offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Zápisky z degustácie Masterclass Bordeaux - pravý breh

Zápisky z degustácie Masterclass Bordeaux - pravý breh

Bordeaux je vinohradnícka oblasť vo Francúzsku s bohatou eno-gastronomickou kultúrou. Považuje sa za meku vín. Ľavý a pravý breh sú dve oblasti Bordeaux oddelené ústím rieky Gironde, Dordogne a Garonne. Pravý breh je oblasť na sever od rieky Dordogne a ľavý breh je oblasť priamo južne od Garonne. Apelácia medzi nimi je známa ako Entre-deux-Mers. Prvá časť Masterclassu, ktorá sa konala 23.2.2023 vo vinotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave, bola venovaná pravému brehu. 


Ľavý breh zahŕňa vinohradnícku oblasť Médoc severne od mesta Bordeaux. Jeho štyri najznámejšie apelácie sú St-Estèphe, Pauillac, St-Julien a Margaux. Južne od centra mesta Bordeaux zahŕňa Pessac-Léognan a Graves, Sauternes a Barsac. Najznámejšie apelácie pravého brehu sú St-Emilion a Pomerol.

St-Emilion má svoju vlastnú klasifikáciu, ktorá bola zavedená v roku 1955 a na rozdiel od klasifikácie z roku 1855 sa reviduje každých 10 rokov. Zoznam z roku 2012 obsahoval 82 zámkov. Na vrchole sa nachádzalo 18 grand cru classé rozdelené do skupín „A a  B“. Po aktuálnej klasifikácii v 2022 však Cheval Blanc, Ausone a Angélus odstúpili z klasifikácie ako celku.

Asi málokto by tipoval, že prvým vínom v rámci Masterclass bude 100% Malbec Folie Rouge 2020. Odroda Malbec sa postupne vracia kvôli klimatickým zmenám opäť do Bordeaux. Hrozno pochádza z 50-ročnej parcely z ílovito-vápencovou pôdou. Víno vyzrievalo v betónových nádržiach desať mesiacov. Chuť je energická, svieža a ovocná s vibrujúcou aciditou a dostatočnou štruktúrou. Ambiciózne triesloviny s bylinkovo korenistým záverom pridávajú na živosti a vitalite.

Château L´Escart síce leží na ľavom brehu Dordogne, ale víno má charakter vín z pravého. Víno Château L´Escart Eden 2018 je zmesou odrôd  60% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon a 10% Malbec, ktoré pochádzajú z 50 ročného vinohradu pestovanom v biodynamickom režime. Víno zrelo 15. mesiacov v sudoch, z toho iba 20% bolo nových. Prirodzené, elegantné a zároveň atraktívne s harmonickými tanínmi. Skvelý pomer kvalita, cena. 

Tretím vínom sa presúvame do Fronsacu, ktorý je často označovaný ako francúzske Toskánsko. Vinohrady Château La Dauphine ležia na ílovito-vápenatej pôde s prímesou slieňa. Víno vyzrievalo rok v sudoch, z toho 30% nových. Ročník 2011 môžeme považovať za klasický. Stále živé, komplexné s elegantnou, jemne vysušujúcou tanínovou štruktúrou. Momentálne na vrchole, avšak ešte ten rok vydrží. 

Oblasť Francs  je najvýchodnejšou, kopcovitou časťou Bordeaux, kde Merlot dozrieva neskôr. Le Puy je zjav sám o sebe. Rodina Amoreau sa už niekoľko rokov snaží o samostatnú apeláciu, ktorá by reflektovala ich prístup. Rozvíjajú biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19.storočí a selektívne kvasinky prestali používať v prvej polovici 20.storočia. Ročník 2014 je považovaný za klasický. Toto víno sa stále vyvíja. Časom sa zjemňuje, otvára sa v ovocno kvetinových tónoch. Ušľachtilé, prirodzené a elegantné ako z iného sveta. Určite pred servírovaním dekantovať, najlepšie až jeden deň dopredu.

Pokračujeme do oblasti Lalande de Pomerol. Château Siaurac je novinkou v našom portfóliu. Šestnástka z tohto zámku je vynikajúce víno, ktoré pochádza z vinohradov s prvotriednou starostlivosťou. V súčasnosti v konverzii na biodynamiku. Dramaticky sa zlepšujúca kvalita tohto vína v posledných rokoch profituje aj z citlivého používania dubových sudov. Precízny blend 74% Merlot, 20% Cabernet Franc a 6% Malbec pôsobí zatiaľ mlado s ďalším priestorom pre vyzrievanie. 

Château Rouget je piatym najväčším pestovateľom v Pomerole. Hrozno pochádza z dvoch parciel, ktoré ležia na vápenatej plošine. Víno vyzrievalo 18 mesiacov v sudoch, z toho 30% nových. Ročník 2015 tvorí 85% Merlotu a 15% Cabernet Francu. Hodnotné víno s viacerými vrstvami a stále veľmi mladou textúrou trieslovín. Jemne mäsité, ovocno kávové s ďalším potenciálom vyzrievania.   

Ďalšie víno pochádza už neexistujúcého vinárstva. Château L´Arrosée od roku 2013 patrí pod Clarence Dillon Wines (Haut - Brion). V súčasnosti sa hrozno používa pre Quintus. Podceňovaný ročník 2008 sa postupne stáva vyhľadávaným, najmä na pravom brehu. Víno vyzrievalo rok v nových sudoch. V polovičnej fľaši pôsobí zamatovo a príjemne harmonicky, takmer s burgundskou textúrou. Klasické a zároveň energické. Jemne zemité s tónmi čierneho čaju. Prirodzené. 

Ukončiť Masterclass venovaný pravému brehu ružovým vínom je odvaha. Avšak ak ide o Rose-Marie z vinárstva Le Puy, je všetko v poriadku. Víno sa vyrába metódou "la saignée". Vinifikuje sa 8 mesiacov v dubových sudoch a fľašuje sa bez filtrácie a SO2. Ročne sa vyrobí iba 2400 fliaš. Vôňa zrelých sliviek, čerešní, čiernej ríbezle, jahôd s tónmi lúčnych kvetov. Šťavnatá, hravá ovocná chuť s jemne korenistými tónmi škorice a sladkého drievka. Veľmi jemné taníny a svieža kyselinka. Naturálne ružové alebo ľahké červené víno, ktoré sa približuje termínu claret.

Budúci mesiac budeme pokračovať s vínami z ľavého brehu.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.