrtiko z Grécka.

2. Víno a ryby, ktoré majú pevnejšiu štruktúru mäsa

Takéto ryby sú podávané väčšinou aj s omáčkou, vyžadujú si vína, ktoré majú plnší prejav. Sú to ryby ako pstruh, sumec, halibut alebo čierna treska. K týmto druhom sa skvele hodia stredne plné biele vína, ktoré majú výraznejší aromatický prejav a môžu vyzrievať čiastočne aj v sude.

Výborný je suchý Rizling rýnsky, Chardonnay, Sauvignon blanc z Nového Zélandu, VermentinoFiano z Talianska alebo Pinot Gris z Alsaska.

3. Víno a mäsité ryby

Ryby s pevnou až mäsitou štruktúrou typu steak tuniak, tuniak modroplutvý, losos, makrela, mečúň alebo žralok. K týmto druhom rýb sa výborne hodia ročníkové Champagne, bohaté biele vína napríklad z Burgundska, Marsanne, Roussane z údolia rieky Rhony alebo z Talianska víno z bielej odrody Falanghina.

Vhodné sú aj ružové suché vína a niektoré typy červených vín s nižším podielom trieslovín ako Modrý Portugal, Svätovavrinecké /Saint Laurent/, Haut- Médoc alebo Barbera, Chianti Classico z Talianska.

4. Víno a morské ryby

Sardinky, sardely, slede a makrely sú ryby, ktoré sú výrazne slané a chutia ako more. K týmto rybám sa hodia najmä šumivé vína ako Crémant, Cava, neročníkové Champagne, suché ružové Lambrusco, suché ružové víno, ale aj Gamay z Beaujolais či ľahší Pinot Noir.

Typ prípravy je dôležitý

Ryby sa môžu pripravovať na ohni, grilovať, dusiť, smažiť a sú k nim servírované rôzne druhy omáčok. Tieto dva faktory taktiež ovplyvňujú výber vín k rybám.

Varené a dusené ryby

Vo Francúzsku je zvykom používať na varenie (dusenie) víno, a následne je toto víno servírované i k hotovému pokrmu. 

Vyprážané ryby

Vyprážané jedlá sú ťažšie stráviteľné, preto sa odporúčajú biele vína s vyšším obsahom kyselín ako Rizling vlašský, suchý Müller Thurgau alebo Veltlínske zelené. Hodia sa aj vína z modrých odrôd  ľahšieho charakteru napríklad Gamay a Modrý Portugal.

Pečené a grilované ryby

Závisí od štruktúry mäsa ryby, ktoré bolo popísané vyššie.

Druh omáčky rozhodne

Omáčky s vínom. Vhodné sú biele ľahké vína s herbálnym a minerálnym charakterom a vyššou kyselinkou napríklad biele Bordeaux - Clarendelle Blanc by Haut-Brion alebo biele vína z oblasti Sancerre z vinárstva Laporte.

Sladké omáčky. Vína by mali byť sladšie ako omáčka. Čím tmavšia je farba omáčky, tým by mala byť tmavšia aj farba vína. Napríklad k omáčke Teriyaki sa hodí Lambrusco Rosé, tilapia s citrónovou glazúrou sa snúbi s Rieslingom v kategórii polosuché napríklad Max Ferdinand Richter Riesling Graacher Dompropst "Alte Reben" 2016.

Korenisté „spicy“ omáčky. Ryby dochutené koreninanami typu čili alebo zázvor sa hodia k vínam, ktoré taktiež majú korenistý prejav. Z bielych vín sú to vína ako Grüner Veltliner alebo Gewürztraminer napríklad z vinárstva Pierre Sparr alebo Zind Humbrecht. Ryby s mäsitou štruktúrou sa snúbia aj s červenými vínami s dominanciou odrody Grenache Château d'Angles Grand Vin Rouge La Clape 2014 alebo Arnoux & Fils Vacqueyras Jean-Marie Arnoux 2012.

Curry omáčka pôsobí sladšie a preto sa k nej hodia aj sladšie vína z odrôd ako Rizling rýnsky alebo Gewürtztraminer alebo aj Reya Valdobbiadene Prosecco Superiore.  

Omáčka s bylinkami servírovaná k rybe má ideálneho partnera s vínom s kvetinovým a herbálnym charakterom ako napríklad Sauvignon blanc, Chablis alebo Trebbiano.

Syrové omáčky sú veľmi zriedkavé, k rybe nie sú vhodné. 

Veľmi populárne sú i jemne zaúdené ryby, ktoré potrebujú vína typu ročníkové alebo ružové Champagne, suchý Riesling alebo Furmint. Surové ryby ako sushi sa dobre hodia k šumivým vínam, avšak závisí od úpravy a omáčky. Posvätná je kombinácia ustrice a Champagne.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.