
Carmenere
Síce modrá odroda Carmenere má svoj pôvod vo Francúzsku v Bordeaux a tu má i svoju apeláciu Cahors, udomácnila a presadila sa v štátoch južnej Ameriky, najmä v Čile. Carmenère patrí do rodiny Cabernetov spolu s odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Petit Verdot.
Objavte TOP vína z Čile v našej inšpirácii.
Keď prvýkrát priviezli Carmenère do Čile bola pôvodne považovaná za odrodu Merlot. Tento prípad mylnej identity zachránila túto odrodu pred zánikom, pretože koncom 19. storočia fyloxéra zdevastovala vinice Bordeaux. Dnes sa táto odroda pestuje najmä v Čile avšak znova sa vracia aj do Bordeaux kvôli klimatickým zmenám. Prvé čílske víno z Carménère vzniklo v roku 1996. Viña Carmen bola prvým vinárstvom v Čile, ktoré vyrobilo víno z odrody Carménère pod menom Grande Vidure, keďže táto odroda nebola až do roku 1998 oficiálne uznaná.
Hlavnými oblasťami pestovania sú Maipo, Colchagua a údolie Rapel. Carménère je odrodou neskoro dozrievajúcou, ktorá potrebuje veľa slnečného svitu a teplé leto, aby mohla naplno využiť svoj potenciál. Vína sú bohaté, majú plné telo, dominujú v ňom ovocné nuansy ako ostružiny, čučoriedky a višne, majú i herbálny charakter. Sú výborným partnerom k hovädzím steakom s omáčkami, avšak ľahšie verzie s vyššou kyselinkou sa môžu podávať aj k úprave kačice alebo husi.