Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Spoznávame regióny Burgundska
Pokračujeme naším mapovaním fenoménu burgundských vín. V minulom článku o Burgundsku ste sa zoznámili s týmto nádherným vinárskym krajom. Dnes pre vás náš someliér Rastislav Šuták mapuje jeho regióny podrobnejšie.
Celá oblasť sa člení na štyri departmenty – Côte d'Or, Sâone-et-Loire, Yonne a Rhône. Ďalej sú klasifikované regióny, ich podoblasti, dediny a napokon vinohrady. Dômyselne rozdelené apelácie jednoznačne uprednostňujú hrozno ( ako ovocie a jeho premenu na víno ), ktoré by malo čo najdôveryhodnejšie reprezentovať (resp. charakterizovať) jednotlivé oblasti, prípadne aj climats, čiže hony. Iba v Côte d'Or je „len 1247“ honov.
Jednoducho povedané Meursault nemôže „vymeniť“ svoj orieškovo-maslový prejav za dymovo-minerálny Le Clos v Chablis. K tomu, je potrebné mať dostatok skúseností, citu, talent a nepochybne ročník. Ten je pri senzibilnej odrode Pinot Noir veľmi dôležitý. Chardonnay sa ako „koketné dievča“ prispôsobuje oveľa lepšie.
Charakteristické odrody v Burgundsku
Okrem najrozšírenejších – Chardonnay a Pinot Noir sa v regióne pestuje najmä Gamay Noir (tá bola v minulosti vyklčovaná a nahradená práve predošlými), ďalej Pinot Blanc, Pinot Gris, Aligoté, Melon de Bourgogne, Sacy, César, Tressot a všade bol Sauvignon Blanc. Okrem spomínaných sa v Burgundsku objavujú aj rôzne klony. Jedným z najzaujímavejších je klon Pinotu Noir - Gouges, z ktorého sa vyrába asi do 200 kartónov bieleho vína. Alebo Gamay Teinturier, klon Gamay Noir, ten sa objavuje v starých viniciach v Beaune.
Mimochodom staré vinice, tie sa postupne pri výpadkoch dosádzajú mladšími, ale takmer vždy z pôvodnej klonovej selekcie. 30 až 40 ročné vinohrady patria k štandardnej „výbave“ dobrého burgundského. Ochutnať víno aj z viac ako 100 ročného vinohradu nie je výnimkou. Ceny najlepších parciel sa šplhajú do 4 mil. eur za hektár. Šepká sa, že LVMH zaplatil za 8,66 ha Clos de Lambrays Grand Cru 100 mil. eur.
Chablis
Chablis na severe disponuje pomerne „rezonujúcim“ štýlom. Zo všetkých regiónov Burgundska je práve tento najprogresívnejším z pohľadu vinifikácie a zároveň „najzraniteľnejším“ z pohľadu klimatických a módnych zmien. Nie je tajomstvom že Chablis patrí k najviac napodobňovaným vínam. Našťastie technologických alebo technických vín (tento výraz v zahraničí skutočne existuje!) je oveľa menej ako tých, ktoré „trpia“ zmenou štýlu veľmi teplých rokov. Z minulosti nebezpečné mrazy takmer vymizli.
Chardonnay profituje z kimeridžského vápenca (Grand a Premier Cru) a v horšom prípade portlandského ( Petit Chablis). Vína z pravého brehu rieky Serein ( Grand Cru a Premier Cru – Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Les Fourneaux, Fourchaume ) disponujú bohatou škálou žltého ovocia s dymovo-minerálnym prejavom a skvelým potenciálom.
Côte d'Or
Región Côte de Nuits charakterizuje kopcovitá oblasť 20km dlhá od severu po juh. Zaberá polovicu „zlatého pohoria“ – čiže Côte d´Or, ako sa mu hovorí. Vinice sú vysadené v nadmorskej výške do 300 metrov nad morom. S vápencovou pôdou a približne 90% podielom odrody Pinot Noir reprezentuje najlepšie a najdrahšie vína sveta.
Región tvoria dediny Marsannay (aj skvelé Rosé), Fixin (podceňované, ale bohaté), Gevrey-Chambertin (nepokojné a ušľachtilé), Morey –St-Denis (korenisté, takmer orientálne), Chambolle-Musigny (romantické, nežné), Vougeot (najlepšie sú energické, výrazné), Vosne-Romanée (kvetinovo-ovocné a nesmrteľné), Nuits-St-Georges (minerálne a expresívne).
