Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Asociácia somelierov Slovenskej republiky pozýva na someliersky kurz Somelier
Asociácia somelierov Slovenskej republiky, člen ASI – Association de la Sommellerie Internationale od roku 2002 pozýva na profesionálny someliersky kurz Somelier. Hlavným partnerom kurzu je spoločnosť Corner/WinePlanet, event sa koná v našej vínotéke na Starej Vajnorskej v Bratislave v troch termínoch na jeseň.
Kurz SOMELIER je zostavený na základe dlhoročnej skúsenosti lektorov Asociácie somelierov Slovenskej republiky a aktívnej spolupráci s ASI – Association de la Sommellerie Internationale. Kurz je aj prípravou na medzinárodnú certifikovanú skúšku ASI Certification 1 a ASI Certification 2, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale, ktorá združuje 63 krajín sveta.
Kurz sa skladá z troch trojdňových modulov.
Prvý modul vedie doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. ktorý je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.
Lektorom II. modulu je renomovaný somelier Rasťo Šuták, viceprezident Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Reprezentoval ASSR na súťaži Best Sommelier of the World v Paríži vo februári 2023. Má širokospektrálny prehľad o vínach sveta, učebné materiály sú pred každým kurzom aktualizované o najnovšie udalosti vo svete vína.
Lektorom tretieho modulu je viceprezident Slovenskej barmanskej asociácie Tomáš Gyén. Tomáš Gyén je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta Mattoni Grand Drink, viacnásobný Majster Slovenska, lektor v Slovenskej barmanskej asociácii, a Brand ambassador v spoločnosti St. Nicolaus.
Súčasťou kurzu je jednodňová exkurzia do vinohradov a vinárstiev v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Kurz prebieha priamou výučbou a súčasťou je degustácia 50 vzoriek vín z celého sveta.
Termíny kurzu:
I. modul : 25. – 27. 9. 2023
II. modul : 16. – 18. 10. 2023
III. modul: 6. – 8. 11. 2023
Zahájenie kurzu v pondelok 25. septembra 2023 o 9.00 h. Vyučovanie prebieha každý deň od 9.00 do 16.00 s prestávkou na obed. Miesto konania kurzu: Wineplanet, Stará Vajnorská 39, Bratislava


Organizácia kurzu
Kurz prebieha v troch moduloch.
I. modul Základy vinohradníctva a vinárstva, senzorické hodnotenie vína
V rámci I. modulu sa uskutoční odborná exkurzia do vinárstiev v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti.
II. modul – Vína SR, Vína Starého sveta, Vína Nového sveta
III. modul – Víno v gastronómii, víno a jedlo, servis vína, pivo, destiláty, káva, čaj, cigary
Účastníci môžu absolvovať teoretické a praktické skúšku. Úspešní absolventi skúšok zo všetkých troch modulov získajú osvedčenie o absolvovaní kurzu Somelier.
Cena za jednotlivé moduly:
I. modul 380 €
II. modul 380 €
III. modul 380 €
Pri platbe za všetky tri moduly naraz pred zahájením kurzu cena: 997,50 € (zľava 12,5 %)
Odborný garant:
Beáta Vlnková – Secretary General, Association de la Sommellerie Internationale, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky
Advanced Certificate WSET, Certified Sommelier – Court of Master Sommeliers
Odborní lektori:
Doc. Ing. Štefan Ailer, PhD. - Je absolventom Mendelovej univerzity v Brne, Záhradníckej fakulty Lednice na Morave. Má dlhoročnú prax v manažérskych pozíciách v dvoch vinárskych spoločnostiach na Slovensku. Úspešne sa podieľal na implementácii predpisov EÚ v oblasti vinohradníctva a vinárstva do národnej legislatívy V súčasnosti je lektorom a vysokoškolským pedagógom v odbore vinohradníctvo a vinárstvo. Je autorom knihy Vinárstvo a somelierstvo.
Rastislav Šuták - Reprezentoval Slovensko na Majstrovstvách sveta v Paríži v roku 2023. Má encyklopedické vedomosti o vínach sveta, dlhoročné skúsenosti someliera z najlepších reštaurácií Slovenska, organizuje odborné profesionálne degustácie. Je držiteľom International A.S.I. Sommelier Diploma.
