Tam kde sa to všetko začalo...
Vráťme sa na začiatok vinárstva, do 90 – tich rokov minulého storočia, keď v údolí Maipo neďaleko Santiaga hlavného mesta Čile, vzniklo vinárstvo Emiliana. Jeho zakladateľom bolo od začiatku jasné že najdôležitejšie je využiť svoje prostredie a Terroir oblasti. Na to, aby toto všetko bolo vždy prístupné a nedotknuté modernou, si rýchlo uvedomili že jediná cesta ktorou sa chcú vydať je práve cesta k tradíciám a k biodynamickej agrokultúre. Dnes po mnohých pokusoch a dlhotrvajúcich spôsoboch pestovania sa ako jediné vinárstvo v Čile, môže pýšiť azda všetkými certifikátmi v obore biodynamiky a vzťahu k prírode. Jedným z posledných veľkých úspechov bolo v roku 2013, keď Emilina získala titul „Green winery of the year“. Bude to asi aj tým, že keď sa poprechádzate vo viniciach tohto vinárstva, tak nebudete mať problém stretnúť sa z ich vlastnou hydinou, koňmi ba dokonca ani divokými lamami. Toto všetko dotvára pocit o vinárskom nebi na zemi.
Čo je to biodynamika?
Určite všade dookola počujete o známom klišé Bio a o Bio vínach, ale vinárstvo Emiliana nemá nič spoločné s tým čo nájdete už skoro všade okolo nás s týmto názvom Bio. Totiž biodynamika je komplikovaný a náročnejší spôsob pestovania viniča a aby ste dosiahli určitú ,,rovnováhu´´ medzi človekom, prírodou a vínom. Dosiahnuť túto rovnováhu trvá až niekoľko rokov. Čo sa týka zberu hrozna, prebieha len ručne a v termínoch, ktoré sa považujú za vhodné a technologicky ideálne. Veľmi záleží od prílivu a odlivu mora, tak isto aj od rozostavenia hviezd na nebi. Samozrejme v chladnejších obdobiach prebieha práca vo viniciach a orba výlučne len pomocou ich domácich koní a byvolov. Ošetrovanie hrozna prebieha s prírodnými produktmi a pred každou vinicou sú vysadené ruže ako detektor chorôb. Všetky priestory vinárstva sú postavené z prírodných materiálov, tak isto ako aj pivnice kde víno zrie v ich vlastných sudoch z okolitého dubu. Vinárstvo poskytuje domov celým rodinám pracovníkov aby tak vytvorili ideálne pracovné podmienky, čo sa následne odráža aj v prístupe zamestnancov k výrobe vína. V neposlednom rade aj samotné fľaše vína a etikety sú vyrobené z recyklovaného skla a papiera.
Ako chutí víno z Emiliany?
Emiliana ako prvá v histórií Čile, vyrobila biodynamické víno a to v roku 1997 a bolo ním práve ich vlajková loď Emiliana Gé. Toto víno je často krát cuvée odrôd Cabenet Sauvignon, Syrah a Carmenére a je produkované z najlepšieho hrozna z vinohradov vinárstva. Pár rokov na to ho nasledovalo ďalšie veľké víno ktoré dostalo názov od domorodcov a to "Coyam", pomenované po prastarých stromoch, ktoré rastú v okolí vinohradov. Dnes je Coyam jedným z najlepších vín v kategórií cena & kvalita. Za prechutnanie stoja aj vína zo selekcií ako napr. Novas alebo Adobe Reserva. Sú to šťavnaté a svieže vína z organických viníc, ktoré pekne odzrkadľujú terroir krajiny a potvrdzujú pravidlo že dobré nemusí byť výlučne len drahé.
Aké je víno Coyam? Pozrite sa vo videu!
Vyhrajte výber vína z vinárstva Emiliana
Počas nasledujúcich 2 týždňov sme si pre vás pripravili na Wineplanet.sk až 30% zľavu na výber vín tohto vinárstva. A niele to, práve teraz máte jedinečnú šancu vyhrať výber 6 vín z vinárstva Emiliana. Stačí, ak nám odpoviete na otázky nižšie. Výhercu vylosujeme zo všetkých správnych odpovedí, ktoré nám pošlete do formulára nižšie do 18.11. Výhercu vám oznámime 19.11 v tomto článku. Každý súťažiaci má jeden hlas, je preto zbytočné aby ste formulár vypisovali viackrát. Držíme vám palce!
Súťaž má svojho víťaza
Do súťaže s vinárstvom Emiliana sa zapojilo až 230 z vás. Víťaz môže byť len jeden a je to pán Roland P. z Trnavy. Výhercovi srdečne gratulujeme a veríme, že si výhru užije.