offerBox
1

23. 10. - Masterclass "Rutini Cabernet Franc vs. Malbec"

offerImage

Ešte pár lístkov na októbrový MasterClass.

Lístky

HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
SK
EN
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Viac info

Spoznávame regióny Burgundska

Spoznávame regióny Burgundska

icon.jpg Pokračujeme naším mapovaním fenoménu burgundských vín. V minulom článku o Burgundsku ste sa zoznámili s týmto nádherným vinárskym krajom. Dnes pre vás náš someliér Rastislav Šuták mapuje jeho regióny podrobnejšie.


bugundsko-1.jpg

Celá oblasť sa člení na štyri departmenty – Côte d'Or, Sâone-et-Loire, Yonne a Rhône. Ďalej sú klasifikované regióny, ich podoblasti, dediny a napokon vinohrady. Dômyselne rozdelené apelácie jednoznačne uprednostňujú hrozno ( ako ovocie a jeho premenu na víno ), ktoré by malo čo najdôveryhodnejšie reprezentovať (resp. charakterizovať) jednotlivé oblasti, prípadne aj climats, čiže hony. Iba v Côte d'Or je „len 1247“ honov.

Jednoducho povedané Meursault nemôže „vymeniť“ svoj orieškovo-maslový prejav za dymovo-minerálny Le Clos v Chablis. K tomu, je potrebné mať dostatok skúseností, citu, talent a nepochybne ročník. Ten je pri senzibilnej odrode Pinot Noir veľmi dôležitý. Chardonnay sa ako „koketné dievča“ prispôsobuje oveľa lepšie.

burgundsko-mapa.jpg

Charakteristické odrody v Burgundsku

Okrem najrozšírenejších – Chardonnay a Pinot Noir sa v regióne pestuje najmä Gamay Noir (tá bola v minulosti vyklčovaná a nahradená práve predošlými), ďalej Pinot Blanc, Pinot Gris, Aligoté, Melon de Bourgogne, Sacy, César, Tressot a všade bol Sauvignon Blanc. Okrem spomínaných sa v Burgundsku objavujú aj rôzne klony. Jedným z najzaujímavejších je klon Pinotu Noir - Gouges, z ktorého sa vyrába asi do 200 kartónov bieleho vína. Alebo Gamay Teinturier, klon Gamay Noir, ten sa objavuje v starých viniciach v Beaune.

Mimochodom staré vinice, tie sa postupne pri výpadkoch dosádzajú mladšími, ale takmer vždy z pôvodnej klonovej selekcie. 30 až 40 ročné vinohrady patria k štandardnej „výbave“ dobrého burgundského. Ochutnať víno aj z viac ako 100 ročného vinohradu nie je výnimkou. Ceny najlepších parciel sa šplhajú do 4 mil. eur za hektár. Šepká sa, že LVMH zaplatil za 8,66 ha Clos de Lambrays Grand Cru 100 mil. eur.

Chablis

burgundsko-chablis.jpg

Chablis na severe disponuje pomerne „rezonujúcim“ štýlom. Zo všetkých regiónov Burgundska je práve tento najprogresívnejším z pohľadu vinifikácie a zároveň „najzraniteľnejším“ z pohľadu klimatických a módnych zmien. Nie je tajomstvom že Chablis patrí k najviac napodobňovaným vínam. Našťastie technologických alebo technických vín (tento výraz v zahraničí skutočne existuje!) je oveľa menej ako tých, ktoré „trpia“ zmenou štýlu veľmi teplých rokov. Z minulosti nebezpečné mrazy takmer vymizli.

Chardonnay profituje z kimeridžského vápenca (Grand a Premier Cru) a v horšom prípade portlandského ( Petit Chablis). Vína z pravého brehu rieky Serein ( Grand Cru a Premier Cru – Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Les  Fourneaux, Fourchaume ) disponujú bohatou škálou žltého ovocia s dymovo-minerálnym prejavom a skvelým potenciálom.

Côte d'Or

burgundsko-cote.jpg

Región Côte de Nuits charakterizuje kopcovitá oblasť 20km dlhá od severu po juh. Zaberá polovicu „zlatého pohoria“ – čiže Côte d´Or, ako sa mu hovorí. Vinice sú vysadené v nadmorskej výške do 300 metrov nad morom. S vápencovou pôdou a približne 90% podielom odrody Pinot Noir reprezentuje najlepšie a najdrahšie vína sveta.