Možnosť ochutnať tie najlepšie vína aj s ohľadom na ich stúpajúce ceny a dopyt je sviatkom pre každého milovníka vína.
Druhú polovicu Côte d´Or tvorí región Côte de Beaune. Ten je oproti Nuits širší a dlhší. Pôdy sú výhrevnejšie, kamenisté a v niektorých častiach s vyšším obsahom železa. Dve tretiny vyrobených vín sú biele.
Zaujímavými apeláciami, vrátane vinohradov Grand Cru sú: Ladoix (nervózne, minerálne), Aloxe-Corton (najlepšie sú bohaté až extravagantné), Pernand-Vergelesses (priamočiare, ale vybalansované), Beaune (hrejivé a telnaté), Pommard ( mäsité, opulentné ), Volnay (sofistikované a trvácne), Meursault (maslovo-orieškové, gastronomické), Puligny-Montrachet (komplexné, pikantné), Chassagne-Montrachet (termické, priebojné), Santanay (šťavnaté a kompaktné). Zaujímavosťou môže byť čistý Pinot Beurot čiže Pinot Gris od Senarda, Aloxe-Corton, z veľmi starých vinohradov.
Côte Chalonnaise
Región Côte Chalonnaise sa nachádza južne od Beaune. Vinice sa rozprestierajú v nadmorskej výške siahajúcej k 400 metrov. Pôda je prevažne vápenatá, v niektorých častiach ako napr. Montagny, s prímesou kriedy a štrku. Región produkuje skvelé biele aj červené vína s dobrým pomerom ceny. Chardonnay má výborné minerálne rozpätie (Montagny), ako aj ľahší, ovocný charakter (Rully). Jedinečnosť v podobe odrody Aligoté (Bouzeron). Štruktúrované a dlhoveké červené vína (Mercurey a Givry). Takmer dokonalá je kombinácia bieleho Montagny alebo Rully s tradičným Bresse de Montagny.
Mâconnais
Mâconnais je najjužnejšou a najrozsiahlejšou oblasťou Burgundska, samozrejme mimo Beaujolais. Slávu miestnych vín formovali benediktíni už v 10 storočí. Pôdy v oblasti sú výhrevné, s obsahom hnedého vápenca. 85% celej produkcie zaberá Chardonnay. Na hlinito-piesočnatých pôdach je vysadená odroda Gamay. Základné vína sú šťavnaté s dobrou dĺžkou. Supérieur alebo Villages aj prekvapivo chutné ako Vin Nouveau. Najlepšie a najhodnotnejšie vína pochádzajú zo samostatných apelácii s názvom dedín. St.-Véran je chutné, bohaté, skvelé ku gratinovaným slimákom.
Pouilly-Fuissé, najmä z Vergisson alebo z Fuissé pripomína žlté ovocie s bohatým, ale zároveň rafinovaným charakterom.
Oblasť ponúka množstvo „satelitných“ apelácii, ktoré dopĺňajú farebnú mozaiku miestnych vín, hlavne v kombinácii s lokálnou kuchyňou. Najmä Sauvignon Blanc zo Saint-Bris so špargľou alebo rybami. Miestna odroda César z Irancy a hovädzie na burgundský spôsob.
Crémant de Bourgogne
Samostatnou kapitolou je však skvelý biely a ružový Crémant de Bourgogne. Musí vyzrievať minimálne 9 mesiacov vo fľaši. Vyrába sa klasickou metódou druhotného kvasenia, z odrôd – Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay. Do 20% aj Gamay, Aligoté, Melon a Sacy. Raritou je červené Bourgogne Mousseux z odrôd Gamay, Pinot Noir a César.
Región Beaujolais síce spadá pod Burgundsko, hierarchiou, štýlom ako aj charakterom vytvára pomerne odlišné vína, ktoré si určite zaslúžia samostatný článok.
K pochopeniu vín z Burgundska stačí v podstate jedno – mať dostatok času. Predovšetkým na vývoj vo fľaši. Každému, komu sa to podarí, zostáva láska na celý život.
Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.