offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z Materclass „Rhôna na bielo“

Zápisky z Materclass „Rhôna na bielo“

Posledný pred - prázdninový Masterclass bol venovaný vínam z apelácie Côtes du Rhône z Domaines Aimé Arnoux. Vína predstavila export manažérka vinárstva Manon Flores spolu so someliérom spoločnosti Corner Rasťom Šutákom.


 

Vinárstvo Domaines Aimé Arnoux bolo založené v roku 1717 v malebnej dedinke Vacqueyras, ktorá sa nachádza na úpätí majestátneho Dentelles de Montmirail. Históriu vinárstva pripomína ikonické víno 1717. Gróf François de Castellanne, de Lauris, de Vassadel, de Gérard, rytiersky markíz z Ampuis, de Lagneroux daroval vinicu Pierrovi Bovisovi, predkovi rodiny Arnoux. Vinárstvo je dnes jedným z najstarších a takmer posledným rodinným vinárstvom v údolí rieky Rhône, ktoré vedie už 15.generácia rodiny Arnoux, bratia Jean-François a Marc. Ich know-how a skúsenosti umožňujú produkovať autentické vína, ktoré  pochádzajú z 24 ha vlastných vinohradov (Château Lestours Clocher) a tiež nakupovaného hrozna od miestnych dlhoročných pestovateľov. 

Côtes du Rhône

Oblasť Côtes du Rhône ovplyvňuje predovšetkým stredomorské podnebie a Mistral. Typická je chudobná hlinito-vápenatá pôda zmiešaná s okrúhlymi kameňmi, ktoré akumulujú slnečné žiarenie. Dominantnými odrodami sú najmä modré odrody ako Grenache, Syrah, Mourvèdre, z bielych Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc a Viognier.

Masterclass  „Rhôna na bielo“ 

Côtes du Rhône je stále „modrá“ vinohradnícka oblasť. Iba sedem percent vyrobených vín je bielych. Ich spotreba a popularita sa však vo svete stále zvyšuje. Potvrdila to aj export manažérka vinárstva Domaines Aimé Arnoux Manon Flores. 

Prvým vínom v rámci Masterclass je Côtes du Rhône Vieux Clocher 2022. Základ tvorí Grenache Blanc (50%), doplnené odrodami Viognier (30%), Clairette (15%) a 5% Roussanne. Zber hrozna je ručný. Tradičná vinifikácia v nerezových tankoch, každá odroda je vinifikovaná samostatne. Tri mesiace na jemných kaloch a po 6 mesiacoch je víno plnené do fliaš. Diskrétna, mladá vôňa citrusového ovocia, kvitnúceho agátu a púpavy. V chuti stredne plné, svieže s dotykom horkej mandle. „Crispy“ kyselinka a jemne krémová textúra. Klasický štýl bieleho vína z Rhôny. Výborné do gastronómie. 

Vacqueras Classic Vieux Clocher 2020 je posledný ročník tohto vína. 60% Grenache Blanc, 20% Viognier, 10% Bourboulenc a 10% Roussanne. Podobné spracovanie hrozna ako u predchádzajúceho vína, charakter je iný. Víno je komplexnejšie vo vôni i v chuti, má bohatšiu štruktúru. Citrusy, zrelé broskyne, pražené mandle a kvet bielej pivónky. Plné a temperamentné s minerálnym záverom. V predaji posledné fľaše.  

Novinka v portfóliu vinárstva - Aimé Arnoux Viognier-Chardonnay Vin de Pays de Vaclause 2022. Cuvée tvorí 70% Viognier a 30% Chardonnay. Atraktívna vôňa zrelej marhule, broskyne, citrusov doplnená jemnými kvetinovými a orieškovými tónmi. Chuť je otvorená, šťavnatá, svieža s ovocným charakterom a pikantnou mladou kyselinkou. Stredne plné s minerálnym záverom. Moderný štýl vína k stredomorskej kuchyni.

„Rhôna na ružovo“

Les Clochettes Côtes du Rhône Rosé 2021 tvorí 70% Grenache, 25% Carignan a 5% Syrah. Hrozno pochádza z hlinito vápenatej pôdy, zber je mechanizovaný i ručný. Rýchle lisovanie, tradičná vinifikácia pri nízkej teplote. Jemná ovocná vôňa s dominanciou malín a byliniek. Ľahké a zároveň elegantné ružové víno s pekným ovocno - krémovým charakterom, šťavnatou kyselinkou a minerálnou dochuťou. 

