offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
(NE)ZNÁME odrody zo Sicílie

(NE)ZNÁME odrody zo Sicílie

Sicília je najväčší ostrov v Stredozemnom mori, kde sa hrozno pestuje už viac 2500 rokov. Tento krásny ostrov má veľké množstvo viníc, nádherné barokové budovy, fusion jedlo spojené s vínom. Jedinečný terroir ostrova (pôdy bohaté na minerály, zvlnené kopce a stredomorské podnebie) z neho robí ideálne prostredie na pestovanie olivovníkov, citrusových plodov a čo je najdôležitejšie, viniča.

BLOG: Planeta je cesta cez Sicíliu


Najznámejšou pôvodnou odrodou je Nero d'Avola. Medzi ďalšie zaujímavé odrody  pestované na Sicílii patria: Frappato, Nerello Mascalese, Nocera, Nerello Cappuccio, Carricante, Catarratto, Grillo, Inzolia, Grecanico. Pozrieť portfólio vinárstva Planeta.

História vinárstva Planeta

Sicília bola jedným z prvých talianskych regiónov, ktoré sa venovali pestovaniu hrozna a výrobe vína. Podľa povesti priniesol Dionýzos (starogrécky boh vína, vinárstva, pestovania hrozna, plodnosti, divadla a náboženskej extázy) na Sicíliu radosť a víno. Faktom je, že víno sa na Sicílii vyrába už tisíce rokov.

Existujú dôkazy, že mykénski obchodníci už okolo roku 1 500 pred naším letopočtom pestovali hrozno na Liparskych ostrovoch. Keď sa Gréci v 8. storočí usadili na Sicílii, nemohli zostať bez „oinos“, a preto priviezli ďalšie odrody viniča. Až do 50. rokov 20. storočia vyvážali sicílske víno do Francúzska a severného Talianska. 

 

Poklad zo Sicílie

Vinohradníctvo sa z 80% koncentruje v provinciách Trapani, Agrigento a Palermo. Provincia Trapani predstavuje viac ako 50 % z celkovej produkcie.

Jediným sicílskym vínom DOCG je Cerasuolo di Vittoria vyrobené v oblasti Ragusa s odrodami viniča Nero d’Avola a Frappato. Nero d’Avola bojovala proti fenoménu medzinárodných odrôd a stala sa sicílskym symbolom. Rastie na vulkanických svahoch sopky Etna.

Výborne odráža terroir a ponúka svieže červené vína s ovocnými a bylinkovými tónmi, vynikajúcou mineralitou a zemitou nuansou. Nero d Avola tiež nazývaná Calabrese je najrozšírenejšia modrá odroda na ostrove a zaberá 18% vysadených viníc. Patrí medzi najstaršie pôvodné sicílske odrody. 

 

S odrodou Frappato sa najčastejšie stretnete ako súčasť vín Cerasuolo di Vittoria, ktoré pozostáva z 30 - 50% odrody Frappato a 50 - 70% Nero d'Avola. Talianska štúdia zverejnená v roku 2008 s použitím typizácie DNA ukázala úzky genetický vzťah medzi Sangiovese a odrodou Frappato.  Má ľahké telo a nádhernú ovocnú textúru s hladkými tanínmi. Nocera sa pestuje na iba niekoľkých hektároch v provincii Messina s výhľadom na more a má historický význam. 

Nerello Mascalese je považované za najuznávanejšiu sicílsku odrodu, hoci po celé storočia žila v tieni Nero d’Avola. Nerello Mascalese, ktorá je ľahko zamieňaná s Nerello Cappuccino, jeho blízkym genetickým bratrancom, je najrozšírenejšou z nich. Názov tejto odrody pochádza z Mascali Plain a pestuje sa v talianskej provincii Messina najmenej 200 rokov. Dnes sa pestuje na celej Sicílii, ako aj na svahoch sopky Etna. Z tohto dôvodu sa Nerello Mascalese niekedy oslavuje ako „hrozno sopky“.

Provincie Trapani a Palermo produkujú tri vína DOC (Appelation of Controlled Origin): Alcamo, Marsala a Contessa Entellina. Marsala, najslávnejšie prvé víno s označením DOC. Rovnako ako jej sestry Portské a Sherry, aj Marsala je fortifikované víno s obsahom alkoholu okolo dvadsať percent. Zvyčajne sa vyrába z pôvodných odrôd Grillo, Catarratto alebo Inzolia.

Len málokto vie, že Sicília ponúka skvelé biele vína. Ak odroda Grillo, známa ako Riddu a Rossese Bianco, zostane visieť na viniči dlhšie, dosiahne vyššiu hladinu cukru, čo z nej robí ideálnu odrodu na výrobu fortifikovaných vín. Grillo sa dnes  na ostrove pestuje  približne na 5 000 hektárov. Najmä malí výrobcovia zameraní na ekologické poľnohospodárstvo nechávajú Grillo dlhšie v kontakte so šupkou a tým získavajú bohaté, komplexné vína, ktoré sa snažia zachytiť samotnú podstatu terroiru, ktorú kedysi stelesňovala stará škola „vino di casa“.

Carricante je stará biela odroda pochádzajúca  z východnej Sicílie. Predpokladá sa, že na sopečných svahoch Etny rastie najmenej tisíc rokov. Na ostrove sa nachádza asi 200 hektárov výsadby. Odroda je známa pre svoju výraznú aciditu a mineralitu. Najlepšie vína  pochádzajú zo sopečných pôd vo vysokej nadmorskej výške (vinice Etny sa rozprestierajú až do výšky 1 200 metrov). Carricante dodáva vínu jemnosť, často sa používa v zmesiach s Catarratto, Ansonica, Minnella ale aj napríklad Nerello Mascalese.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.