offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
 Veľká Noc s vínom

Veľká Noc s vínom

Veľkonočné sviatky sú jedným z tých špeciálnych období roka, kedy sa mnoho rodín stretáva. Každý rok sa dodržiavajú tradície od zeleného štvrtka, ryby na Veľký piatok až po pečené jahňacie na Veľkonočnú nedeľu.

Keďže veľkonočné jedlá sú často rozmanité, výber vína môže byť problém. Nerobte si veľké starosti s párovaním konkrétnych jedál ku konkrétnym vínam, hlavne nech je to jednoduché. Ponúkame vám pár tipov.


Ryby

Ak si na Veľký piatok pripravíte rybu, snažte sa jej intenzitu chuti zladiť s vínom. Ryby sú vhodným spoločníkom pre šumivé, biele, ružové,  ba dokonca i červené vína, v závislosti od druhu ryby a aj jej úpravy. Údený losos má výraznú chuť a dobre sa hodí k aromatickým bielym vínam ako je Sauvignon Blanc z Nového Zélandu alebo Čile. Vína z chladnejších oblastí ako je Chablis, sa dobre hodia k bielym rybám, ako je grilovaný morský vlk s kvapkou z citróna. Vyššia acidita preniká cez údené, mastné ryby a dodáva pokrmu osviežujúci nádych. Môžete vyskúšať i mladý Rizling, Silván, Veltlín, BIO Chardonnay. Ak máte radšej červené vína, vyberte si svetlejšie a sviežejšie štýly vín odrôd Pinot Noir, Grenache a Barbera. K grilovaným morským plodom, krevetám alebo languste vyskúšajte ľahké ružové suché víno alebo šumivé vína. 

Someliér WinePlanet.sk odporúča Villa Maria EarthGarden Sauvignon Blanc Organic z Nového Zélandu alebo slovenské VÍNO NATURAL Domin & Kušický Chardonnay BIO. 

Šunka 

Čo sa týka šunky, najlepšími sprievodnými vínami sú Rizling rýnsky, Veltlínske zelené alebo Tramín a Muškát. Tieto vína sú svieže so zaujímavým chuťovým profilom, ktorý vyváži slanosť šunky. Acidita je tiež príjemnou podporou pre kombináciu a neohrozí chuť šunky ani vína. Výbornou voľbou sú slovenské, alsaské alebo nemecké suché Rizlingy s ovocno minerálnym charakterom. Chateau Ste. Michelle je tiež dobrá voľba. Pikantnejšia úprava šunky profituje z mäkšieho a hladšieho alsaského Tramínu, ktorý vyváži jej chuť. 

Someliér WinePlanet.sk odporúča francúzske víno Zind Humbrecht Muscat Turckheim alebo slovenského reprezentanta Fundus Regius Rizling rýnsky. 

Vajíčka

Párovanie vína s vajíčkami je dosť ťažké. Ak ich však skombinujete so zeleninou, doplníte bylinkami a šunkou, môžete ľahko spárovať víno i s vajíčkami. Skvelým partnerom je šumivé víno ako slovenský sekt alebo Prosecco v bielej i ružovej verzii.

Jahňacina

Pokiaľ ide o jahňacinu, jedným z obľúbených receptov je pečené jahňa. K nemu servírujte červené vína s decentnou tanínovou štruktúrou, dobrým ovocným charakterom a živou kyselinkou, ktoré znesú jahňacinu. Víno by malo mať dostatok ovocia a kyselín, aby zvládlo robustné chute jahňacieho mäsa, ale nemalo by ho prebiť. Acidita v jedle funguje trochu ako soľ, vďaka nej pôsobí víno ovocnejšie a dokáže zjemniť ostré zdanlivé červené. Taníny pomáhajú vyrovnávať tuky v bielkovinách, vďaka čomu sú tanínové vína a mäsový tuk dokonalými spoločníkmi. Tuk tiež pomáha zmierniť priľnavosť trieslovín. Pri spájaní vína určite nezabudnite na omáčky, často sú to najsilnejšie chute na tanieri. 

Niečo pre vegetariánov

Zelenina alebo vegetariánske jedlá ponúkajú rovnako širokú škálu možností kombinácie vína ako akékoľvek mäsové jedlo. Hľadajte vína, ktoré zodpovedajú charakteru ingrediencií, ktoré používate. Napríklad špargľa je skvelým partnerom k vínam ako Sauvignon Blanc alebo Chenin Blanc. Chardonnay sa hodí ku všetkému so smotanovou alebo syrovou omáčkou. Rovnako ako svetlejšie červené vína odrôd Pinot Noir a Gamay so zemitou chuťou húb alebo pečenej koreňovej zeleniny. 

Sladkosti

S kopou sladkých dobrôt, ktoré sa cez Veľkú noc upečú, by som vám odporučila, aby ste sa pokúsili zladiť víno so sladkosťou jedla. Sladké jedlo môže spôsobiť, že chuť suchého vína bude menej ovocná a aromatická. Ak máte chuť na šumivé víno, skúste niečo s medovým nádychom sekt v kategórii demi-sec.  Ak uprednostňujete skôr biele vína, čo tak vyskúšať sladší Tramín alebo Muškát z Alsaska. Kysnuté orechové koláče a záviny sa príjemne zladia s tokajskými výbermi. Na sviatočnom stole by nemal chýbať ani symbol Veľkej noci pocukrovaný baranček s vetvičkou a červenou mašľou a k nemu si môžete dopriať napríklad prírodne sladký Rizling. K dezertom na báze tmavej čokolády sa odporúča portské víno. 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.