offerBox
1

18. 4. - MasterClass Chateau du Cedre na Starej Vajnorskej

offerImage

18. apríla budete mať príležitosť ochutnať v sprievode Aurore del Vitto zo Chateau du Cedre osem vín, medzi nimi aj vzácny Le Cédre Blanc.

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
„Pekné víno už 30 rokov. A bodka.“ – Rozhovor s Ladislavom Šebom, majiteľom vinárstva Karpatská Perla

„Pekné víno už 30 rokov. A bodka.“ – Rozhovor s Ladislavom Šebom, majiteľom vinárstva Karpatská Perla

Jedna z najúspešnejších vinárskych značiek v histórií Slovenska je práve Karpatská Perla na čele s manželmi Šebovými. Tomuto páru sa darí už 30 rokov a dnes sú ich vína priam legendárne.

Ladislav Šebo nám pri príležitosti osláv 30. výročia založenia vinárstva odpovedal na pár otázok.


Ako sa dnes pozeráte na svoje začiatky očami terajšieho vinohradníka a vinára? 

Pracovať na vinici a vyrábať vína sme dostali do vienka od svojich rodičov, manželka v rodine Zárubovcov vo Vinosadoch a ja u deda Šeba v Modre. Preto po roku 1989, keď sme sa mali rozhodnúť ako naložiť so svojou prácou a aj životom, vyhrala práve parketa pestovania hrozna a výroby vína. Svoju projektantskú prácu v elektrooblasti som zavesil na klinec. Ale aj tá mi vlastne pomohla pri budovaní našej firmy Karpatská perla /v socializme som sa podieľal na projektovaní pivovaru Bytča, takže skúsenosti sa mi zišli/. 

Pôdu Zárubovci obrábali s koňom, všetky práce vo vinohrade sa robili ručne – od strihania po striekanie a zber. Dnes nahradili koňa traktory, pri strihaní využívame elektrické nožnice, ale zber je u nás výsostne ručná robota. Robíme táčkový zber, treba sa pozrieť ako to vyzerá v reáli. Vo vinohradoch máme meteostanice, na základe teplôt a úhrnu zrážok stanovujeme termín striekania.  

V pivnici pri spracovaní hrozna využívame riadenú fermentáciu /takto vlastne napodobňujeme kvasný proces, ktorý predtým prebiehal v malých nádobách/. Snažíme sa využívať vlastné kvasinky hrozna, obmedzujeme použitie síry vo víne metódou surlie zrením na jemných kvasničných kaloch. Ale veľmi dôležitý je samozrejme poriadok a hygiena v pivnici. Potom môžete vyrobiť vína čisté ako kryštálová studnička – tak o našich vínach napísal profesor Fedor Malík. 

Čo sa zmenilo a kam ste sa posunuli? Ako sa zmenila "zmodernizovala" technológia výroby vín? 

Trocha sme vyrástli a aj dospeli. Vieme však, že chceme vyrábať víno z Malokarpatského hrozna, z vlastných viníc. Tak ako hovoríme „Hrozno z našej vinice, víno z našej pivnice“. Pred tridsiatimi rokmi sme začínali u manželkiných rodičov, dnes sa môžete prísť pozrieť do Šenkvíc ako sme postúpili. Pozrite si náš facebook prípadne podcast Na dúšok s Petkom a spoznáte našu filozofiu.  

Aký prístup má vaše vinárstvo k prírode, spĺňajú vína charakter bio produkcie? Aké sú súčasné trendy v pití vína a ako sa im prispôsobujete?

Naše vinárstvo obrába všetky vinice v bio režime, momentálne sme v konverzii na ekologické pestovanie hrozna. Taktiež je väčšina našich vín nízkohistamínových a vegánskych, čím vychádzame v ústrety mnohým ľuďom, ktorí chcú piť víno ako zdravý nápoj.  

Vlastne my sme stále nemoderní.  Keď bolo v móde Chardonnay, vysádzali sme nové slovenské a československé odrody, vína sme netrápili a neexponovali sme ich do vône bez charakteru. Teraz keď sú v móde oranžové vína svoju cestu výroby neopúšťame. Vyrábame vína harmonické, voňavé a zároveň štrukturálne s použitím síry /avšak jej použitie sa snažíme maximálne držať na uzde/. Jediné víno bez síry robíme Pét-Nat Sauvignon a Frankovku modrú. Tieto typy vína sú pod ochrannou atmosférou kysličníka uhličitého, a tak si dokážu udržať plný a zároveň svieži charakter.  

Za posledné roky ste menili dizajn etikiet vín. Aký význam má pre vás uvádzanie názvov vinohradov na etikete?   

Veľmi záleží či sa hrozno pestuje na spraši, žule alebo bridlici. Preto vína z našich vinohradov Kalvária, Noviny, Suchý vrch alebo Nad Polankou sú odlišné. Tie ovplyvňujú nielen charakter vína, ale aj spôsob akým na nich hospodárime. Naši zákazníci si u nás vyberajú víno aj podľa vinice u odrôd ako je Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Pinoty.  

