Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Agustí Torelló Mata - nová Cava z regiónu Penedès
Agusti Torelló Mata je jedným z prvých malých rodinných vinárstiev 20. storočia vo svete Cava v regióne Penedès. Butikové vinárstvo sídli v Sant Sadurní d'Anoia, ktoré je považované za hlavné mesto Cavy. Vinárstvo Agustí Torelló Mata uprednostňuje výrobu regionálne expresívnej Cavy, ktorá odráža jedinečný terroir Penedès.
Agusti Torello Mata má povesť jedného z popredných španielskych výrobcov Cavy. Stanoveným cieľom je „vyrobiť Cavu s dušou“ s použitím iba tradičných odrôd.
História
Agustí Torelló bol synom krajčírky a muzikanta. Zanietený priekopník a neúnavný pracovník v roku 1953 inicioval otvorenie prvého laboratória na analýzu vína v Sant Sadurní d’Anoia. V roku 1950 začal budovať svoje vlastné vinárstvo Agustí Torelló Mata a už o päť rokov neskôr vyrobil svojich prvých 500 fliaš Cavy. Vinárstvo Agustí Torelló Mata však oficiálne bolo založené v roku 1959. V roku 1978 vyrobil Agustí svoje majstrovské dielo Kripta, jedno z najväčších šumivých vín na svete. Cava Kripta je jedinečná pre svoje dlhé zrenie a ručne vyrábanú fľašu v tvare amfory. Pripomína starú rímsku amforu a obsahuje aj umelecké diela od Rafaela Barolozziho.
Počas svojej kariéry sa stal Agustí Torelló zakladateľom a prezidentom Honor de la Cofradía del Cava a získal zlatú medailu za enológiu udelenú ministerstvom poľnohospodárstva. Pod súčasným vedením jeho 2 detí Àlexa, ktorý je vinárom a technickým riaditeľom a Gemmy, ktorá je právničkou a správkyňou spoločnosti, sú etalónom v produkcii Cavy.


Terroir
Vinice Agustí Torelló Mata sa nachádzajú v regióne Valls D'anoia-Foix v nadmorskej výške od 120 do viac ako 500 metrov nad morom. Dnes vinárstvo vlastní 35 ha vlastných vinohradov a nakupuje aj hrozno od pestovateľov, s ktorými spolupracujú už viac ako 25 rokov. Tento región sa nachádza v centrálnej pobrežnej oblasti Katalánska a leží veľmi blízko Stredozemného mora. Všetky vinice sú ekologicky obhospodárované. Usadlosť Ubac v Medione leží v nadmorskej výške 550 metrov a je kolískou odrôd Parellada a Trepat. Macabeo je vždy dominantnou odrodou v Agustí Torelló Mata.Extrémne teplotné rozdiely medzi nocou a dňom a špeciálna bridlicová pôda prepožičiavajú Cave výnimočný minerálny charakter.
Geologická štruktúra a vplyv stredozemného mora determinujú 3 rozdielne vinohradnícke sub-zóny, ktoré formujú oblasť Penedés. Pohoria Litoral, Prelitoral, Bonastre a horský masív Montserrat s údoliami formujú veľkú rozmanitosť pôd a pôdnych sedimentov. Táto výnimočná rozmanitosť umožňuje vyrábať vína veľkej jedinečnosti s osobitou identitou typickou pre každú oblasť.
Výroba
Hrozno je zbierané ručne. Na výrobu Cavy rodina Torelló vyberá iba hrozno z viníc starších ako 30 rokov. Jemné lisovanie umožňuje extrahovať šťavu. Každá odroda kvasí v tankoch pri konštantnej teplote 17 stupňov a s vlastnými kvasinkami, aby sa zachoval autentický charakter každej Cavy a uzatvára tak jedinečný kruh pôvodu viníc. Vo vinárstve nepoužívajú sa žiadne číriadlá živočíšneho pôvodu. Všetky vína sú certifikované ako vegánske. Cavy Agustí Torelló Mata, zrodené z najlepších viníc Penedès, rešpektujú svoju pôdu, miestne odrody, pôda, klíma, proces a tradície.
Každá fľaša poskytuje informácie o svojom veku s individuálne označené dátumom degorgementu.


Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


