Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.


Noy
Noy je Arménska brandy (cognac - style), ktorá je produkovaná destilériou Yerevan Ararat Brandy. Destiléria bola založená v roku 1877 Arménskym kupcom a filantropom Nersesom Tairyanom v areáli bývalej pevnosti Erivan.
Najskôr rozbehol svoje podnikanie výrobou vína. Čoskoro však začal vyrábať aj arménsky koňak. V rokoch 1899-1900 získal továreň ruský obchodník a vinár Nikolay Shustov. V roku 1920 sa Arménsko stalo súčasťou Sovietskeho zväzu a ekonomika bola znárodnená. Brandy sa produkovalo len pod názvom „Shustov“ až do roku 1940, kedy bol tento nápoj označený ako „Ararat“.
Po páde Sovietskeho zväzu v roku 1991 továreň vstúpila do obdobia „zabudnutia“ až do roku 2002, kedy bola sprivatizovaná a predaná spoločnosti Multi Group Holding pod vedením podnikateľa Gagika Tsarukyana. Približne 50 miliónov amerických dolárov bolo investovaných do obnovy a výstavby a na získanie nových fliaš a dubových sudov.
Produkcia arménskeho koňaku bola obnovená a nápoj bol označený ako „Noy“, podľa mena Noe, ktorého Archa odpočívala na pohoriach Araratu, podľa biblickej knihy Genezis. Vyrába sa z arménskeho hrozna v regiónoch Armavir a Vayots Dzor a pramenitej vody. Jeho výroba je založená na tradičných metódach.
Spoločnosť má jedinečné zásoby storočných vín a koňakov, ktoré sa zachovali v pivniciach továrne. Od roku 2006 sa „Ararat“ s vysoko kvalitnou zbierkou „Noy“ stala výhradným dodávateľom Kremlin.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Píšeme na našom BLOGu

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.