Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Agustí Torelló Mata - nová Cava z regiónu Penedès
Agusti Torelló Mata je jedným z prvých malých rodinných vinárstiev 20. storočia vo svete Cava v regióne Penedès. Butikové vinárstvo sídli v Sant Sadurní d'Anoia, ktoré je považované za hlavné mesto Cavy. Vinárstvo Agustí Torelló Mata uprednostňuje výrobu regionálne expresívnej Cavy, ktorá odráža jedinečný terroir Penedès.
Agusti Torello Mata má povesť jedného z popredných španielskych výrobcov Cavy. Stanoveným cieľom je „vyrobiť Cavu s dušou“ s použitím iba tradičných odrôd.
História
Agustí Torelló bol synom krajčírky a muzikanta. Zanietený priekopník a neúnavný pracovník v roku 1953 inicioval otvorenie prvého laboratória na analýzu vína v Sant Sadurní d’Anoia. V roku 1950 začal budovať svoje vlastné vinárstvo Agustí Torelló Mata a už o päť rokov neskôr vyrobil svojich prvých 500 fliaš Cavy. Vinárstvo Agustí Torelló Mata však oficiálne bolo založené v roku 1959. V roku 1978 vyrobil Agustí svoje majstrovské dielo Kripta, jedno z najväčších šumivých vín na svete. Cava Kripta je jedinečná pre svoje dlhé zrenie a ručne vyrábanú fľašu v tvare amfory. Pripomína starú rímsku amforu a obsahuje aj umelecké diela od Rafaela Barolozziho.
Počas svojej kariéry sa stal Agustí Torelló zakladateľom a prezidentom Honor de la Cofradía del Cava a získal zlatú medailu za enológiu udelenú ministerstvom poľnohospodárstva. Pod súčasným vedením jeho 2 detí Àlexa, ktorý je vinárom a technickým riaditeľom a Gemmy, ktorá je právničkou a správkyňou spoločnosti, sú etalónom v produkcii Cavy.
Terroir
Vinice Agustí Torelló Mata sa nachádzajú v regióne Valls D'anoia-Foix v nadmorskej výške od 120 do viac ako 500 metrov nad morom. Dnes vinárstvo vlastní 35 ha vlastných vinohradov a nakupuje aj hrozno od pestovateľov, s ktorými spolupracujú už viac ako 25 rokov. Tento región sa nachádza v centrálnej pobrežnej oblasti Katalánska a leží veľmi blízko Stredozemného mora. Všetky vinice sú ekologicky obhospodárované. Usadlosť Ubac v Medione leží v nadmorskej výške 550 metrov a je kolískou odrôd Parellada a Trepat. Macabeo je vždy dominantnou odrodou v Agustí Torelló Mata.Extrémne teplotné rozdiely medzi nocou a dňom a špeciálna bridlicová pôda prepožičiavajú Cave výnimočný minerálny charakter.
Geologická štruktúra a vplyv stredozemného mora determinujú 3 rozdielne vinohradnícke sub-zóny, ktoré formujú oblasť Penedés. Pohoria Litoral, Prelitoral, Bonastre a horský masív Montserrat s údoliami formujú veľkú rozmanitosť pôd a pôdnych sedimentov. Táto výnimočná rozmanitosť umožňuje vyrábať vína veľkej jedinečnosti s osobitou identitou typickou pre každú oblasť.
Výroba
Hrozno je zbierané ručne. Na výrobu Cavy rodina Torelló vyberá iba hrozno z viníc starších ako 30 rokov. Jemné lisovanie umožňuje extrahovať šťavu. Každá odroda kvasí v tankoch pri konštantnej teplote 17 stupňov a s vlastnými kvasinkami, aby sa zachoval autentický charakter každej Cavy a uzatvára tak jedinečný kruh pôvodu viníc. Vo vinárstve nepoužívajú sa žiadne číriadlá živočíšneho pôvodu. Všetky vína sú certifikované ako vegánske. Cavy Agustí Torelló Mata, zrodené z najlepších viníc Penedès, rešpektujú svoju pôdu, miestne odrody, pôda, klíma, proces a tradície.
Každá fľaša poskytuje informácie o svojom veku s individuálne označené dátumom degorgementu.
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?