V kategórii Les Clochettes vinárstvo vyrába ružové víno i z apelácie Ventoux, je známa najmä pre priaznicov Tour de France a heroickým výstupom cyklistov na Mont Ventoux...  Les Clochettes Ventoux Rosé 2022 okrem odrody Grenache (60%) a Carignan (10%) má 30% odrody Cinsault. Hrozno pochádza z ekologického pestovania. Spracovanie aj výroba je podobná ako u predchádzajúceho vína. Toto ružové víno má svoju osobitosť. Šťavnaté, ovocno – herbálne rosé so stredne plným telom s dobrou hroznovou kyselinkou a mineralitou.  

Staré vinohrady

Château Lestours Clocher Vacqueyras Les Pénitents patrí k top vínam Domaines Aimé Arnoux. Hrozno z vlastných 40 až 60 ročných viníc sa zberá sa ručne. Víno vyzrievalo deväť mesiacov na jemných kaloch. „Ročník 2021 považujeme u nás na Rhône za veľmi dobrý ročník, “prezradila Manon Flores. 60% Grenache Blanc, 20% Roussanne, 10% Marsanne a 10% Viognier. Koncentrovaná, ovocná vôňa zrelých broskýň, ružového grepu, mandle a kvitnúcej lipy. V chuti vyvážené s klasickým prejavom a viacerými vrstvami. Svieži, ovocný začiatok, jemne herbálno- korenistý stred len s náznakom medu a dlhý minerálny záver. Zatiaľ veľmi mladé s výborným potenciálom. Limitovaná produkcia. 

Víno zatiaľ nafľašované len pre Masterclass - Vacqueyras Sélection Parcellaire 2022 tvorí 60% Grenache Blanc, 10% Viognier, 10% Bourboulenc, 10% Marsanne, 5% Roussanne a 5% Clairette zo starých vinohradov. Pripomína biely Chateauneuf du Pape. Víno vyzrievalo 12 mesiacov vo foudres. Bohatá vôňa tropického ovocia ako ananás, grapefruit, zrelé mango, citrusy doplnená tónmi byliniek, korenia, medu a jemnej vanilky. Chuť je koncentrovaná s rýchlym ovocným nástupom, výbornou šťavnatou kyselinkou a jemne krémovou štruktúrou. Zatiaľ veľmi mladé, víno sa potrebuje ešte zharmonizovať vo fľaši. Vyzrievať môže neobmedzene. 

Ochutnať Muscat de Beaumes de Venise je sviatkom. Ide o sladké, fortifikované víno z odrôd Muscat Blanc Petit Grains alebo farebnej mutácie Muscat Noir. Vyrába sa tradičným procesom mutage, podobne ako väčšina Vin Doux Naturel. Hrozno sa oberá v celých strapcoch vo viacerých fázach a pri cukornatosti 252 gramov na liter alebo viac. Do čiastočne prekvaseného hroznového muštu sa pridáva hroznový destilát (minimálne 95%), ktorý postupne zastavuje kvasenie.

Obsah alkoholu musí byť minimálne 15% obj. Trésor du Clocher Muscat de Beaumes de Venise 2020 je 100% Muscat Blanc Petit Grains. Koncentrovaná vôňa hruškového kompótu, kandizovaných citrusov, zrelých marhúľ, klinčeky, pražené mandle a med. Chuť je sladká, avšak šťavnatá s bohatým ovocno - medovým prejavom a výbornou  kyselinkou, ktorá podporuje prirodzenú sviežosť vína. V závere dlhé,  jemne korenisté a minerálne. 

A ešte niečo na záver...

Všetky vína z Domaines Aimé Arnoux sú určené do gastronómie. A preto k poslednému vínu Grand Voile Méditerranée Rosé 2022 bola podávaná tradičná, stredomorská rybacia polievka Bouillabaisse, doplnená kvapkou mätového likéru. Ľahké, šťavnaté, ovocno – herbálne ružové víno so sviežou kyselinkou bolo výborným partnerom k polievke. 

Po prázdninách v septembri sa môžete tešiť na ďalší MasterClass, ktorý bude venovaný degustácii kráľovskej odrody z dvoch slovenských vinohradov a viacerých ročníkov.  

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.