TOP 10 Tramín červený
Tramín červený ponúka komplexné suché aromatické vína s ovocno korenistým prejavom a niekedy až olejovou štruktúrou, najmä tie zo starších výsadieb. Svoju krásu prezentuje tiež v kategórii polosladkých a sladkých vín.
Pozrite si náš TOP výber z odrody Tramín červený, ktorý predstavuje klenot vo viniciach.
Tramín červený je skvelým partnerom k teplej úprave Foei gras, k údeným rybám ako úhor, taktiež výborný k ázijskej kuchyni. V Alsasku sa podáva k pokrmom ako Flammekuchen/cibuľový koláč/, Choucroute /miestne klobásky s kyslou kapustou a zemiakmi/, k plneným zemiakovým knedlíkom s údeným mäsom a kapustou alebo sladký Gewürztraminer k bábovke alebo perníku.
Tramín červený je aromatická biela muštová odroda a patrí k najstarších odrodám na svete. V Európe sa nachádza najmä vo Francúzsku v Alsasku, kde je druhou najčastejšie pestovanou odrodou nielen vo viniciach Grand Cru hneď po Rieslingu. Označuje sa názvom Gewürztraminer. V oblasti Jura poznajú Tramín ako Savagnin. Vyskytuje sa taktiež v Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, Maďarsku, Rumunsku, dokonca v Austrálii, na Novom Zélande a Kanade. Tramín červený sa pestuje aj na Slovensku a Morave, i keď v menšom počte ako kedysi. Je to na úkor vysadených novošľachtencov - Pálava, Devín, Breslava a Hetera, ktoré majú vo svojom genofonde práve Tramín.