Tomáš Gyén - Je viceprezidentom Slovenskej barmanskej asociácie Tomáš Gyén. Tomáš Gyén je slovenský Barman roka 2018, Majster sveta Mattoni Grand Drink, viacnásobný Majster Slovenska, lektor v Slovenskej barmanskej asociácii, a Brand ambassador v spoločnosti St. Nicolaus.

Odborný program kurzu
I. MODUL
VINOHRADNÍCTVO A VINÁRSTVO I.
1.1. Prírodné podmienky pre pestovanie viniča hroznorodého na výrobu vína, rez a vedenie viniča, mikroklíma rastliny, vegetačný cyklus viniča, zber hrozna
1.2. Vitis vinifera a podpníkové odrody. Klony, vnútrodruhové krížence, medzidruhové krížence (hybridy).
Hlavné medzinárodné odrody a odrody pestované na Slovensku
VINÁRSTVO II.
2.1. Spracovanie hrozna a výroba vína: základné technologické postupy pri výrobe tichých bielych, červených a rosé vín, šumivých a fortifikovaných vín
2.2. Choroby a chyby vína
2.3. Základné rozdelenie vín podľa kategorizácie OIV, apelačné systémy kategorizácie vín, prívlastkové vína
2.4. Praktická časť: degustácia základných kategórií vín
2.5. Odborná exkurzia vo vinárskej prevádzke.
SOMELIER I. časť
3.1.História a súčasnosť profesie someliera, uplatnenie, Asociácia somelierov SR, Association de la Sommellerie Internationale
3.2. Senzorická analýza: základné postupy a technika zmyslového hodnotenia. Systematický prístup k hodnoteniu vína
3.3. Praktická časť: nácvik degustačných techník, degustácia odrodových vín
II. MODUL
VÍNA SVETA
1.1. Vína Slovenska : Slovenské vinohradnícke oblasti, odrody a štýly vína, vinárska legislatíva.
Praktická časť: degustácia slovenských vín
2.2.Vína Starého sveta I.: Nemecko, Rakúsko
3.2 Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
VÍNA SVETA
2.1. Vína Starého sveta II. : Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
2.2. Vína Nového sveta : USA, Kanada, Južná Amerika Juhoafrická republika, Austrália, Nový Zéland
Praktická časť: degustácia reprezentatívnych vzoriek
III. Modul
SOMELIER II. časť
3.1. Víno v reštaurácii: Kritéria pri výbere vína do reštaurácie, skladovanie a evidencia vín, ako čítať vínnu etiketu, marketing vín, nápojový a vínny lístok
3.2. Snúbenie jedla a vína: analýza senzorických vlastností jedla a vína, základné pravidlá snúbenia jedla a vína
3.3. Praktická časť: teória v praxi kombinatoriky snúbenia jedla a vína, praktická ukážka
3.4. Servis vína: postup, pomôcky, sklo.
SOMELIER III. Časť
4.1. Pivo: charakteristika piva a história pivovarníctva, suroviny na výrobu piva, výroba piva, skladovanie piva, záručná doba
4.2. Destiláty: delenie a druhy, pôvod a spôsoby výroby, členenie a označovanie
4.3. Miešané nápoje: rozdelenie, pomôcky, suroviny
4.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy miešaných nápojov a ich degustácia
4.5. Káva: odrody kávy, oblasti pestovania, príprava kávy
4.6. Praktická časť: názorné ukážky prípravy espressa a cappuccina
4.4. Čaj: čajovník, oblasti pestovania, typy čajov, triedenie čajov, skladovanie
5.4. Praktická časť: názorné ukážky prípravy čaju
6.4. Cigary: história cigár, pestovanie, zber a ošetrenie cigarového tabaku, miesta pestovania a ich charakteristika, druhy cigár a ich správne podávanie, kombinácie s nápojmi
6.5. Voda: rozdelenie, servis, snúbenie vody s vínom a jedlom
Zmena poradia prednášok vyhradená.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.


