HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Winery header

Pey Blanc

Domaine Pey Blanc je rodinné vinárstvo s rozlohou 25 hektárov, ktoré sa nachádza severozápadne od Aix-en-Provence, v apelácii Coteaux d'Aix-en-Provence, najzápadnejšom regióne Provence. 

Vinice sa nachádzajú na troch parcelách z vápenca, piesku a štrku. Majiteľom a vinárom je Gabriel (Gaby) Giusiano. Svoje know-how vinárstvo sústreďuje na produkciu ružových vín z vysokej kvality. Domaine Pey Blanc vzniklo v 30. rokoch 20. storočia, keď Matteo Giusiano, starý otec Gabriela, migroval z Talianska do Provensálska a kúpil malý pozemok, kde teraz stojí vinárstvo. Vysadil jeden hektár viniča. V roku 1980 prevzal vedenie Gabrielov otec Jean-Claude a rozšíril vinohrady o ďalších asi desať hektárov. Kým sa Gabriel ujal vinárstva, ich hrozno putovalo do miestneho družstva. Od roku 2004 riadi vinárstvo s 25 hektármi vinohradov Gabriel Giusiano, tretia generácia rodiny. Vyštudoval tiež vinárstvo a získal technický certifikát Brevet de Technicien Supérieur (BTS) so špecializáciou na enológiu. V rámci tohto programu sa vyučil v Domaine Jacourette, malom rodinnom vinárstve v Pourrières, ktoré leží v centre Saint-Victoire v Côtes de Provence, východne od Aix-en-Provence. Gabriel postavil pivnicu a zrenovoval vinohrady. Prvý ročník jeho vlastnej produkcie bol v roku 2004. 

Celková produkcia vinárstva dnes je približne 150 000 fliaš. Ružové vína predstavujú asi  60%, červené vína tvoria 30% a 10% biele vína. Miestny dopyt predstavuje až 80 % jeho celkovej produkcie a skutočne je veľmi pravdepodobné, že jeho vína uvidíte v najlepších baroch a reštauráciách v neďalekom Aix. Vo vinárstve pestujú najmä modré odrody Grenache, Syrah a Cinsault pre ružové a červené vína, pre biele používajú Rolle, Ugni Blanc a Clairette. V rámci trvalo udržateľného prístupu k životnému prostrediu sa vo vinárstve zaviazali chrániť a zlepšovať podmienky vo svojich vinohradoch. Hrozno sa pestuje na ílovito vápenatej pôde. Mistral navyše pomáha znižovať vlhkosť a riziko chorôb vo viniciach. Zber hrozna prebieha v noci. 

ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.