Vína Bio víno Rizling vlašský (0)
Rizling vlašský je stará biela muštová odroda. Na Slovensku jej patrí druhé miesto z celkovej plochy. Vlašák, ako sa jej hovorí ľudovo, má vyšší obsah kyseliniek. Rizling vlašský je stará biela muštová odroda. Na Slovensku jej patrí druhé miesto z celkovej plochy. Vlašák, ako sa jej hovorí ľudovo, má… Čítať viac
Rizling vlašský
Pri nízkom výnose a správnej polohe na vápenatom podloží ponúka unikátne medovo korenisté vína s nadpriemerným potenciálom zrenia. Vhodná aj k výrobe šumivých, slamových či ľadových vína.
História
Pôvod je neznámy. Najčastejšie sa spomína Balkán, kde sa jej hovorí aj graševina. Najčastejšie sa pestuje v strednej a východnej Európe /Maďarsko – Olaszrizling, Rakúsko – Wälschriesling, Taliansku a Rumunsku – Riesling italico./ Názov ´vlašský´ vraj vznikol v Nemecku na rozlíšenie od Rizlingu rýnskeho, hoci sa v súčasnosti v Nemecku takmer nepestuje. Na Slovensku bol Rizling vlašský registrovaný v roku 1941.
Pestovanie
Rizling vlašský sa pestuje na celom Slovensku, v každej vinohradníckej oblasti okrem Tokajskej. Vyhovujú jej ľahšie pôdy najmä piesočnaté,, hlinito piesočnaté a vápenaté. Úrody má vlašák pravidelné a vyrovnané.
Charakter vína
Rizling vlašský je výbornou odrodou k výrobe sektov, bielych ľahších ale i plnších vín vyrobených metódou sur lie a tiež prírodne sladkých vín. Rizling vlašský dáva v dobrých polohách typické odrodové vína, s mierne zvýšeným obsahom kyselín, často s jemným odrodovým buketom a vôňou pripomínajúcou horké mandle. Na vápenatých pôdach má jemnú vôňu podobnú lipovému kvetu.
Gastronómia
Rizling vlašský je výborným spoločníkom sladkovodných rýb, grilovanej hydiny a k hubovému rizotu. Prírodne sladké vína z vlašáku vhodne doplnia orechové dezerty.