Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Aké Prosecco k príprave Aperol Spritz
Aperol Spritz, ktorého vznik sa datuje do 50. Rokov minulého storočia, je obľúbeným nápojom nielen vo svojej rodnej krajine, Taliansku. Tento kokteil si získal i medzinárodnú popularitu. Dnes môžete nájsť Aperol Spritz v reštauráciách, kokteilových baroch a kaviarňach po celom svete. Či už sedíte na talianskom námestí alebo vo vlastnej záhrade, Aperol Spritz je dokonalým kokteilom na uhasenie smädu, ktorý si môžete vychutnať vonku počas slnečného, letného dňa.
Čo je Aperol Spritz?
Je to ľahký a osviežujúci taliansky kokteil na báze šumivého vína, ktorý má výraznú oranžovú farbu a citrusovú chuť. Za farbu, chuť a názov vďačí likéru Aperol, ktorý tvorí základ tohto obľúbeného kokteilu.
Pochádza zo severného Talianska a stále je jedným z najobľúbenejších nápojov. Zvyčajne sa pije ako aperitív na povzbudenie chuti do jedla.
Vo svojej najjednoduchšej a klasickej forme sa Aperol Spritz vyrába z Prosecca, likéru Aperol a sódovej vody. Je tiež známy ako Spritz Veneziano, podľa mesta Benátky, kde koktail vznikol.
Aperol je klasický taliansky horký likér vyrobený z byliniek a ovocia. Presný recept zostáva prísne stráženým tajomstvom. Medzi známe ingrediencie patria horké a sladké pomaranče a rebarbora.
Klasický recept na prípravu koktailu Aperol Spritz je jednoduchý.
Recept na Aperol Spritz
• 100 ml likéru Aperol
• Aperol Aperitivo Bitter 11%
• 150 ml Prosecco (chladené) SERENA 1881 Prosecco Frizzante DOC
• Sódová voda (chladená)
• 2 plátky pomaranča
• Ľad
Naplňte pohár ľadom. Pridajte Aperol a Prosecco do pohára a premiešajte (netrepte). Potom pridajte sódu a ozdobte plátkom pomaranča.
Aké je najlepšie Prosecco pre Aperol Spritz?
Pravý taliansky Aperol Spritz si vyžaduje Prosecco. Odporúča sa použiť Prosecco s dozážou brut, aby Aperol Spritz nebol príliš sladký. Talianske aperitívy sú tradične skôr horké ako sladké. Aperol Spritz si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti, vrátane pridania sódovej vody. Tipy somelierky: SERENA 1881 Prosecco Biologico BIO DOC brut, V8 Prosecco Spumante Millesimato DOC brut, Mionetto Prosecco DOC brut
Prosecco je šumivé víno, ktoré pochádza z oblasti Veneto v severnom Taliansku. Zatiaľ čo Prosecco DOC sa môže pestovať v deviatich provinciách v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG sa môže vyrábať iba v provincii Treviso. Najznámejšou vinohradníckou oblasťou pre Prosecco je Cartizze v obci Valdobbiadene. Vyrába sa z hrozna Glera metódu „Charmat“.
V čom sa Aperol Spritz podáva?
Koktail Aperol Spritz sa zvyčajne podáva vo väčšom kalichu na víno alebo v oficiálnom pohári. Môžete tiež použiť vysoký highball alebo Collins pohár alebo Old Fashioned. Aperol Spritz je long drink.
Variácie Aperol Spritz
Chcete zapôsobiť? Vyskúšajte niektoré z variácií Aperol Spritz.
Rosé Aperol Spritz
Pravdepodobne najjednoduchší recept na Aperol Spritz. Vymeňte biele Prosecco za ružové. Sódu v tejto variácii môžete ju vymeniť aj za šťavu z marakuje alebo limetkovú šťavu, aby sa potlačila horkosť Aperolu.
Jahodový Aperol Spritz
Namočte niekoľko jahôd do cukrového sirupu a pridajte ich do klasického Aperol Spritz. Získate sladší a ovocnejší letný kokteil.
Tropical Aperol Spritz
Sódovú vodu nahraďte trochou ananásového džúsu a limetkovej šťavy. Ideálny koktail na pláž. V tejto variácii Aperol Spritz môžete tiež vymeniť biele Prosecco za rosé. Ozdobte kolieskom limetky alebo kolieskom ananásu namiesto obyčajného pomaranča.
Limoncello Spritz
Vymeňte Aperol za Limoncello. Môžete použiť rovnaký pomer ingrediencií ako pre klasický Aperol Spritz. Pomarančovú ozdobu nahraďte plátkom citróna.
Čo sa hodí k Aperolu?
Aperol Spritz sa tradične podáva ako aperitív pred večerou neskoro popoludní. Preto sa často kombinuje s ľahkými stredomorskými predjedlami, ktoré pomáhajú povzbudiť chuť do jedla.
Ktoré potraviny sa teda najlepšie hodia k Aperol Spritz? Olivy, orechy, talianske syry ako čerstvá mozzarella alebo kozí syr, Prosciutto alebo milánska saláma. Taktiež údený losom s Focacciou. Ak chcete pridať tradičný taliansky nádych, urobte to ako miestni obyvatelia . Aperol Spritz sa zvyčajne podáva s Cicchetti. Cicchetti sú malé taniere a jednohubky, ako sú crostini („malé toasty“ ), polpette (mini mäsové guľky), arancini (rizoto) a tramezzini (malé mäkké sendviče z bieleho chleba).
Koľko kalórií má Aperol Spritz?
Priemerný Aperol Spritz obsahuje okolo 150-200 kalórií. Ak chcete znížiť počet kalórií, pridajte viac sódy a menej Aperolu a Prosecca. To tiež spôsobí, že koktail bude mať aj menej alkoholu.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.



.jpg)


.jpg)