A etikety? Menili sme ich asi pred troma rokmi, ovplyvnili nás pritom naše dcéry – kvalitný papier, minimalistický charakter a precízne vypracovanie. Hlavný motív na nich je výrez zo šenkvického kroja, krásne medené logo a samozrejme pod názvom odrody vína aj názov vinice, z ktorej pochádza hrozno. Prešli sme od nemeckého nazerania na víno na francúzsky. Tu podstatnú rolu nazerania na víno zohráva vinohrad a nie cukornatosť hrozna pri zbere.  

K svojim teraz už 60ha viniciam máte veľmi srdečný vzťah. Máte svoju najobľúbenejšiu?

Je ňou asi naša rodinná vinica Noviny v Modre, kde hospodári už takmer piata generácia našej rodiny. Máme tu vysadené Veltlínske zelené na ploche štyroch hektárov. V strede vinice stojí jej dominanta - majestátna čerešňa, ktorú posadila ešte moja prababka. 

V čom sú vaše vína špecifické a unikátne, prečo by si ich mal zákazník kúpiť?

Sú z Malých Karpát, kde nájdete veľkú rôznorodosť polôh a s tým súvisiacich podloží - žula, zvetraná žula, spraš. Sú vyrobené šetrným spôsobom k prírode, s minimálnymi zásahmi pri ich výrobe. Skrátka perly.  Skúste zdegustovať....

Vyberte zo svojho portfólia tri „Perly“ ktoré by sme rozhodne mali ochutnať a osláviť tak vaše okrúhle výročie.

Veltlínske zelené 2020 z vinohradu Noviny (na eshope nájdete ročník 2019v Modre je pre nás najkrajšia perla. Takmer 40 ročný vinohrad ukazuje svoju krásu. Tento vinohrad, na zvetranej žule, obrábame v bio režime už viac ako 5 rokov.  Vyskúšali sme to, či to dokážeme. Zistili sme, že áno. Aj pri spracovaní hrozna sa držíme zásady, že menej je niekedy viac. Víno v posledných 3 rokoch vyrábame spontánnou fermentáciou - bez pridania kvasiniek a zrením vo veľkom dubovom sude. Plné a živé víno s ovocnou vôňou a jemne korenistou chuťou.. 

Silvánske zelené sme v roku 2020 vyrobili prvýkrát. Pochádza z vinohradu Staré hory. Je to jedna z najvyšších polôh v Modre. Vinohrad bol vysadený tiež v socialistických časoch, v nádhernom prostredí pod lesom, na žulovom podloží. Osloví Vás príjemná vôňa s nádychom zelených paradajok.  V chuti dominuje pevnosť a čistá a jasná stopa minerálnosti – pocit slanosti v závere.

Rizling rýnsky 2019 Suchý vrch.  Vinohrad sme vysadili v roku 2006 na spraši. Tejto polohe svedčia hlavne suchšie ročníky. Keď sa na konci jesene objaví ešte botrytída, môžeme cítiť vo víne krásne sušené ruže a úžasnú plnosť v chuti. Tak to bolo aj v roku 2019.  Jeho starší súrodenec ročníka 2017 bol časopisom Vinotéka vyhlásený na Slovensku za víno roka na základe dosiahnutých ocenení doma a v zahraničí.  

Teraz sa veľa hovorí o ponúknutí zážitkov vo viniciach v spojení s gastronómiou a agroturistikou. Mate plány i v tejto oblasti?

Plány máme. My sme od roku 2000 vysadili viac ako 40 hektárov nových viníc. Na Suchom vrchu máme originálny drevený prístrešok, v Modre však nie je pre nás také jednoduché zasiahnuť do krajiny, v ktorej je na kopcoch „všetko vidieť“, preto ešte musíme citlivo zvážiť ako na to pôjdeme.  Budujú sa cyklotrasy aj okolo našich viníc, čo chceme rozumne využiť.

V Šenkviciach sme postupne zrekonštruovali a pristavili v našej Karpatskej perle k vyhliadkovej veži krásnu degustačku, tančiareň a aj terasu s malým ubytovaním. Tu si zákazníci môžu pozrieť našu výrobu, kúpiť víno alebo ho zdegustovať, stíšiť svoju myseľ v kaplnke Ducha Svätého. V minulom roku náš archív, vybudovaný z betónových nádrží bol nominovaný na cenu Cezar a aj na Výročnú cenu časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2019 v kategórii OBNOVA/ADAPTÁCIA.

A po rokoch, keď sme sa už vzdali pátrania po autorovi projektu sme sa túto jar dozvedeli skvelú správu, že autorom tejto stavby, družstevného objektu NUPOD, bol architekt Emil Belluš. Teší nás to aj preto, že sme pri oprave budovy zanechali to pekné a zachovali sme jej výraz tak, ako to vymyslel Emil Belluš. Vďaka aj architektovi Andrejovi Marcinkovi, ktorý nás pri tejto oprave a obnove viedol.

Karpatská Perla je rodinné vinárstvo, máte v rodine nadšených pokračovateľov?

Určite áno, keďže u nás pracujú obe naše dcéry... Ohliadnúc sa do minulých 30 rokov nás teší, že sme okrem pekného vína zveľaďovali malokarpatskú  krajinu a zachovali dedičstvo našich predkov. 
 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.