Región tvoria dediny Marsannay (aj skvelé Rosé), Fixin (podceňované, ale bohaté), Gevrey-Chambertin (nepokojné a ušľachtilé), Morey –St-Denis (korenisté, takmer orientálne), Chambolle-Musigny (romantické, nežné), Vougeot (najlepšie sú energické, výrazné), Vosne-Romanée (kvetinovo-ovocné a nesmrteľné), Nuits-St-Georges (minerálne a expresívne).

Možnosť ochutnať tie najlepšie vína aj s ohľadom na ich stúpajúce ceny a dopyt je sviatkom pre každého milovníka vína.
Druhú polovicu Côte d´Or tvorí región Côte de Beaune. Ten je oproti Nuits širší a dlhší. Pôdy sú výhrevnejšie, kamenisté a v niektorých častiach s vyšším obsahom železa. Dve tretiny vyrobených vín sú biele.

Zaujímavými apeláciami, vrátane vinohradov Grand Cru sú: Ladoix (nervózne, minerálne), Aloxe-Corton (najlepšie sú bohaté až extravagantné), Pernand-Vergelesses (priamočiare, ale vybalansované), Beaune (hrejivé a telnaté), Pommard ( mäsité, opulentné ), Volnay (sofistikované a trvácne), Meursault (maslovo-orieškové, gastronomické), Puligny-Montrachet (komplexné, pikantné), Chassagne-Montrachet (termické, priebojné), Santanay (šťavnaté a kompaktné). Zaujímavosťou môže byť čistý Pinot Beurot čiže Pinot Gris od Senarda, Aloxe-Corton, z veľmi starých vinohradov.

Côte Chalonnaise

burgundsko-chalonaise.jpg

Región Côte Chalonnaise sa nachádza južne od Beaune. Vinice sa rozprestierajú v nadmorskej výške siahajúcej k 400 metrov. Pôda je prevažne vápenatá, v niektorých častiach ako napr. Montagny, s prímesou kriedy a štrku. Región produkuje skvelé biele aj červené vína s dobrým pomerom ceny.  Chardonnay má výborné minerálne rozpätie (Montagny), ako aj ľahší, ovocný charakter (Rully). Jedinečnosť  v podobe odrody Aligoté (Bouzeron). Štruktúrované a dlhoveké červené vína (Mercurey a Givry). Takmer dokonalá je kombinácia bieleho Montagny alebo Rully s tradičným Bresse de Montagny.

Mâconnais

Mâconnais.jpg

Mâconnais je najjužnejšou a najrozsiahlejšou oblasťou Burgundska, samozrejme mimo Beaujolais. Slávu miestnych vín formovali benediktíni  už v 10 storočí. Pôdy v oblasti sú výhrevné, s obsahom hnedého vápenca. 85% celej produkcie zaberá Chardonnay. Na hlinito-piesočnatých pôdach je vysadená odroda Gamay.  Základné vína sú šťavnaté s dobrou dĺžkou. Supérieur alebo Villages aj prekvapivo chutné ako Vin Nouveau. Najlepšie a najhodnotnejšie vína pochádzajú zo samostatných apelácii s názvom dedín. St.-Véran je chutné, bohaté, skvelé ku gratinovaným slimákom.

Pouilly-Fuissé, najmä z Vergisson alebo z Fuissé pripomína žlté ovocie s bohatým, ale zároveň rafinovaným charakterom.
Oblasť ponúka množstvo „satelitných“ apelácii, ktoré dopĺňajú farebnú mozaiku miestnych vín, hlavne v kombinácii s lokálnou kuchyňou. Najmä Sauvignon Blanc zo Saint-Bris so špargľou alebo rybami. Miestna odroda César z Irancy a hovädzie na burgundský spôsob.

Crémant de Bourgogne

Samostatnou kapitolou je však skvelý biely a ružový Crémant de Bourgogne. Musí vyzrievať minimálne 9 mesiacov vo fľaši. Vyrába sa klasickou metódou druhotného kvasenia, z odrôd – Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay. Do 20% aj Gamay, Aligoté, Melon a Sacy. Raritou je červené Bourgogne Mousseux z odrôd Gamay, Pinot Noir a César.
Región Beaujolais síce spadá pod Burgundsko, hierarchiou, štýlom ako aj charakterom vytvára pomerne odlišné vína, ktoré si určite zaslúžia samostatný článok.

K pochopeniu vín z Burgundska  stačí v podstate jedno – mať dostatok času. Predovšetkým na vývoj vo fľaši. Každému, komu sa to podarí, zostáva láska na celý život.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.