offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Vegánske vína. Čo to znamená a ktoré vína to sú?

Vegánske vína. Čo to znamená a ktoré vína to sú?

Jedným z najnovších životných štýlov rozmáhajúcich sa po svete je vegánstvo. Poďme si teda priblížiť čo slovo Vegan znamená pri víne, a ako je možné, že tento obľúbený produkt, ktorý ľudstvu od nepamäti spríjemňoval najrôznejšie chvíle vyrábaný z hrozna, môže byť problémom pre ľudí vyznávajúcich tento životný smer.


Certifikát Vegan garantuje, že produkty a výrobné procesy neobsahujú žiadne zvieracie produkty, prísady a deriváty.

 

Aj keď sa niekomu môže zdať, že sa jedná o módny výstrelok posledných pár rokov, jedna z organizácii vydávajúca certifikáty na produkty, ktoré spĺňajú normy vegánstva, VEGAN SOCIETY bola založená už v roku 1944. 

Objavte vegánske víno od vinárstev Emiliana a Gérard Bertrand v našom eshope. 

Žiadne živočíšne produkty

V dnešnej dobe už nájdete živočíšne prísady takmer vo všetkom, v obyčajnom pečive, káve, kozmetike a občas aj vo víne. Aby sa človek jednoduchšie zorientoval v nástrahách dnešného trhu, existujú organizácie, ktoré dokážu váš produkt certifikovať. 

Certifikát Vegan garantuje nie len to, že produkty a výrobné procesy neobsahujú žiadne zvieracie produkty, prísady a deriváty, ale takisto, že produkty nie sú testované na zvieratách a neobsahujú geneticky modifikované organizmy (GMO), ktoré obsahujú zvieracie gény.

Od výrobcov a dodávateľov sa takisto očakáva, že uskutočnia všetky kroky proti krížovej kontaminácii, pričom sa rozumie pod slovom ‘zviera’ celá zvieracia ríša, to znamená všetky stavovce aj mnohobunkové bezstavovce.

Slovo ‘zviera’ (zvierací) môže byť použité buď ako podstatné meno alebo prídavné meno odkazujúce buď na druh alebo konkrétne zviera, záleží od kontextu. A taktiež sa nesmú používať žiadne živočíšne produkty, zložky a ich deriváty.

 

 

Prírodna filtrácia

Poďme ale spať k príjemnejším témam, k vínu!

Tisícročia, počas ktorých sa na našej zemi vyrába víno, sa kreovali rôzne pomôcky pri výrobe tohto kráľovského nápoja. Od rôznych primitívnych postupov až po high-tech technológiu v dnešnej dobe. Človek sa snažil víno priviesť k dokonalosti. Dnes už je až na malé výnimky neodmysliteľnou súčasťou vína jeho čírosť. A práve pri dosahovaní čírosti sa využívajú rôzne číriace zložky na živočíšnej báze ako napríklad:

  • kazeín: vyzrážaná mliečna bielkovina
  • albumín: proteín z vaječného bielka
  • želatína: extrakt z vylúhovaných hovädzích alebo bravčových kostí a koží
  • vyzina: druh kolagénu získaný zo sušených plynových mechúrov jeseterovitých rýb

A tieto môžu spôsobovať vrásky na čele ľudom, ktorí síce majú chuť spríjemniť si večer pohárom vína, ale keďže sú vegáni, mohlo by to byť proti ich presvedčeniu.

Našťastie v dnešnej dobe poznáme aj iné číridla, napríklad veľmi rozšírený bentonit (typ hliny)  prípadne sa používa filtrácia, takže aj vyznávači vegánstva  si môžu dať s čistým svedomím víno.

Ako takéto vegánske víno nájsť?

Jednoduchým spôsobom môže pomôcť riadiť sa podľa certifikácie. Existujú svetové vinárstva, ktoré podrobia svoje vína kontrole a získajú jeden z certifikátov Vegan. Medzi takéto značky patria napríklad čílske vínárstvo Emiliana alebo francúzske Gérard Bertrand. Aj keď sa množstvo produktov s certifikáciou rozširuje, stále sú vo veľkej menšine, a to môže spôsobovať problém s výberom.

Trošku zložitejším spôsobom, ktorý bude potrebovať trochu iniciatívy a potom aj trochu dôvery môže byť zistiť si informáciu o konkrétnom víne, napríklad u vinára. Existuje totiž mnoho vín, ktoré nikdy neprišli do kontaktu s ničím živočíšnym, boli filtrované, alebo čírené vhodnými prostriedkami, ale nemajú certifikáciu. Z mojej skúsenosti viem, že vám túto informáciu každý vinár veľmi rád poskytne a tým pádom sa nám objem vín, z ktorých si môže vegán vybrať, mnohonásobne zväčší. Zo slovenských vinárstiev vám odporúčame vína Vladimíra Hronského - Enovia - Furmint, ružový Carmenet i Pinot noir môžme považovať za vegánske vína.

Takže milí vegáni, nezúfajte, existuje veľa vín, ktoré síce nemajú zelenú nálepku ale môžete si nimi spríjemniť každodenný život. Na zdravie!

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.